Maid: реалността на самотните родители и домашното насилие

Netflix сериалът по мемоарите на Стефани Ланд

0 коментара Сподели:

Биографичните драматизации на Netflix обикновено жънат успех и тази не прави изключение. Този месец стрийминг платформата беше завладяна от Maid – история за домашното насилие, бедността и готовността на една майка за своето дете.

Виждаме света през очите на Алекс. Тя е 25-годишна жена с 3-годишна дъщеря на име Мади. Постепенно пред нас се разкрива тормозът, който се е научила да преглъща, но който постепенно ескалира.

Алекс е твърдо решена, че трябва да измъкне себе си и Мади от оковите на токсичната връзка с Шон, преди да стане твърде късно.

Без подслона на Шон Алекс и Мади са бездомни. Алекс няма образование и няма възможност да работи, защото не може да си позволи да запише Мади в детска градина. Не може да подаде обвинение за домашно насилие, защото тормозът на Шон не е оставил синини. Въпреки това Алекс намира сили да избяга и да се бори за живота, който иска – живот без страх от човека до нея.

Алекс не се счита за жертва, не и първоначално. Съвестно ѝ е да се класира сред жени, които видимо са изживели повече от нея. Въпреки това усеща, че избухливият нрав на Шон е опасен за нея и детето им.

Сериалът ни представя една болезнена реалност и това е, че истинското зло е съвсем банално.

Приятелят на Алекс не мисли, че е лош човек. Шон се извинява след някои от изблиците си. Все пак обвинява Алекс, че го дразни и че всичко всъщност е нейна вина и той е жертвата. През собствената си гледна точка Шон се старае и се нуждае от състрадание. Близките на Алекс също обвиняват нея – тя не получава подкрепа в решението си да напусне Шон и няма на кого да разчита освен на себе си.

Maid е сериал, който предизвиква представите ни за на бедните самотни родители и за това, как изглежда домашното насилие. Виждаме как Алекс се опитва да намери помощ, но бюрокрацията в държавните институции я зарива. Чуваме грубите неща, които тя си внушава, че ѝ намекват служителите, и усещаме колко смазана се чувства, когато нищо не се получава.

В случая на Алекс и Шон насилието е и нещо наследствено – изживяват отново това, през което са минали собствените им родители. За да намери сили да се откъсне веднъж и завинаги, Алекс трябва да се изправи пред собствените си детски травми.

С тази екранизация на живота на Стефани Ланд (прекръстена на Алекс в сериала) зрителят е предизвикан да погледне собствените си предразсъдъци. Авторката на този Ню Йорк Таймс бестселър цели да запознае повече хора с нюансите на бедността, домашното насилие и трудностите, които трябва да се превъзмогнат за всяка промяна.

Заключението, което може да направим от Maid, е следното – няма еднозначно добри или лоши хора.

Самите ние мислим, че знаем точно как бихме реагирали във всяка ситуация. Знаем какво бихме изтърпели и кога бихме си тръгнали, дори знаем какво никога не бихме причинили на друг. Но както ние виждаме света през очите на Алекс и ѝ съчувстваме в нейния ужас, нейните близки виждат просто напрежение между влюбена двойка.

Ако припознаваш себе си или свой познат в историята на Алекс, Асоциация Анимус предлага спешни телефонни линии и ресурси.

Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие в България, е: 02 981 76 86.

За София, в УМБАЛСМ „Пирогов“ се предлага денонощна линия за обслужване при кризи, свързани с домашно насилие, както и дистанционни консултации.

Проектът Emprove цели да овласти жертвите на домашно насилие, да свърже хората и да сподели техните истории. Ако се нуждаеш от повече информация или ресурси, те съветваме да се свържеш с Български фонд за жените.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *