10 неща, които не знаеш за гръцките острови

+ още 100, които да прочетеш в “Гръцко синьо”

0 коментара Сподели:
Гърция

Колкото и да си мислиш, че знаеш за гръцките острови, не е достатъчно. Бреговата линия на Гърция е 13 676 км, островите ѝ са над 1000, от които 227 населени. Това, че три поредни години си прекарвал по една седмица на Тасос или Санторини, не те прави топ познавач. Но от август по върховете на книжните класации живее “Гръцко синьо” – книгата на журналистката Анита Димитрова, която пътешества из гръцките острови близо 30 години и която превръща личния си опит и знания в удивителен разказ.

Авторката определя още в началото (разбирай направо на корицата) “Гръцко синьо” като не съвсем пътеводител. Книгата е обяснение в любов към гръцките острови и полезен наръчник за всеки, който възнамерява да посети някои от тях, но все още не е съвсем сигурен кои и кога. В нея има всичко – от живописни снимки на островите до информация подходящи ли са за семейства с деца, нужен ли е личен автомобил, кога е желателно да се отиде и защо. Освен това е написана с достатъчно лекота и чувство за хумор, които да я направят свежо четиво само по себе си.

“Гръцко синьо” е безкраен източник на информация за 32 дестинации – от Тасос и Халкидики до Китира и Хидра. Затова сме извадили от него 10 неща, които не знаеш за гръцките острови. И ако ти се сторят интересни, потърси книгата, където ще намериш още поне 100.

Гръцко синьо

Най-близкият до нас гръцки остров е Амулиани

Най-вероятно повечето от вас са смятали, че най-близкият ни остров е Тасос. Амулиани е с 10 км по-близо до София – единственият населен остров в заливите на Халкидическия полуостров. Да, този факт не е безкрайно впечатляващ, но може да ти е полезен в някой куиз или в “Стани богат”.

Рибарските мрежи между дърветата на Антуса, разположени на стотици метри над морето, са предназначени за лов на маслини

Село Антуса е съседното на комерсиалния курорт Парга. То е популярно с богатата си история и запазената до днес крепостна стена на крепостта на Али Паша, която се намира точно над Антуса. Около селото обаче има и гъста маслинова гора, където между дърветата има опънати рибарски мрежи. Това, оказва се, е класически италиански метод за бране на реколтата, използван от векове от другата страна на Йонийско море.

Когато маслините узреят, дърветата просто се раздрусват и мрежите почти сами се пълнят с плодовете им.

Островът с най-синя вода е Паксос

Паксос е името както на острова, така и на цял малък архипелаг, който включва Антипаксос, Монгониси, Калцуниси, Св. Николай и Богородица. Според “Гръцко синьо” синьото на острова е най-синьото и това се забелязва още от пръв поглед. А освен това Паксос е и най-зеленият, защото е почти изцяло покрит с вечнозелени гори.

Според легендата Посейдон го създал, като откъснал част от Корфу с тризъбеца си, за да има къде да се усамотява с любимата си Амфитрита.

Всяка сутрин рибарите на пристанище Аргостоли хранят защитените костенурки Caretta caretta

В началото на всяко лято огромните костенурки отиват да гнездят в Кефалония и съседния Закинтос. Шансът да се видят снасящи майки костенурки е минимален, тъй като се придвижват нощно време, но сутрин костенурките смело плуват покрай градската променада и рибарите ги хранят.

Гърция

Емблематичните бели кубове със сини куполи се намират в Санторини

Добре, де. Това може и да го знаеш, обаче няма как да не споменем едно от най-бруталните визуални клишета на гръцките острови.

В Закинтос се намира Навагио, или Заливът на корабокрушението

Един от най-тиражираните кадри на Гърция е този от корицата на “Гръцко синьо”. Мястото се нарича Навагио, или Заливът на корабокрушението. Намира се на Закинтос и дължи името си на инцидента от 1 октомври 1980 година, когато там се разбива корабът “Панайотис”.

Легендата разказва, че 53-годишният съд е превозвал контрабандна пратка с цигари от Турция и е бил преследван от властите.

Ръждясалият кораб все още стои на брега на морето и е посещаван като атракция.

До 80-те години Миконос е популярен главно като остров за “сексуално инакомислещите”

Разбирай, че той е бил едно от малкото места, където на еднополовата любов не се е гледало с лошо око и е било убежище за гей двойките. Днес постепенно тази му слава е изтляла, като главен специалитет на Миконос се превръщат всевъзможните популярни личности, които го посещават, както и тълпите от “по-обикновени” туристи.

Столицата на всеки един от Цикладските острови се нарича по един и същи начин

Името е “хора” и винаги е строена на хълм.

Анита Димитрова не изпада в подробности защо това е така, обаче на нас ни се струва интересно.

Според някои Санторини е последната отломка от вулкана, причинил потапянето на Атлантида

Легенда гласи, че в 1600 г. пр.Хр. изригва вулкан, който потапя легендарния остров, за който споменават египетските папируси и Платон в своите “Диалози”. Според друга легенда същият вулкан слага край и на критско-минойската цивилизация. И двете са само легенди, но това не пречи и до днес в Гърция да се провеждат конференции на тема Атлантида.

До 1893 година Пелопонес не е остров

Пелопонес влиза в географското определение за остров, когато шесткилометровата лентичка суша при Коринт е прерязана от Коринтския канал. Формално Пелопонес продължава да се нарича полуостров. На запад, на йонийския бряг, от континента го отделя също тънка, но естествена ивица море. Днес островът съчетава най-доброто от островите и сушата и води класацията по концентрация на древна история.

“Гръцко синьо” е изненадващо книжно приключение. Тя ще направи много повече от това да те информира къде, кога и как да отидеш. Тя ще те надъха откривателския ти дух, ще ти даде храна за размисъл и ще ти стане приятел. И макар лятото да е към края си, се нуждаеш от нея.

Чарли Уотс и нещата, които може би не знаеш за него.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *