Ново място за кафе ентусиасти: Late café & Roastery

Чакането за добро кафе си заслужава

0 коментара Сподели:

Всяка сутрин, когато светът още е притихнал, очите ми още замазват пейзажа в стаята, тялото ми бавно се раздвижва под ритъма на алармата, за да натисне snooze бутона още веднъж, а сънят още не е избледнял от паметта ми, мисълта за хубава чаша кафе влива достатъчно енергия в мен, за да изпълзя изпод завивките до кухнята.

Кафето не е просто метод за събуждане, за мен е ритуалът, без който сутринта ми тръгва накриво и целият свят след това е някак отчайващо сив.

Предпочитам да отделя време за няколко глътки амброзия, вместо да се гримирам или избирам визия за деня с часове. Затова мястото, за което ще ви разкажа в следващите редове, се закотви толкова дълбоко в сърцето ми.

Става въпрос за Late café & Roastery – необичайния за София, но много дълго време очакван нов спот за кафе, който има за цел да популяризира културата на хубавото кафе,

галейки сетивата ти и заличавайки всяка горчива и водниста чаша от миналото на небцето ти.

Ако смяташ, че в мол няма как да те очаква индустриална машина за печене на кафе, значи скоро не си минавал през Paradise Center.

Точно до главния вход на търговския център, обградена от близо 3 тона чували кафе от Коста Рика, Етиопия, Колумбия, Кения, Бразилия и други екзотични дестинации, гордо се изправя изцяло механичното оръжие на баристите тук – машина, датираща от 60-те години на миналия век, оборудвана с термометри за прецизно изпичане. Пред нея, прилежно подредени, те очакват осем вида кафе, от които да избираш спрямо предпочитанията си.

Без значение дали искаш сладко еспресо с шоколадови нотки или освежаваща чаша с леко кисел вкус и флорални елементи, обучени специалисти ще те насочат към плика, който ще те накара да се влюбиш от първата глътка.

Late café & Roastery обръща внимание на детайлите и всичко, което те обгражда в този пристан на спокойствието, е съобразено с доброто преживяване. Дизайнът на пространството е хармоничен, дело на Studio Precht и Крис Прехт. Изцяло custom бар плотове, пейки и столове, маси, рафтове, стелажи за кафе, облени от мека светлина. Минималистичното усещане помага да се откъснеш от силния шум навън и наистина да се насладиш на чашата, която ти дава сила за следващите часове.

На бара те посрещат обучени баристи, които отделят нужното внимание на чашата ти кафе, която от своя страна се пълни с течно злато благодарение на единствената по рода си машина в Източна Европа. Ако искаш да разнообразиш рутината, непременно помоли за чаша cold brew от диспенсъра, вграден до машината. Да, прилича на диспенсър за наливна бира, но всъщност от него тече перфектно балансирано кафе, което можеш да поръчаш и като нитро – с гъста и богата крема. Между него и машината, напомняща на филм на Кубрик, удобно се е настанила The Gina Coffee Maker – нещо средно между V60 и Chemex, с всички предимства на тези начини за приготвяне на кафе. Неслучайно брандът, който я произвежда, се казва Goat Story – наистина са greatest of all time.

От Late café & Roastery искат да популяризират културата на хубавото кафе. Една от стъпките по този път те очаква вляво от бара

– етажерка с мърчандайз, на която са подредени все смислени артикули.

Устойчиви чаши от люспите на кафеените зърна, за да не се чувстваш виновен за всяка пластмасова чаша, която използваш – XXI век е все пак. Бутилки с UV филтър на капачката, които пречистват водата в тях на всеки 30 минути. Удобно шише за пренасяне из градската и извънградската джунгла, с приложение, в което са отбелязани локациите, където безплатно можеш да го напълниш. Метални капсули за кафе, които ще са с теб задълго. Звездата на стелажа – будилник, който настройваш като обикновена аларма, но освен със звук те събужда с прясно приготвена чаша ароматно кафе. Не, бъдещето не ни очаква – то е сега.

Мога да говоря още много за това място – за внимателно обмислените детайли, за часовника, който те хипнотизира, докато чакаш чашата си кафе, за скритите контакти, в които да включиш лаптопа си, ако решиш да прекараш един работен ден в този кът на спокойствието. Ще оставя на вас да откриете скритите съкровища на мястото, за да отидете и да му се насладите изцяло.

Защото чакането си заслужаваше – за такава локация, за хубава чаша кафе, за популяризирането на specialty coffee културата. 

Как ухаят мечтите

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *