5 зелени инициативи, в които си струва да инвестираш

Идеи, кампании и иновации, които заслужават вниманието ти

0 коментара Сподели:

Мислите за природата са важни и част от всеки, който има отговорност към света, в който живее.

Темата за опазването на околната среда става все по-актуална в последните няколко години.

Това, разбира се, е съпроводено с всички регламенти, които въвежда Европейският съюз и ще продължава да въвежда. Покрай това, че темата е изключително важна и за нас, решихме да споделим с теб няколко доста смислени кампании и иновации, които заслужават вниманието и подкрепата ти.

Защото природосъобразният бизнес винаги е печелившо решение!

.

Ecosia – зелената търсачка

Замислял ли си се колко пъти на ден влизаш в интернет търсачката си? А знаеш ли, че има такава, която посажда едно дръвче за всеки 45 търсения през нея? Говорим за Ecosia. Тя работи по виртуално същия начин като Google, но за разлика от него се захранва от изцяло възобновяеми източници. Съществува от 2009, а до момента, в който пишем този текст, има има 138 866 230 посадени дръвчета. Публикуват детайлни доклади за дейността си, което показва прозрачност и отдаденост към каузата.  Използва се лесно – можеш да я направиш default search engine за Chrome, като homepage в браузъра си, както и като иконка за бърз достъп на началния екран на телефона си.

Lam’on – биоразградимото ламиниращо фолио

Стартъпът на Анджела, Гергана, Филип и Гарбис е инициатива, която следим от доста време. Идеята за фолио, което да замени пластмасовата и доста вредна за околната среда алтернатива, се ражда в главата на Анджела и Гергана, които работят в сферата на печата и постоянно се сблъскват с продукти, които имат такъв слой. Ако си мислиш, че не е често срещано, се замисли за повечето хартиени изделия около себе си – списания, визитки, брошури, книги и много други.

И така покрай „зелената“ нагласа на създателите се ражда Lam’on.

Мисията да създадат ламиниращо фолио, което да е наистина биоразградимо, но да запази същите качества като остарялата и замърсяваща пластмасова версия. Четиримата работят усърдно и можеш да следиш прогреса им тук.

Спаси гората – приложението на WWF

„Спаси гората“ е едно от тези приложения, от които не знаеш, че имаш нужда. Идеята му е да можеш в реално време да сигнализираш за нарушения. Чрез него лесно подаваш сигнали за незаконни действия в гората или природни бедствия. На сайта на WWF има и инструкции за възможностите, които законът и приложението дават на всеки човек, който иска да помогне за опазване на горите. За момента работи само с Android, но с всеки нов потребител се усъвършенства и разраства. Ако забележиш разминавания или фалшива маркировка в гората, подай сигнал за потенциално нарушение на телефон 112.

Capture – приложението за измерване на въглеродния отпечатък

Приложението не е единственото, чрез което можеш да пресметнеш приблизителния въглероден отпечатък, който оставяш след себе си, но Capture е персонален фаворит.

Класацията за най-голямо CO2 влияние над природата водят енергийният сектор и селското стопанство, следвани от промишлеността и транспорта.

Макар домакинствата да са сред най-малките източници на парникови емисии, един такъв калкулатор може да послужи като „отваряне на очите“ и търсене на по-природосъобразни алтернативи в ежедневието.

PlantNet – онлайн помощникът в разпознаването на растения

Знаеш какво е Shazam, нали? Е, PlantNet има същата роля, само че вместо огромна директория с песни има такава с растения. Може да ти е полезно, ако често ходиш на разходки в гората, обичаш да береш красиви растения или просто да обогатяваш културата си.

Понякога можеш да помагаш на планетата, без дори да усещаш. Такъв е случаят и със зелената сметка на ПроКредит Банк.

Можеш да инвестираш в тези или други зелени идеи, разчитайки на своята банка и зелената сметка!

ПроКредит Банк е пионер в предлагането на финансиране за зелена енергия и енергийна ефективност, работейки с клиенти, малки и средни фирми, които инвестират в нови работни места, в развитие на технологиите, в производство и земеделие, в износа на български продукти. Разплащателната сметка се предлага с дебитна карта, направена от 82% разградими материали от биологичен произход, произведени от царевица. Жестоко, нали? В световен мащаб над 6 милиарда дебитни пластмасови карти се произвеждат, което от своя страна генерира почти 6 млн. тона отпадък, който би се рециклирал за 400 години.

Освен това чрез нея клиентите получават възможност за неограничен брой безплатни трансакции на всички банкомати в страната, преводи между всички банки чрез – интернет банкиране, плащане на битови сметки и СМС известявания, като заплащат само една месечна такса.

Регулярен отчет за използването на средствата и примери за инвестициите, които са финансирали с тях, ще бъдат достъпни за всички клиенти.

Повече за Зелената сметка на ПроКредит Банк можеш да откриеш тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *