Мисия Refreshed или как да дадем нова дефиниция на важните неща

0 коментара Сподели:
refreshed

Динамиката на ежедневието и потокът от информация, които ни залива от всички страни са причината често да изпитваме чувство на неудовлетвореност, сякаш изоставаме, сякаш не правим достатъчно. Осъзнаваме, че не сме просто наблюдатели на процесите, а сме активен участник в много от тях, някои с отрицателен знак отпред. Напоследък популярност набра терминът eco-anxiety или екологична тревожност.

Той описва тревожността, която много от нас изпитват, свързана с ежедневното ни въздействие върху изменението на климата и глобалната екологична катастрофа, която става все по-реална.

В моментите, когато тези мисли взимат превес, е ясно – трябва да рестартираме, обръщайки поглед към нещата наоколо. Грижата за вътрешния ни свят върви ръка за ръка с грижата за материалния. Ето няколко идеи, с които можем да обърнем устойчивостта в положително преживяване в различните й аспекти.

Mental sustainability. Какво е това?

Темата, която вълнува всички – устойчивостта е толкова многопластова, че е време да осъзнаем – тя не обхваща само зелените политики на големите компании и не се вписва в живота ни само с една торбичка от плат, с която пазаруваме. Устойчивостта и менталното здраве са теми, които вървят ръка за ръка и дори ООН поставя фокус върху неразривната им връзка в своя доклад за устойчиво развитие. Той служи като „споделен план“ за глобални действия за създаване на по-справедлив и устойчив свят.

Психичното здраве представлява важен стълб в устойчивите цели на ООН, защото, нека бъдем честни, няма как да има устойчиво развитие без да има ментално такова. Да имаш ментална устойчивост означава да мислиш за своите лични ресурси на енергия и емоции, да ги подхранваш и пазиш. Да се погрижиш за себе си без да виждаш това като акт на егоизъм. Да признаваш, че нямаш всички отговори, да потърсиш помощ, когато се нуждаеш от нея. Да се заобиколиш с хора, които те приемат.

Устойчиви лоши навици? Няма такова нещо.

Търсейки формулата на успешна ментална устойчивост не можем да не дадем фокус на една от най-нездравите ни и в същото време… най-солидни връзки в нашия живот – тези с лошите навици. Често опитваме да приключим от раз с любимите ни десерти, изкушаващата чаша хубаво вино вечер, цигарата.

В много от случаите забраната, дошла отвън или пък от нас самите, е най-сигурният начин да НЕ приключим с лошия навик.

Разбира се, ако можете да се откажете веднага от всичко, на което искате да кажете „Сбогом!“ – направете го. Това е най-добрият избор. Ако обаче не усещате тази сила в себе си и не искате да приключвате с малките си ритуали, то може да подходите устойчиво и да проучите възможностите наоколо. Алтернативите, които намаляват вредата, свързана с различни фактори в ежедневието ни, са вече на лице и са достъпи – има вино без алкохол, има страхотни десерти без захар или въглехидрати, има алтернативи на цигарите – бездимни алтернативи, които са научно доказан по-добър избор за пълнолетните пушачи в сравнение с продължаващото пушене.

Нов живот за старите ни вещи – една добра идея.

Една от стъпките, които можете да предприемете, за да дадете нова дефиниция на нещата наоколо е да обърнете поглед към вещите, които използвате ежедневно. Какво се случва с тях, след като вече сме готови да преминем към нов техен заместител? Много от отговорните световни брандове вярват, че продукти, които вече не се използват, могат да получат втори шанс и, с нужната експертна грижа и внимание, да влязат отново в употреба. Това важи с пълна сила за водещата бездимна алтернатива у нас – IQOS.

Източник: Instagram/ @bg_iqos

От бранда дават нов живот на вече използвани устройства, като преглеждат всички върнати от потребители устройства, подбират само тези в достатъчно добро състояние и след това ги обновяват – това са устройствата IQOS Refreshed. Те са санитизирани и почистени, с обновен софтуер и на по-достъпна цена, но със същите гаранционни условия и са налични до изчерпване на количествата. Изборът да се сдобиеш с устройство или вещ, която е обновена, е истински акт на устойчивост, който дава възможност да редуцираме отпадъка, електронния включително, и да обърнем поглед към алтернативите за по-добър живот с по-малко вреда. Както за околната среда, така и за нас самите.  

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *