Витамини на красотата: как да се погрижиш за себе си през есента

Красотата започва отвътре и ето как да я постигнем

0 коментара Сподели:

Не се нуждаем от доказателство, че есента е настъпила, щом още с първия студен полъх на вятъра вече имаме от леко до умерено раздразнена кожа. В периода на неблагоприятните метеорологични условия, когато температурите спадат, кожата става суха, раздразнена и дехидратирана – условие номер едно за образуване на бръчки и добиване на сивкав и нездравословен тен. Преди да въздъхнеш в отчаяние, спокойно – храната и определени хранителни добавки могат да доставят ценните съставки, които да противодействат на сезонните промени. Нещо повече – дори забавят стареенето.

Преди листата да са покрили тротоарите, разбери кои са те!

Витамини на красотата

Първият витамин, за който се сещаш, когато кажем „красота“? Разбира се, верният отговор е „А“. Един от най-ефективните витамини, говорейки за грижа за кожата, действа, като се свързва с рецепторите в клетките, подсилва защитната функция на епидермиса и по този начин предпазва колагена от разграждане, за да стимулира производството на нови кожни клетки.

Сред най-богатите на витамин А храни се нареждат телешкият, агнешкият черен дроб и този от треска, маслото и яйцата.

Есенните храни като сладките картофи, морковите и тиквата също помагат за набавяне на витамина. Е, няма как да говорим за витамини на красотата и да не споменем витамин Е – основен продукт в козметичната индустрия (под формата на алфа-токоферол). Той е овлажняващ антиоксидант, който предпазва кожната бариера, подобрява хидратацията и защитава клетъчните мембрани от окисляване. Витамин Е присъства естествено в тялото ни и в определени храни, а за да заредим организма си с него, можем да включим в дневното си меню повече растителни масла.

Въпреки че богати на витамин Е са царевичното олио, слънчогледовото олио и соевото олио, тези храни често са рафинирани и определено не са добър избор, когато говорим за здравословно хранене. Ето защо е препоръчително да заложим по-скоро на бадеми, лешници, сушени кайсии, боровинки, спанак, авокадо, зехтин и червени чушки. Както и на така любимата есенна тиква!

През есента е уместно да приемаме витамин Е и като хранителна добавка.

Не само заради красотата, а и заради здравето – витамин Е подобрява имунитета. А кожата? Тя ще остане красива, овлажнена и защитена от агресивните климатични условия на есенно-зимния сезон.

Молекула на дълголетието

Като естествен антиоксидант, който се среща в повече от 70 растителни вида, включително горски плодове, фъстъци, грозде и червено вино, през последните 10 години ресвератролът стана известен като „молекула на дълголетието“. Той действа за подобряване функцията и външния вид на кожата, а проучвания показват, че е един от най-добрите антиоксиданти, работещи против стареенето ѝ. Как става това?

Счита се, че окисляването е основната причина за стареенето.

То нарушава клетъчните мембрани и функция и забавя образуването на колаген. Загубата на колаген от друга страна има силно вредно въздействие върху функционирането на кожата и се приема като основна причина за образуване на бръчки. Антиоксидантите като ресвератрола противодействат на този процес чрез неутрализиране на вредните вещества. Освен това ресвератролът има фитоестрогенни свойства, което означава, че е източник на естроген, получен от растения.

Колко жалко, че консумацията на червено вино не води до набавяне на ресвератрол, въпреки че блясъкът в очите определено прави хората по-чаровни. За по-устойчива красота вариантът е да приемаме ресвератрол като хранителна добавка, а в това отношение ресвератролът на Jamieson определено е от полза. Една капсула се равнява на количеството, което иначе ще си набавим, ако изпием шест чаши червено вино!

Незаменим коензим

Когато говорим за антиоксиданти, важи правилото „колкото повече, толкова по-добре“.

Коензим Q10 подпомага производството на клетъчна енергия и защитава клетките от негативното въздействие на свободните радикали.

В млада възраст организмът произвежда достатъчно Q10, но с напредване на годините нивата му намаляват. Това не само се отразява пагубно на външния вид на кожата, но и води до понижаване и драстичен спад в имунната система. За жалост няма хранителен режим, който да е в състояние да достави необходимите нива на коензим Q10 на тялото, въпреки че се препоръчва консумация на храни с животински произход – червено месо, черен дроб, сърце, бъбреци, риба.

Но дори в тези „богати“ на Q10 храни стойностите са прекалено ниски и трябва да се консумират непосилни количества храна, за да се задоволят потребностите на организма. Именно това поражда необходимостта от прием на хранителни добавки, съдържащи коензим Q10. Има обаче още нещо, не толкова популярно, което може да стимулира производството на коензима, и това е умерената физическа активност – упражнения два или три пъти седмично, тичане или интензивно ходене биха били от полза!

Как да си помогна, без да си навредя?

Витамините и антиоксидантите, които разгледахме, запазват здравето и младостта на кожата. Наред с чадъра в чантата обаче това, което не бива да забравяме, е, че те трябват да бъдат приемани комплексно – чрез храната и чрез добавки. За да имаме оптимални резултати и да не си навредим, трябва да се храним пълноценно, с естествени, непреработени храни и да заложим на качествени хранителни добавки. Предозирането също трябва да се избегне, затова е добре да заложим на сигурно. Jamieson има чудесни решения в лицето на Витамин Е, Ресвератрол и Q10, а активните съставки са извлечени от природни продукти.

Знаете правилото – колкото по-малко химия, толкова по-добре.

В крайна сметка, когато се грижим за кожата си, е добре да заложим на естествената красота. Само така си гарантираме дълготраен ефект!

Не пропускай и как ухаят мечтите

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *