Сутрешни ритуали, за да се чувстваш по-добре в кожата си

Малките неща, които всеки може да прави за себе си, за да се чувства по-добре – и физически, и психически

0 коментара Сподели:

Делнична сутрин.

Биеш snooze-a на поне три аларми, което рязко намалява времето, в което да се приготвиш за работа, и те изнервя още преди да отвориш очите си за новия ден.

Навън обаче гъста мъгла е обвила съседните блокове, а студът сякаш се пропива през прозорците и ако излезеш от топлата прегръдка на одеялото, тялото ти ще откаже. Ставаш с огромно нежелание в последния момент, вземаш бърз душ, пиеш кафе на крак, слагаш малко спирала и излизаш от вратата, още захапала кроасана, който броиш за здравословна закуска. Познат сценарий? Сигурни сме. Има обаче по-хубав начин да започнеш деня си, който не включва толкова напрежение.

Не, не говорим за ритуала на Патрик Бейтман от American Psycho, макар че всъщност е доста пълен откъм грижа за тялото и духа.

Създадохме изпробван гайд с ритуали за сутрините, който да те накара да започнеш деня си в правилната тоналност.

Първа стъпка: не snooze-вай алармата си

Да, знаем, само още 5 минути… Но тези 5 минути всъщност те правят по-гроги, колкото и да не искаш да повярваш. Скролването в социалните мрежи, докато още не си измил лицето си, също не води до нищо – изморяваш очите си и просто губиш време. Да се отървеш от вреден навик, казват специалистите по неврология, е много по-лесно, отколкото си мислим.

За да се сформират нови пътеки в мозъка ни, трябва 32 пъти да вземем решението, което не ни идва отвътре.

Тоест, пробвай за месец и виж как ще ти повлияе тази самодисциплина.

Раздвижи тялото си

Съвет от приятелка, на която се оплаках, че постелката за йога събира прах над гардероба, гласеше

просто да я оставя до леглото и да не я прибирам.

Така, ставайки от сън, краката ти докосват познатата материя, която свързваш с раздвижване, и толкова естествено ти идва да отделиш няколко минути за слънчеви поздрави и някоя и друга виняса. Ако това ти звучи прекалено абстрактно, отдели 10–15 минути за йога в леглото или открий приложение с упражнения, което пасва на твоя ритъм.

Погрижи се за кожата си

Есента носи много промени не само в природата. Това е времето, което шокира най-много кожата ни, особено когато температурните амплитуди навън са толкова сериозни. Сухота, сърбеж и опъване са само част от дискомфортните резултати от смяната на сезоните, а за хората с обичайно суха или атопична кожа това време е предпоставка за много повече проблеми.

Да се грижим за кожата си значи да обичаме самите себе си.

Правилните ритуали могат да помогнат да се отървем от тези притеснения, а XeraCalm на Avene е серията, на която се доверяваме без колебание.

Доверяваме ѝ се, защото в нея откриваме продукти със стерилна формула – без консерванти и потенциални алергени (алкохоли, етерични масла и др., които биха могли да доведат до повишена чувствителност и дори раздразнение на кожата) и гаранция за висока толерантност. Релипидитиращите крем и балсам съхраняват кожния микробиом, а успокояващият концентрат е SOS грижа, която може да бъде използвана навсякъде по всяко време, при локализирани и интензивни раздразнения и сърбеж.

Все пак няма как да се чувстваш добре в кожата си, ако тя страда.

Закуската е най-важното хранене за деня

Да пропуснеш закуската си е като да кажеш на тялото си: „Искам да имаш енергия, но няма да ти помогна“.

Храната ни дава живот и свежи сили, за да сме бодри и готови да покорим света.

Хубаво е първото хранене за деня да включва така наречените бавни въглехидрати и лесно усвоими белтъчини. Πoдxoдящи ca пълнoзъpнeнитe xлябoвe, плoдoвeтe, зeлeнчyцитe, лeĸитe бeли мeca, oбeзмacлeни млeчни пpoдyĸти и дpyги. Имa cтoтици вapиaнти нa лeĸa и здpaвocлoвнa зaĸycĸa, c ĸoятo дa зaпoчнeш дeня cи, които няма да изядат половин час от забързания ти ритъм.

Благодарна съм, че…

Писменото изразяване на задачи, цели, желания, благодарност, каквото се сетиш, доказано помага.

Докато пиеш чая или кафето си, можеш да съставиш списък с неща, за които си благодарен, да подредиш целите си за деня или да кажеш на глас няколко изречения, които да ти помогнат да повдигнеш настроението си.

Пример за това е позитивното утвърждение, в което да включиш афирмации като „Имам способността да постигна всичко, което искам“, „Това, което искам, ще дойде при мен“. Този тип сутрешни практики нашумя в последно време и въпреки скептицизма на много хора помага да започнеш деня си в правилната тоналност. Ако не си фен на тези абстракции, един to-do лист също ще ти помогне да си по-организиран.

Спокойни сме, изпращайки те готов да покориш новия ден!

Можем да се противопоставяме на много неща. Това, че витамин С е полезен за кожата обаче, никой не може да оспори.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *