Сара Джесика Паркър – една неразказвана история

Кари всъщност е изиграна от едно амбициозно момиче от Охайо, което през целия си живот прави точно две неща – работи и обича. Като за последно!

0 коментара Сподели:
Сара Джесика Паркър

Дясната ръка леко излиза от кадър, скрита зад разточителните пера цвят пудра, покрили шапката Valentino Haute Couture. Поза, задържане на дъха, светкавица. Роклята на цветя Alexander McQueen, преливаща в изумителния корсет и пола Christopher John Rogers, се завърта под колието Haute Victoire. Поза, задържане на дъха, светкавица. Бляскава Dior се огъва под формата на безкрайна спирала под следващото я палто-наметало на Chanel за изумителен черно-бял кадър на фона на следобеден Ню Йорк. Краят е запазен за грандиозен финал – пищна, розова, обсипана с огромни златни цветя рокля Dolce & Gabbana Alta Moda влиза в близък план, ръцете са на кръста, погледът е устремен право напред – поза, задържане на дъха, светкавица и стоп.

За цели седем дни на няколко локации приключва впечатляващата декемврийска сесия 2021 г. на Vogue.

Фотографът Дан Джаксън и модният редактор Табита Симънс, легенди сами по себе си, са оставили сърцето си на фешън арената, за да създадат това произведение на изкуството, което ще обиколи цял свят, ще влезе в милиони домове, а медиите ще говорят за него месеци наред. В центъра на тази креативна вихрушка неслучайно е избрана само и единствено тя – SJP – Сара Джесика Паркър.

Легендарната Кари Брадшоу от „Сексът и градът“ отдавна е модна и телевизионна икона, а името ѝ предизвиква една единствена асоциация – вечното неомъжено момиче, което въпреки всичко успява да срещне и да спечели любовта. Това обаче е разказаната история – тази, за която не знаем, включва едно бедно еврейско дете, липса на ток, много часове къртовски труд и две знакови любови. Едната – за щастие – вечна.

Внучка на вещица или балерина?

Сара Джесика Паркър

Когато за пореден път токът на семейство Паркър в Синсинати е спрян, всички са на театър. Независимо че вече не е омъжена за Стивън Паркър, а има щастлив нов брак, Барбара Паркър е запазила фамилното име на първия си съпруг, както и духа си на бохем. Трите си деца – Тимъти Бритън Паркър, Пипин Паркър и Сара Джесика Паркър, тя учи на абсолютно същото. Културата е божество, а посещенията на изложби, театър и музикални концерти са задължителни, независимо дали имаш хляб на масата или ток за хладилника. Както ще каже по-късно Сара за майка си –

„Често нямахме пари за коледни подаръци, а понякога – дори и за да си платим тока, но винаги имахме пари за театър. Макар и провинциалистка, майка ми беше нюйоркчанка по дух“.

Барбара ражда Сара Джесика на 25 март, 1965 г. в Нелсънвил, Охайо, а когато малката Паркър е едва на 3 години, родителите ѝ се развеждат. Новият ѝ баща е шофьор на камион, като семейството се мести в Синсинати, а след това в Добс Фери, Ню Йорк – близо до Ню Йорк, за да може Сара да получи специализирано обучение. Още от деца тя и двамата ѝ братя са научени на едно – за постижение трябва изтощителен труд. Ето защо тримата посещават театрална школа, ходят на уроци по музика и пеене, а Сара практикува и балет. Школа, която по-късно ще ѝ помогне за изящната походка, стройна фигура и задължително безупречно изправения гръб. Но ако си мислите, че това издължено и слабо лице, което в началото на кариерата ѝ всички определят като грозно, а носа като неприемлив, се дължи на балета – грешите. Сара Джесика Паркър е правнучка на Естер Елуел – една от обвинените по време на процесите срещу вещици в Салем. Внучка на истинска салемска вещица, Сара е всичко друго, но не и непривлекателна – в нея има някаква магия, пристрастяващо вълшебство, което те кара да я запомниш завинаги. Това съвсем скоро става ясно и на друг популярен герой.

„Ще продължа и ще се моля да не умреш!“

Сара Джесика Паркър

Робърт Дауни Джуниър и Сара Джесика Паркър се запознават в началото на 1984 г., когато са 18-годишни, на снимачната площадка на филма Firstborn. Паркър вече е започнала филмовата си кариера, която по-скоро се състои от телевизионни роли. Още след първия им общ снимачен ден тя го кани да я гледа в бродуейския мюзикъл, в който участва. Още след първия спектакъл, на който той идва, излизат на вечеря. Още след първата им вечеря заедно двамата споделят и няколко цигари трева. Две седмици по-късно вече са тайни гаджета, а веднага след края на снимките заживяват заедно, и то не къде да е. Паркър и Дауни купуват стария холивудски дом на Чарли Чаплин, където той е живял с Уна О’Нийл и децата си.

Следват безгрижни години на дълги и луди нощи, партита и безобразно количество алкохол и наркотици за Робърт и опит да го спаси от всичко това за Сара.

Когато в края на връзката им Робърт води в дома им близкия си приятел Кийфър Съдърланд, който трябва да преспи за една седмица, нещата, меко казано, придобиват странна геометрия. Дауни го няма почти през цялото време, неведнъж Сара вика линейка или го издирва след някоя от наркотичните му коми, а Кийфър винаги е там до нея. Двамата ходят на кино и театър или просто чакат Робърт да се прибере, ако се сети за това. Паркър казва, че за нея Съдърланд е просто приятел, и до днес двамата не потвърждават връзка помежду си, въпреки че тази необичайна „тройка“ споделя общо ежедневие цели три години. В края на тази драматична и изтощаваща любов Паркър просто заявява на Дауни, че е прекарала повече време във връзката им да следи дали е жив, отколкото да го обича, и затваря вратата, тръгвайки си завинаги. Не след дълго обаче Купидон най-после среща неомъженото момиче с единствения. Запознават ги общи приятели, а останалото се превръща в история. Не точно Тузаря, но самият Матю Бродерик печели сърцето на Сара. Двамата са заедно повече от 20 години и имат три прекрасни деца. Матю е улегнал, практичен и готов за семейство. Сърцето избира лошото момче Дауни, но разумът и последвалата голяма любов са на страната на Бродерик.

Аз, Кари!

Сара Джесика Паркър

Модата винаги е преследвала Сара Джесика Паркър, но когато на 19 май 1997 година за сватбата си с Матю тя слага вече емблематичната черна рокля Morgane Le Fay – всички, начело със стоте им гости в синагогата в източната част на Манхатън разбират, че пред тях стои зашеметяваща модна икона. Модата привлича актрисата и когато е поканена да стане Карълайн „Кари“ Мари Брадшоу – главния персонаж от „Сексът и градът“. Сара тогава си мисли, че това едва ли ще е нещо голямо. Е, познайте? След като първият епизод се излъчва на 6 юни 1998 г., сериалът се превръща в най-хитовата телевизионна поредица на HBO. Житейските истории на четирите ни любими дами продължават цели шест сезона до 22 февруари 2004 г., а след това следват и двата емблематични филма.

През това време Паркър изцяло се слива с Кари, а славата ѝ на абсолютна модна законодателка расте главоломно.

Безброй реклами, собствена линия дрехи и обувки, парфюм и какво ли още не започват да носят името на актрисата. Ким Катрал, Синтия Никсън, Кристин Дейвис и Крис Нот също стават любимци на поколения зрители. След сериала и няколко успешни филма Сара Джесика Паркър става носителка на две награди „Еми“, четири награди „Златен глобус“ и номинации за наградите „Сатурн“ и „Сателит“. Днес любимото ни нюйоркско момиче е след своите 50 г. и въпреки че се е опитвала да покаже всички емоционални състояния, въпроси и терзания, през които преминават жените, сега отново ѝ се налага да е на бойната арена, защото „Сексът и градът“ се завръща за нов сезон – „And Just Like That…“. Много от коментарите в социалните мрежи осъждат визията на Кари и останалите персонажи в новите епизоди, а Сара отново е принудена да защитава своята героиня и да ни напомни, че животът продължава и след 50. Продължава с бръчките, странните настроения и липсата на енергия, но продължава и с вярата, че всички оставаме онези момичета, които въпреки годините търсят единственото важно – любов. И ако си мислите, че малката балерина от еврейски произход ще се предаде – жестоко се лъжете. Сара Джесика Паркър има да напише още много от своята неразказана история или, както казаха Vogue под бляскавата снимка на корицата си – „And Just Like That… Carrie’s Back“!

Виж още: 7 филма, които очакваме да видим във финалната „Оскар“ селекция

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *