Седмицата на италианската кухня: пир за сетивата

Шестото световно издание на събитието ще се фокусира върху традициите и перспективите за развитие на La Cucina Italiana

0 коментара Сподели:

Знаеш ли, че Италия е европейската страна с най-голям брой продукти със защитено наименование за произход и със защитено географско указание, признати в Европейския съюз? С това поредно доказателство за качеството на кулинарията и на продуктите държавата разкрива силната връзка между територията и развитата си култура на хранене.

А ние ти говорим за това, защото от 22 до 28 ноември ще се проведе Седмицата на италианската кухня – едновременно по цял свят, та и у нас.

Събитието се провежда за шести път, като тази година фокусът е осъзнаването на значимостта и придаването на стойност на устойчивото хранене. В рамките му ще се обърне внимание не само на качеството на рецептите и на италианската традиция, а също и на оригиналните продукти. Като се започне от онези със защитено наименование за произход и географско указание и се стигне до особеностите на по-малко познатите производства и на предлагането в сферата на националната винарска индустрия – Италия определено има какво да предложи.

Целта на инициативата е да насърчи културата на хранене и разпространението на произведените на полуострова продукти.

Може би не си се замислял, но системата на географските указания на ЕС насърчава именно производствената система, икономиката на територията, защитата на околната среда. Неразривната връзка с територията на произход изисква защита на екосистемите и на биоразнообразието, което си е допълнителен бонус покрай вкусните предложения, които пътуват до нашите чинии. В същото време благодарение на общностната система за сертифициране се предоставят по-големи гаранции за потребителите и по-висока степен на проследимост и безопасност на продуктите. У нас седмицата се провежда благодарение на Агенция ИТА и Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Република Италия.

По повода ИТА София организира безплатен курс за кулинарни ентусиасти със стрийминг на живо на английски. Лайв уроците ще бъдат под зоркото око на шеф Давиде Негри – един от диамантите в короната на училището на кулинарното списание La Cucina Italiana. Ако искаш да се запишеш, трябва само да пратиш мейл на sofia@ice.it. Повече информация те очаква тук и тук .

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *