No bra day: не става въпрос само за едни прозиращи гърди

13 октомври е денят, в който обръщаме внимание на здравето си

0 коментара Сподели:

Женското тяло е едно от най-изящните творения на природата – в това сме убедени. Всяка деликатна извивка, всеки сантиметър и всяка част от него

крият загадки, рушат империи и свличат великаните на колене пред красотата му.

Да го обичаме, да се грижим за него, да се отнасяме с уважение, е наше изконно задължение. На дати като 13 октомври се обръщаме към една от най-важните теми – ракът на гърдата и как да го предотвратим.

Използваме случая да напомним, че всяка година през този месец много клиники предоставят безплатен скрининг,

а повече за инициативата можеш да откриеш тук и чрез простичък Google search.

Днешният ден е известен като No Bra Day – период от 24 часа, в които всяка дама захвърля рестрикциите на сутиените и общественото мнение вкъщи и оставя гърдите си на свобода. Сутиенът, присъстващ в живота ни от повече от 100 години, както и ползите от носенето му са обгърнати от митове. Този за гравитацията например беше развенчан отдавна. И макар че ролята му несъмнено е по-скоро на моден аксесоар (тук правим уточнението, че не говорим за случаи с наднормено тегло, непропорционално големи за тялото гърди, кърмене и менопауза, и тогава разбираме значението му), все още да излезеш „по гърди“ се счита за открит флирт, а не за свобода на избора как да се отнасяш към тялото си. Обществото всеки път отвръща:

Моля ви, недейте така, момичета, прекалено е секси.

Както борбата за равни права, довела до публичното запалване на сутиени като символ на социалната репресия, е  била голямо нещо в края на 60-те, така и появата на дама с очертани под тениската гърди в публичното пространство е голямо нещо и до днес.

В началото на миналия век, по-конкретно през двайсетте, най-ухажвани били дамите, притежаващи момчешка фигура, тесен ханш и плоски деколтета. Тогава сутиенът помагал, за да внуши липса, а не за да покаже пищност. В ерата на Мерилин Монро пък махалото се залюляло. Извивките отново се издигат на пиедестал и сутиенът се притича на помощ, този път, естествено, за да внуши пищност. После настъпват бурните години на 60-те и 70-те, когато някои дами умират да съблазняват с новооткрития push-up модел, а някои се впускат в същинска борба за равни права, изгаряйки на клада сутиени, изкуствени мигли, обувки на висок ток, а сигурни сме – и всеки друг аксесоар, който и до днес би се асоциирал с женственост. Ще споменем и 90-те на Мадона, защото всеки помни нейния емблематичен

Жан-Пол Готие дизайнерски сутиен с конусовидни чашки, продаден впоследствие за над 50 000 долара…

И стигаме до днес… Днес, когато поне на думи живеем във време, в което всеки би могъл да изглежда така, както му е приятно, и да бъде такъв, какъвто си поиска. Най-препоръчително, разбира се, себе си. А относно сутиена и неговото „да бъде или да не бъде, това се пита“ – всеки сам знае най-добре.

И все пак това не е всичко.

Днешният ден води началото си едва отпреди десетилетие, когато целта му е да насочи вниманието на  жените към важността да правят рутинни прегледи на гърдите си всяка година, за да намалят риска от прогресиращ рак на гърдата. Гледана с насмешка от много хора, които не вникват в идеята, тази дата има много конкретна цел и всяка жена може да разбере за какво говорим.

Тук си говорихме с огнената и талантлива Preyah!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *