3 вълнуващи неща, които не си предполагал, че можеш да правиш в Зона Б5

Какви изненади крие столичният квартал

0 коментара Сподели:

Може би свързваш Зона Б5 най-вече с внушителни соц небостъргачи и леко съмнителни пресечки. Кварталът действително е изпъстрен с не особено естетически привлекателни сгради – редките зъби на софийската паст, причудливи гъби, които далеч не са халюциногенни. Измежду тях обаче се крият множество интересни кътчета, за които навярно не си и подозирал.

Днес се превръщаме в твой личен сталкер и те повеждаме на градско приключение из потайностите на Зоната.

Научи повече за историята на Зона Б5

Последвай носа си по посока на аромата от прясно изпечения хляб и уханието на масло и подправки. Не, не си преминал през някоя червеева дупка, водеща към детството ти, макар че ниските цени на продуктите може да те подведат. Мястото, което обещава да задоволи апетита ти е Кам Маркет – македонската верига супермаркети, вече с 19 филиала у нас, 14 от тях на удобни локации из столицата.

Щом  и без това си в Зона Б-5 и най-вероятно вече си огладнял, можеш да отскочиш до близкия Кам Маркет, който се намира между блок 8 и блок 9.

Докато си избираш нещо за хапване, можеш да си щракнеш едно селфи и да се включиш в коледната инициатива Кам Hoods. Споделяш снимката на стори и отбелязваш профила им в инстаграм или фейсбук и участваш за страхотни награди, които да се озоват на празничната ти трапеза.

Разгледай архитектурните паметници

Освен панелки в Зоната има и сгради със страхотна архитектура и богата история. Тръгваме от по-големия (по възраст, но не и по размер) брат на Паметника Левски – Руски паметник. Това всъщност е и първият паметник, изграден на територията на София след Освобождението.

От там поемаме в посока булевард Сливница, подминаваме мола, пресичаме Опълченска и достигаме мястото, където отляво се издига църквата „Св. Николай Софийски“. Това е вторият по големина храм в града, а простичката му фасада крие интригуващи детайли. Ако минем от задната страна на сградата ще попаднем на очарователните метални перила на тесните странични стълбища.

Ако пък църковната архитектура не те вълнува и майсторски изработената дърворезба на олтара не успява да те грабне, погледни нагоре и обърни внимание на полилеите.

Когато Микеланджело работи по фреските в Сикстинксата капела, среща затруднение: когато изографисва Страшния съд на стената зад олтара, той избира да изобрази всички фигури голи. Това причинява голям разнобой, който приключва с комично звучащата Кампанията „смокиново листо“. Кардинал Карафа заклеймява произведението на Микеланджело като непристойно и разпорежда персонажите да бъдат „облечени“ от художника Даниеле де Волтера. Впоследствие господин де Волтера остава в историята със звънкия прякор Il Braghettone.

Или казано на чист български – „художникът-гащи“.

На родна земя обаче голотата явно не е проблем. Вгледай се по-внимателно и ще забележиш, че бронзовите женски фигури, над които блестят светлините на електрическите свещи, са съвсем голи. В това отношение църквата Свети Николай излиза с едни гърди напред от Ватикана (че даже и с повече, ако си направиш труда да преброиш девойките). Градската легенда гласи, че за интересната украса си има основание.

Според преданията бляскавите полилеи преди са принадлежали на очевидно доста луксозно обзаведен публичен дом.

Наблизо е и Политехническият музей, в който се намира богата колекция от близкото минало. Стари телевизионни камери, олдмобили и телескопи се борят за вниманието ти, а цената на билета е само 6 лева (или 2, ако си студент). Можеш пътьом да си удариш и една винтидж снимка до някой от старите мотоциклети, които навремето са кръстосвали софийските улици.

Разходи се из кварталните потайности

Из района са пръснати множество мистериозни магазинчета, в които можеш да намериш всичко – ретро тъмни очила, секънд хенд находки и истински антикварни съкровища от младостта на прабаба ти. Не позволявай невзрачния вид на витрините им да те подведе. Едва прекрачил прага на иначе тясно на вид помещение, изведнъж се оплиташ между редиците щандове с всякакви джунджории:

от откровени боклуци, през вещи, чието предназначение е неясно, до страхотни попадения, които да намерят място в дома ти.

При всяко положение можеш спокойно да убиеш половин час, ровейки се в купищата метални колички, шалове, чашки и чинийки.

Ако не си готов да им гласуваш доверие, наоколо има и антикварни магазини от по-висок клас. Дори да не си купиш нищо, е интересно да позяпаш. Само внимавай да не бутнеш нещо.

Влез в коледно настроение с кънки на лед

Стига обаче само сме гледали. Време е да се раздвижим.

За седма поредна зима парк Възраждане ни е Сентрал парк със своята ледена пързалка, побираща 150 души.

Ако не си вещ в карането на кънки, за безопасността ти се грижи екип от опитни инструктори. Виртуозите пък могат преспокойно да се перчат с уменията си пред смаяните погледи на малки и големи.

Паркът целогодишно е дом на всякакви спортни начинания. Там се намира и столичния аквапарк, в който се разхлаждаме в горещите летни дни. Пързалката пък е част от комплекс Спортна София, разполагащ с 4 игрища за мини футбол, 3 тенис корта, игрище за плажен волейбол, игрище за баскетбол и 8 тенис маси.

Който не е в настроение за физическа активност, може просто да се поразходи по алеите на Възраждане. Препоръчваме на път затам родителите да нарамят шейните на хлапетата, тъй като изкуствените хълмчета зимата се превръщат в чудесна снежна пързалка.

Ако се мотаеш сам и си зажаднял за разговор, отбий се в тоалетната на парка.

Не, не се шегуваме. Ще откриеш, че постройката е изключително приказлива, а още на влизане ведър електронен глас те поздравява с: „Добре дошли в обществената тоалетна!“ Може би този куриоз на модерните технологии след стотина години също ще намери мястото си в някой бъдещ Политехнически музей.

Избери саундтрака на разходката си измежду най-слушаните албуми за 2021.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *