От игла до дворец: Каролина Херера, която облече всички първи дами

Разказваме ти за една от най-ярките дами на съвременната световна мода, а също - за впечатляващ живот, съшит с игла и безкомпромисен устрем!

0 коментара Сподели:
От игла до дворец: Каролина Херера, която облече всички първи дами

Мария Каролина Хосефина Паканин и Ниньо се ражда в един слънчев 8 януари 1939 г. в  Каракас , Венецуела. И ако си мислите, че това е историята на бедното венецуелско момиче, което с много лишения успява да се изкачи до стъпалата на световния елит в модата – жестоко се лъжете. През 1939 г. в Каракас положението е следното – обществото се дели на много бедни и изключително богати, които най-често са свързани с политическия и военен елит на страната. Нашата героиня за щастие е от вторите. Мария Каролина със съвършеното си лице, огромни очи и аристократични скули се ражда в семейството на Гийермо Паканин Асеведо – офицер от военновъздушните сили и бивш губернатор на Каракас, и Мария Кристина Ниньо Пасиос. Каролина има щастието да попадне още с отваряне на очите си в свят, в който към нея се обръщат с „госпожице“, елегантни млади офицери ѝ отварят вратите където и да се появи, а достатъчното домашен персонал задоволява всяко нейно желание. Както самата тя си спомня:

„Винаги ще помня къщата от детството си с най-хубавите възможни спомени. Имаше прекрасна градина, а под прозореца на моята спалня имаше жасминова лоза, която отваряше цветовете си вечер и въздухът се изпълваше с ухането ѝ“.

Макар и на прага на Втората световна война, Каролина помни нейния любим Каракас така – жарко слънце, миризма на тютюн и зрели плодове, далечното крайбрежие на Карибско море – сапфирено и ярко. Каракас с неговите потомци на испанци, италианци, местни индианци, чернокожи, креоли и метиси. Каракас с яркозеленото на тясната планинска долина, с шарените къщи в гетата. С лукса и разкоша, с бедността и плашещата нищета. Когато е едва на 13 години, тя най-после се запознава и с това, което може магически да покаже цялата прелест на контрастите, цялата яркост на цветовете, цялата театралност на този свят, който тя възторжено наблюдава. Каролина среща нейно величество модата.

Моята първа любов – Balenciaga

carolinaherrera.com
carolinaherrera.com

„Окото ми беше свикнало да вижда красиви неща“ ще са думите, които Каролина винаги ще използва, когато някой журналист я помоли да опише детството си. И как би било иначе – още не навършила 15, баба ѝ я води на шоута на Balenciaga и купува тоалетите ѝ от Lanvin и Dior. През 1965 г. Херера започва кариерата си като публицист за самия Емилио Пучи и благодарение на вродения си усет, умението да общува с изключително високопоставени личности и желязната дисциплина тя се издига в модната йерархия, местейки се през 1980 г. в бутика на дизайнера в Ню Йорк – Pucci’s Caracas. Голямата ябълка е като съвсем нов свят за Каролина.

Тук тя намира всички, с които мечтае да общува, които иска да облича и които може да впечатли с изящната си почти аристократична осанка и умението да омагьосва с талант и думи по-добре и от най-брилянтния дипломат.

Често споменавана в едно изречение с познати имена от легендарното „Студио 54“ като Мик Джагър и Анди Уорхол, името на Каролина Херера е включено в листа с най-добре облечени хора за 1972-ра, а през 1980-а се появява и в залата на славата на същия лист. Истинският пробив за амбициозната венецуелка идва, когато близката ѝ приятелка Даяна Вриланд – тогава главен редактор на Vogue, предлага Херера да проектира облекла по поръчка и да изработва изцяло бутикови модели. Каролина не мисли дълго. Тя събира цялото си вдъхновение и потенциал, изготвя всички нужни мостри в Каракас и ги представя в Metropolitan club в Манхатън. Реакцията е впечатляваща!

Висшето общество на Америка полудява по изисканите и елегантни модели на тази жена с безупречен стил и външен вид, съвършен до последния детайл.

Легендарният Martha’s бутик на Парк Авеню поставя някои от моделите на витрината си, а Каролина е буквално засипана от желание за нови и нови поръчки. Тя се връща в Каракас и вече знае, че е на прага на нещо голямо. Без никаква шега, както прави всичко досега, Херера събира солиден капитал, изготвя безупречен план и прекрачва модната сцена вече готова. По единствения възможен начин – с впечатляващо шоу и една изящна Иман.

Възхитителната вечерна рокля – любимата ми дреха

Каролина Херера

Първото официално шоу на бранда Carolina Herrera се провежда през 1980 г., като се превръща в истинска сензация. На подиума е и неподражаемата и изключителна Иман. Каролина основава компанията си Carolina Herrera през същата година и представя своята колекция Ready-to-Wear на всяко полугодие на Седмицата на модата на Mercedes-Benz в Ню Йорк. През 1981 г. марката получава признание от редица водещи модни критици и издания, а нейни забележителни клиенти стават Жаклин Кенеди Онасис, принцеса Даяна и Мишел Обама. Каролина проектира лично роклята на дъщерята на Джаки О. – Каролайн, за сватбата ѝ, като прави и роклята на принцеса Даяна за сватбата ѝ с принц Чарлз. В края на 80-те испанската парфюмерийна компания Puig лицензира името Carolina Herrera да разработва и предлага на пазара линия от парфюми. През 2008 г. излиза и линията за готово облекло, наречена CH Carolina Herrera. През 2012 г. в света има 18 бутика на Carolina Herrera и CH Carolina Herrera, а нейните линии се предлагат в 280 магазина в 104 страни.

От 2011 г. дъщерите ѝ Каролина-младша и Патриша Лансинг участват в творческото ръководство и дизайн на бранда, а през 2018 г. Херера показва последната си линия за едноименната си марка и предава творческото ръководство на марката на Уес Гордън. Венецуелското момиче от Каракас, израснало в един наистина красив и бляскав свят, жената, която е символ на съвършенство, баланс, дисциплина и безкомпромисно качество, дизайнерът, който винаги запази безупречния си външен вид, днес е на 83 и продължава да бъде по-изискана и впечатляваща от всякога.

Тя се оттегли достойно, оставяйки зад гърба си една истинска империя, а името ѝ получи отличие за цялостен принос от Съвета на модните дизайнери на Америка,

„Дизайнер на годината“ през 2004 г., Златен медал на Испания за заслуги в изящните изкуства, който ѝ беше поднесен през 2002 г. от крал Хуан Карлос I, и още много други. Каролина Херера е била на корицата на Vogue цели седем пъти, а днес има още верни почитатели по цял свят, защото този талант е достоен за поклон. Такива жени се превръщат в нашето януарско вдъхновение. Когато искаш и знаеш как всичко е възможно.

За още истории на модни легенди – виж Kenzo – модата е като храненето, трапезата на бранша опустя

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *