Треска за ИКАР-и

Ударна доза изкуство: театралните величия от родната сцена номинирани за ИКАР

0 коментара Сподели:

Ежегодно на международния ден на театъра се провежда церемонията по раздаване на „Икарите“. Това са най-престижните у нас награди за сценични изкуства и всяка година ги очакваме с нетърпение. Точно затова, след като официално обявиха номинациите, бързаме да споделим кои ще се състезават за статуетка. На 27 март ще присъстваме на церемонията в Народния театър, за да подкрепим нашите фаворити. Ти също можеш да го направиш. А ето и номинациите в най-любопитните категории:

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ:

Захари Бахаров за Бае Славе в моноспектакъла „Чамкория“ по романа на Милен Русков, реж. Явор Гърдев, Театър 199 „Валентин Стойчев“

Действието се развива през 20-те години от миналия век. Това е първият моноспектакъл на Захари Бахаров. Героят му – бае Славе е шофьор на омнибус. Той размишлява върху това, защо я обича тая България, като никак не е за обичане. Вайка се, но не позволява позитивизмът да го напусне напълно.  

Иван Юруков за Хорас в „Лисичета“ от Лилиан Хелман, реж. Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов“

Спектакълът разказва за американско семейство, пометено от стихията на парите.

Истината за героите лъсва чрез техните конфликти, подмолни игри и любовни трепети. Представлението е модерен и страстен прочит на напрегнатото ни съвремие.

Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл „Черното пиле“ по разкази на Николай Хайтов, Продуцентска къща „Ажур Пико“     

                                                                               

Тук Мариус включва три разказа от Хайтов. Ето какво го мотивира да създаде спектакъла: „В разказите на Хайтов душата на българина е много чиста и неопетнена. Там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното. В същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват.“

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ: 

Радена Вълканова за Възрастна жена в „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, реж. Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“ 

Спектакълът се състои от седем миниатюрни пиеси с едни и същи персонажи и повтарящи се лайтмотиви.

Кани зрителя не просто да наблюдава драма, в която се разказва за любов и загуба, а да погледне в себе си. Визуалните решения са интересни. Ще видиш киноекран, изобразяващ експресивни едри планове на лицата на героите. А цялостно декорът интерпретира киностудио със зелени стени за създаване на специални ефекти.

Радина Кърджилова за Екатерина в „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, реж. Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“ 

Още една номинация в тази категория за нетрадиционния спектакъл. Това заглавие има ярко присъствие сред номинациите, така че си заслужава да се види.

Теодора Духовникова за Регина в „Лисичета“ от Лилиан Хелман, реж. Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов“

Втора номинация и за този спектакъл. Явно главните роли в него са блестящо интерпретирани. Това със сигурност говори за силните качества на постановката.

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ:

Боян Арсов за Клариче в „Кралят Елен” по Карло Гоци, реж. Анастасия Събева, Театър „Азарян“, Национален дворец на културата

Вълнуваща любовна приказка за възрастни. Младият екип на „ Кралят Елен“ успя силно да впечатли и трогне зрителите. По своя магически начин спектакълът разказва за онази никому чужда нужда – любовта.

Сава Драгунчев за Самоквасов в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)“ от Максим Горки, реж. Красимир Спасов, Народен театър „Иван Вазов“

Тук действието се завърта през лятото във вила край борова горичка. Там се е събрала симпатична пъстра компания от чудаци. Зрителят става свидетел на споходилите героите неприятности, неизяснени любови и омрази.

Явор Бахаров за Микеле в „Редки тъпанари” – криминална комедия по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители”, сценичен вариант Теди Моско и Симон Шварц, реж. Теди Москов, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

Още една номинация за безусловно талантливия актьор.

Филмът, по който е създадена постановката, е носител на „Оскар“ през 1958 г. Сюжетът е комедиен и разказва за опита на група недодялани крадци да оберат заложна къща. Техният непрофесионализъм предизвиква ситуациите, които будят смях.

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ:

Ани Пападопулу за Бърди в „Лисичета“ от Лилиан Хелман, реж. Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов“

Тази трета номинация е вече сигурен сигнал, че ако още не си гледал този спектакъл, определено трябва да поправиш грешката си. 

Надя Дердерян за Варя във „Вишнева градина“ от Антон П. Чехов, реж. Василий Сенин, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен

Плевенският театър може да се гордее също с номинация за „Икар“. Пиесата от гениалния Чехов е добре позната на всички. Поставяна е безброй пъти из целия свят. Този път с режисурата се е захванал руснак. Той е провокиран да я направи в Плевен от хубавите си спомени за работата с актьорите там. 

София Бобчева за Зина в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)“ от Максим Горки, реж. Красимир Спасов и Медицинската сестра в „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, реж. Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“ 

Актрисата е номинирана за две свои роли на сцената на Народния театър. Както забелязваш, все с участия в спектакли с повече от една номинация. 

ДЕБЮТ:

Антъни Пенев за Пьотр Сергеевич Трофимов във „Вишнева градина“ от Антон П. Чехов, реж. Василий Сенин, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен

Плевенският театър получи втора номинация за своята „Вишнева градина“ Адмирации.

Спектакълът може да е една чудесна причина да си спретнеш екскурзия до града. 

Неда Спасова за Варвара Петровна в Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“ – „Бесове“ по Фьодор Достоевски, реж. Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато“

Режисьорът винаги е бил почитател на творчеството на Достоевски и неговия почерк как „през пропастите към звездите“ се движи човекът. В спектакъла в епицентъра стои непубликуваната глава от романа „Бесове“ – „У Тихон“. Тя е силно греховна. Бива изнасилено 14-годишно момиче.

Николай Желев за Лео в „4000 мили“ от Ейми Херцог, реж. Владимир Люцканов, Театър 199 „Валентин Стойчев“

Тази постановка разказва за срещата на баба и внук след  обиколката с колело на внука. Той е изминал 4000 мили и пристигайки при баба ,има нужда да събере мислите си и да поправи някои свои отношения. 

Надя Керанова за Естел, Мартина Кръстева за Инес и Радослав Владимиров за Гарсен в „Без изход“ от Жан-Пол Сартр, реж. Дарий Чавдаров, Театър „Друга линия“ и Център за култура и дебат „Червената къща“

„Без изход“ разказва историята на трима непознати, които попадат в ада. Стремежът им към спасение ги изправя пред собствените им слабости и ги довежда до крайност. 

Шахин Шехзен и Антоан Петров за Антон Антонович Сквозник-Дмухановски (градоначалник) и Денис Изетов и Павел Емилов за Иван Александрович Хлестаков (чиновник от Петербург) в „Ревизорът“ от Николай Гогол, реж. Нина Димитрова, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Известната пиеса от Гогол изобличава дребнодушето  на хората с цел изгода. Приканва обществото да се вгледа в себе си и да се отърве от отровната бездуховност.  Младите студенти от НАТФИЗ си заслужиха номинация с участието си в този спектакъл.

РЕЖИСУРА: 

Галин Стоев за „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, Народен театър „Иван Вазов“ 

Е, „ Танцът Делхи“ явно се оказа най- спряганото заглавие в тазгодишните номинации. Нямаме търпение до 27-и , за да видим и с колко статуетки ще си тръгне.

Стайко Мурджев за „Еквус“ от Питър Шафър, Младежки театър „Николай Бинев“

Представлението набляга на сблъсъка между вътрешното невидимо живеене и обществената социална оценка. Задава се основният въпрос: „Индивидуалността болест ли е, когато е в разрез с общоприетите норми?“

Явор Гърдев за „Пияните” от Иван Вирипаев, Малък градски театър „Зад канала“                   

Пиян мъж се скита безцелно. В нощта и в живота си. Съдбата му изпраща млада, опиянена жена. Когато главите са замаяни, езиците се развързват. С напредването на нощта и покачването на градуса се появяват нови пророци.

КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ:

„Парченцето“ по мотиви на Шел Силвърстийн, режисьор Веселин Бойдев, Държавен куклен театър – Бургас 

Спектакъл за това, как се появяваш в един свят, пълен с опасности.

Не знаеш защо си тук. Осланяш единствено на своята интуиция. Тя те води и ти помага да продължаваш по пътя си. 

„Светулки“ от Андрей Филипов, режисьор Катя Петрова, Театър 199 „Валентин Стойчев“

Една късна лятна вечер четирима приятели се събират да се позабавляват. Решават да си спомнят как са се чувствали когато са били на 10 години. Така попадат в една магическа реалност, където всичко е възможно. 

Тези са основните категории, за които вече знаеш кои са номинирани. Има и две награди с голяма стойност. Награда „Икар“ за чест и достойнство се присъжда на актьора Иван Иванов. Награда „Икар“ за изключителен творчески принос към българския театър се присъжда на актьора Васил Михайлов. Смятаме, че по -добър избор нямаше как да се направи. Очакваме с нетърпение 27 март, за да видим кой ще обере статуетките. Каним и теб, за да споделим емоцията.

А гледа ли вече "Чамкория" на Милен Русков?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *