Ново място в София: Vienna Café & Restaurant

Гастрономическо пътуване до Виена

0 коментара Сподели:

Искам да обикалям света, особено след последната година на изолация и непредвидими обстоятелства. Искам да се запознавам отблизо с различни култури, традиции, светоглед, кулинария. И понеже пътуването все още ми се струва като нещо от далечното бъдеще, не мога да пропусна възможността да посетя любимата Виена, сякаш през 70-те, когато тя е толкова близо до мен.

Горещ следобед е, а аз, прескачаща от тротоар на тротоар, гоня сянката. В ушите ми звучи She’s Like The Wind и влетявам през голямата врата на Grand Hotel Millennium Sofia. Прекрачвайки тази своеобразна граница, се оказвам в прохладен, спокоен и идиличен свят.

Панорамният асансьор ме извисява до третия етаж, а през коридора излизам директно в голямо помещение, в което ме посреща… ами, Австрия.

Арт нуво, романтиката на стара виенска гара, аромат на прясно изпечени бретцели и куп зеленина.  Vienna Café & Restaurant е новото пространство, с което Grand Hotel Millennium Sofia привлича посетителите си в свят, различен от ежедневния. Количеството светлина е зашеметяващо – двете тераси и стъклените оберлихти къпят всичко в естествен блясък.

Металните конструктивни елементи на самия хотел тук са боядисани в петролнозелено, което пасва точно по мярка на концепцията на мястото. Скандинавското студио, отговорно за дизайна, преплита зеленина, индустриални нотки, арки, мед и кехлибарени акценти.

Главният готвач Димитър Донски и неговият екип има таланта да те отведе на пътешествие из чудните вкусове на Централна Европа.

За да предадат възможно най-точно автентичното усещане на Виена, още при концептуалното решаване на ресторанта се фокусират върху качеството на продуктите и вносителите. Тук можеш да опиташ автентични вурстове и наденички, които се доставят специално за ресторанта директно от Германия и Унгария. Акцент в този подбор са оригиналният вурст от Мангалица, приготвен от едноименната унгарска порода прасета, и автентичен тюрингер ростбратвурст, който има статут на защитено географско указание. По-специалните предложения в менюто са графично изобразени, а ако попиташ, някой от персонала с усмивка ще те насочи към най-апетитните избори.

Автентичен виенски шницел, унгарски гулаш, швейцарски раклет и ароматни традиционни специалитети могат да те накарат да поръчаш повече, отколкото можеш да изядеш. Е, поне при мен беше така. Домашното шпецле с карамелизиран лук е прекрасна симбиоза между вкусове и аромати, която бих хапвала всеки ден, без да съжалявам дори за минута.

Това, че предлагат екзотични меса, съвсем не значи, че вегетарианците, които прекрачат прага, биха гледали с гладни очи. За почитателите на сирена има великолепен дисплей, от който да избират от едни от най-ароматните шедьоври на майсторите – Тет де Моан, отлежал Грюер и Ементал, фондю с вино, бира или трюфел

– все неща, които трудно можеш да опиташ на друго място.

Менюто е изкусно допълнено от бирена и винена листа, в която те очакват над 60 вида бутилирана и 6 вида наливна бира, както и страници с Ризлинг, Грюнер Велтлинер, Цвайгелт и пенливи шедьоври за десертни авантюри.

Като споменах десерти, трябва да ви предупредя, че е задължително да оставите място за тях. Централна Европа идва да те омае с класики като ароматен Сахер по оригинална рецепта, печен чийзтарт, който се топи в устата, ябълков тарт терин и кайзершмарн – все неща, които ни отдалечават от диетата и приближават до рая. Е, аз избирам насладата. Освен това витрината с десерти те посреща на входа, няма как да я избегнеш.

Най-доброто упражнение на немския ми от години беше изговарянето на тези ястия. И ще се връщам отново и отново.

Дестинациите на Черноморието за тази година са ясни

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *