Шекспировата \“Много шум за нищо\“

Комедията празнува 20 години на българска сцена

0 коментара Сподели:

Има една постановка, която в продължение на цели 20 години продължава да се играе на сцената на Театър Българска армия. За нея през всичките 20 години билетите все се изчерпват. Актьорският състав, макар и с няколко разменени имена, успява винаги така да предаде духа, емоциите, същността и ролята на героите, че публиката направо я обожава. За нея е написана и една от любимите ни песни на Стефан Вълдобрев – „Рай“. Коя е тя ли? Тази, която в продължение на две десетилетия успява да ни разсмее и развълнува и най-вече – да ни докосне с откровеността си. „Много шум за нищо“!

Пиесата на Уилям Шекспир се превърна в История за театър Българска армия.

През годините над 250 000 зрители са се смели до сълзи, аплодирали са бурно майсторството на няколко звездни актьорски поколения и са напускали препълнения салон с няколко идеи по-щастливи и одухотворени. Още през декември 1997 г. режисьорът Красимир Спасов и трупата на театъра поставят началото на тази любима комедия и оттогава насам ние, зрителите, успяваме с други очи да погледнем на онази ожесточена борба неспирно да търсим себе си и любовта в така усъвършенствалия се в това да е враждебен и хаотичен свят. И в крайна сметка само след малко, с помощта на дяволитата усмивка на актьорите разбираме, че всичко това, през което минаваме, е просто „Много шум за нищо“.

Поколения са актьорите, влизащи в образа на влюбени. Сред тях са Иван Ласкин, Йоана Буковска, Гергана Данданова, Ненчо Илчев, Георги Новаков, Стойко Пеев, Вълчо Камарашев, Лидия Инджова, Цветан Даскалов, Йордан Ръсин и Калин Иванов. На сцената ще срещнем и трима от водещите български актьори Иван Радоев, Анастасия Ингилизова и Георги Къркеланов, които заедно с Камен Донев, Стефан Вълдобрев, Стефания Колева и Кристина Янева направиха своя театрален дебют на сцената на Театър Българска армия именно в „Много шум за нищо“. Близо двадесет години по-късно Евелин Костова и Асен Кобиларов също стават част от трупата на Армията с роли в същата Шекспирова комедия.

Актьорите, влезли в образа на Клавдио, са най-много – Камен Донев, Боян Младенов, Деян Георгиев, Асен Кобиларов.

Има обаче и персонажи, които въпреки широкия времеви диапазон, в който постановката се играе на сцената, остават пресъздадени от един и същ актьор. Това са героите на Веселин Ранков, Милен Миланов и Мимоза Базова.

Наред с всички безценни спомени от препълнените салони, феновете и турнетата, театърът прекланя глава и към великите актьори, учители в актьорската игра, с които всички ние се разделихме през изминалите години. Мирослав Косев, Илия Добрев, Асен Кисимов, Петър Гюров и Стоян Стоев остават незабравими не само като актьори, но и като колеги и приятели. Днес техните образи оживяват с прекрасните Сашо Дойнов, Мирослав Пашов и Йордан Алексиев.

Спектакъла „История“ си заслужава вниманието. Постановката „Много шум за нищо“ ще се играе на 16 януари, 7 и 26 февруари в Театър Българска армия. Отделете къс от времето си за култура, пък нека „Този рай ни отведе в ада…“, както казва Стефан Вълдобрев.

Спечели си двойна покана за парти в петък. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *