7 нетипични коледни филма, които да разнообразят празниците ти

Неколедните коледни филми, с които да избягаш от клишето

0 коментара Сподели:

Всеки притежател на телевизор вероятно вече знае Сам вкъщи наизуст. Добре де, ще кажеш, какво са коледните празници без коледни филми?

Да си кажем честно, никой не обича наистина този жанр, но сме свикнали да хвърляме по едно око на каквото дават по телевизията, докато сутринта дояждаме сармите от Бъдни вечер.

Тези от вас, на които им е втръснало от поредното повторение на Договор за Дядо Коледа или Знак на съдбата, жадуват да излязат от клишето. Бизнес дама, сгодена за егоистичен богаташ, която открива истинската любов и магията на Коледа? Това вече сме го гледали, при това няколко пъти с някои вариации и под различни заглавия.

Време е за нещо свежо и различно, но все пак коледно.

Това са нашите нестандартни предложения.

In Bruges (2008)

Колин Фарел е депресиран наемен убиец в тази хаплива комедия на Мартин Макдона.

След инцидент (така де, инцидент по време на напълно предумишлен план за убийство), причинил смъртта на невинен минувач, новакът Рей е пълна развалина. Двамата с партньора му по оръжие са изпратени да се укриват в Брюж и да чакат допълнителни инструкции от безскрупулния си бос (Ралф Файнс). Оттам нататък решение след решение и грешка след грешка нещата се заплитат и не след дълго Рей трябва да се справя с гнева на шефа си, отмъстителна канадска двойка, полусляп крадец и собственото си чувство за вина. Какво му е коледното ли? Ами какво по-празнично от красивата европейска архитектура, отрупана с цветни светлинки!

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Друг неколеден филм, развиващ се около Коледа, е черната комедия Kiss Kiss Bang Bang. Мястото е Ел Ей, усещането е нео-ноар, а в главните роли са Робърт Дауни Джуниър и Вал Килмър.

Дауни Джуниър е Хари Локхарт – бивш крадец, който се отправя към Холивуд, за да се пробва в актьорския бизнес. За да се подготви за потенциална роля на частен детектив, Хари се свързва с истински такъв и го убеждава да го тренира в занаята.

Тандемът обаче попада на истинско убийство и неволно се замесва в криминална мистерия, която може да им струва живота или най-малкото плюс-минус няколко отрязани пръста.

Допълнително в картинката се замесва и гимназиалната любов на Хари – неуспялата актриса Хармъни (Мишел Монагън), която крие свои собствени тайни.

Carol (2015)

Целувки, този път без куршуми, ни очакват под имела в тази романтична драма за невъзможна любов. Всичко започва с разменени погледи над механично влакче и чифт забравени ръкавици. Младата продавачка в магазин за играчки Терез (Руни Мара) моментално е запленена от изискана посетителка, търсеща да купи подарък за четиригодишната си дъщеря.

Оттам нататък между двете жени се завърта афера, а под дискретната им фасада се разгаря истинска любов.

Този нежен и искрен филм е вероятно най-традиционно коледният от всички в списъка. Първата среща между Терез и Карол (Кейт Бланшет) се случва във възможно най-празничната зимна атмосфера, а естетиката и музиката от 50-те направо ухае на сняг, камина и канела.

Eyes Wide Shut (1999)

Любовните отношения невинаги са красиви. Точно това ни напомня последният филм на Кубрик, в който гениалният режисьор размишлява върху проблемите на консуматорството, страстта и опорочаването. Изпълнената с напрежение атмосфера едва ли нашепва коледни песни, но пък от друга страна празникът заема централна роля в сюжета.

Именно една от най-важните сцени се случва по време на коледно празненство.

Тържественият фон, който съпътства кадри на насилие и оргии е ехо на темата за прекършената невинност. Скритите детайли, от които е изплетено това кино съновидение, пък ни подтикват да гледаме Eyes Wide Shut многократно, като всеки път откриваме нещо ново.

Catch Me if You Can (2002)

Коледа присъства през целия сюжет на Catch Me if You Can, един от най-свежите филми на Стивън Спилбърг. Потъваме в личната история на чаровния измамник Франк, брилянтно изигран от Леонардо ди Каприо. От фалшифициране на чекове до цели измислени самоличности, той се оплита все повече в лъжите си, а по петите му е детектив от ФБР, решен да го хване на всяка цена.

Техните отношения ала Жан Валжан – инспектор Жавер кристализират в телефонните разговори, които провеждат всяка Бъдни вечер.

В тези сцени още повече се акцентира върху самотата на двамата мъже, зациклили в игра на котка и мишка, а коледният уют, с който започва и завършва филмът, служи за цялостна рамка. 

Die Hard (1988)

Никой не умира по-трудно от Брус Уилис и това ни е доказано вече пет пъти.

Ако франчайзът не приключи скоро, има опасност сериите да стигнат достатъчно голям брой, за да се направи адвент календар с тях. 

Въпреки че едва ли някой би дочакал до Умирай трудно 24, първият филм си е класика, а фактът, че действието се развива в навечерието на Коледа, прави екшъна задължителна част от празничния ритуал. Разбира се, от всички заглавия в селекцията ни това е най-превъртаното, но просто нямаше как да го пропуснем.

Life of Brian (1989)

Нека все пак не забравяме произхода на Коледа. Какъв по-добър начин да отбележим Рождество Христово, ако не с тази убийствено смешна библейска комедия от майсторите на британския хумор Monty Python.

Историята започва с чудене между два обора: в единия се ражда Исус, а в съседния – съвсем обикновено дете.

Така тримата влъхви се озовават при бебето Брайън и оттам нататък животът му е предопределен. Години по-късно той се е превърнал в стеснителен млад мъж, все още живеещ с майка си. Нарочен за Месията, той се слави с известен статут на знаменитост, заради който се замесва в мрежа от кроежи за бунтове и преврати. Преследван от хора с всевъзможни болежки, молещи да ги излекува, и гневни римляни, горкият Брайън е принуден насила да преживее Христовата съдба.

Минус чудесата, естествено.

Сюжетът прави лентата подходяща както за Коледа, така и за Великден.

Шегите са на ниво, а говорният дефект на римския император постига една от най-култовите сцени в киното изобщо. Да не говорим, че благодарение на този филм можем да се радваме на песента Always Look on the Bright Side of Life.

Ако пък си традиционалист, хвърли поглед и на тези коледни кино предложения

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *