Jameson представя: 5 филма, които ще те накарат да се влюбиш в стария Холивуд

Няколко класики, които зададоха рамката на всички останали.

0 коментара Сподели:

Холивуд е “произвел” какво ли не през годините, но има една група филми, които поставят рамката на това, как Америка разказва истории и какво е истинска любовна драма. Подбираме ти пет от тях, задължителни, ако искаш да знаеш откъде тръгват нещата и да се насладиш на старо кино.

GONE WITH THE WIND (1939)

Макар и продължителността от 4 часа да е способна да те откаже, ако се оставиш на “вихъра”, няма да съжалиш. Ултимативната връзка от тип любов-омраза е тази между Скарлет и Рет. Действието се развива по време на Американската гражданска война, а любов по време на война е добра формула за драма открай време.

MR. AND MRS SMITH (1941)

Една комедия е направил Хичкок в Америка и това е тя. Историята заварва двама съпрузи (Ан и Дейвид) в ситуация, в която вследствие на грешка се оказва, че не са точно женени. Ан решава да види каква е предлагането на пазара на сингълите, а Дейвид “след дъдж качулка” се впуска да я печели обратно. Класика.

CITIZEN KANE (1941)

Иконична лента, в която всичко се върти около живота (и смъртта) на гражданина Charles Foster Kane. Какво означава последната му дума – Rosebud – е сложният възел, който група журналисти се опитват да разплетат. Филмът ще те провокира сам да анализираш ситуацията, пък да видим дали ще се справиш със загадката. 

THE WIZARD OF OZ (1939)

Единственото вълнуващо място, на което може да те отнесе торнадо, е Оз. Дороти от Канзас изважда този късмет и като една Алиса (в страната на… Оз) на път обратно за дома среща куп странници като Тенекиен човек, омагьосан лъв, вещица. Класическа приказка, която трябва да гледаш, за да разбереш онзи Холивуд. 

CASABLANCA (1942)

Още една класическа романтична драма (по време на война) влиза в селекцията. Този път времето е началото на Втората световна, а съдбите си заплитат собственик на нощен клуб, красива жена, нацисти, крадци и други, всеки със собствен план какво има да се случи. Play it, Sam е цитатът, който ще остане в главата ти.

Ето и 5 филма, които да гледаш на пълен стомах.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *