Денят, в който GPS-ът спря

Погледни познатия град през нова призма

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София/ Иван Шишиев

Докато бързаш към поредната задача за деня, за миг отместваш поглед от телефона си и поглеждаш надолу към тротоара. Забелязваш една тънка черна линийка напреки плочките: стотици мравки маршируват нанякъде в стройна редичка, без да се лутат, без да се спрат, без да се огледат. Всъщност те много добре знаят къде отиват – тези миниатюрни насекоми имат способността винаги да намират най-краткия път към храната.

Звучи абсурдно да си представиш мравка да се разхожда. С какво обаче ние сме по-различни?

Ако се замислим, установяваме, че в забързания делник много рядко се откъсваме от обичайния си маршрут. Почти винаги крачим устремено от точка А до точка Б. Неслучайно основната функция на GPS-а е да ни предложи пряк път към целта ни. Какво ще стане, ако сателитите един ден изчезнат, а синята точка на картата изведнъж застине? Преди тази ментална картина съвсем да те отчая, телефонът ти внезапно проговаря и те повежда на мистериозно пътешествие из неотъпканите улици на София. Този глас принадлежи на Димитър Димитров, а източникът му е новият подкаст на „Програмата“ – „Дългата разходка“.

Време е да се освободиш от бремето на крайната дестинация и да си позволиш да се изгубиш в града, който си мислиш, че така добре познаваш. Из лабиринтите от улички се крият кулинарни и архитектурни съкровища, които често остават незабелязани, а ако все пак още не си готов да се откъснеш от оковите на времето, просто трябва да погледнеш нагоре към някой от големите градски часовници. Подсказваме: един от тях се намира на върха на часовниковата кула на Националната финансово-стопанска гимназия. За да влезеш напълно в естетиката на „Алиса в Страната на чудесата“, зад един съвсем обикновено изглеждащ ъгъл се натъкваш на котешки хотел. Едва ли косматите му обитатели ще проговорят и се съмняваме, че ще ти предложат чай, но пък можеш спокойно да им се порадваш през витрината. Не забравяй! Не бързаме заникъде.

„Дългата разходка“ ще ти разкрие тайни от миналото, за каквито не си и подозирал.

Може би ще се окаже, че къщата, която подминаваш всеки ден на път за работа, е била дом на някой знаменит писател, журналист или художник. Освен духа на времето олющените стени са съхранили тук-таме по някой обрасъл с бръшлян орнамент, от храстите наднича оцъкленият фар на олдмобил, а от съседната тераса ни следи строгият взор на някоя изискана възрастна дама.

В някакъв момент се налага да угодиш и на капризите на празния си стомах. Като в някакъв магически куест хлътваш във вътрешно дворче, бирата се лее, а ароматът на всевъзможни деликатеси изпълва ноздрите ти. Със сигурност преживяването е далеч по-вълнуващо от това да хапваш бургер на крак.

Живеем в интересно време, когато екскурзоводът се побира във вътрешността на джоба ти.

Заменяме вечно повтарящите се припеви в слушалките ни със саундтрак, който учи сетивата ни на една забравена чувствителност, а веднъж придобили навика да поспираме, за да се озърнем и да се порадваме на момента, започваме да забелязваме нови елементи от заобикалящия ни град. На върха на електрическия стълб е кацнал зелен кълвач. Зад реновирана жилищна кооперация се крие стара ограда. Насред пазарчето се издига древната Римска стена (която всъщност не е римска).

Докато постепенно подреждаме пъзела на София, откриваме, че са ни липсвали някои парчета. Картината винаги може да стане по-пълна. Именно затова не е важно къде отиваме, а какъв маршрут избираме и какво ще научим по пътя. Всъщност така е и в живота… но стига сме философствали. Оставяме те да се посветиш на дългата разходка.

Знаем какво ще правиш на Хелоуин тази година!

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *