Нова визия и вагон за отдих в теснолинейката Септември – Добринище

Освежаващи моменти на открито и една вълнуваща връзка с природата

0 коментара Сподели:

Спиращи дъха природни гледки и студена бира – така може да се опише с няколко думи приключението, наречено теснолинейка Септември – Добринище. От години возенето на единствената функционираща теснопътна жп линия в България е сред предпочитаните начини за бягство от града за редица бохеми и ценители на хубавия живот. Този влак с по-малко междурелсие се движи сред най-живописните райони на България, като предлага романтика, сравнима с пътуване назад във времето. Линията с дължина 125 километра свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин, като по пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, разделяща Рила и Родопите.

Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, на 1267 м над морското равнище.

Оттам по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище. Звучи като най-великото трипче евър и определено е!

През този сезон пътешествието с теснолинейката е даже по-завладяващо от всякога, защото влакът има свежа визия и безброй екстри. Най-голямото нововъведение е „Вагон за отдих“ на любимата на всички бира Пиринско, където в периода юли – септември пътниците ще могат не само да се насладят на спиращи дъха природни гледки и студена бира, но и да научат повече за историята на теснолинейката, тази своеобразна емблема на региона. Биреният бранд, който е сред ценителите на природното богатство, обединява сили с млади ентусиасти и сдружения, приели за своя мисия запазването и възстановяването на теснолинейката, като подкрепя усилията да се съживи нейният магичен дух. Това лято всички любители на бирата в специалния „Вагон за отдих“ заедно с бутилка „Пиринско“ получават и

безплатна карта пътеводител с информация за интересни туристически обекти и места по пътя на теснолинейката.

Освен това като част от кампанията „Пиринско“ ще обнови няколко зони за отдих около гарите по маршрута на теснолинейката. Спирките ще бъдат допълнени с информационни табели с любопитни факти за маршрутите, заслоните по пътя, местата за отдих и флората и фауната в района. На интернет страницата, напълно в духа на бранда изписана само на кирилица www.навънспиринско.bg, можем да се насладим на виртуални гледки от прозореца на „Вагон за отдих „Пиринско“, както и да се информираме за точките по линията на теснолинейката. Има опция даже да изберем собствен маршрут в интерактивна карта на сайта с въвеждане на начална и крайна точка на пътуването, която показва интересни локации и забележителности около избраната дестинация.

Ако не сте пробвали – няма какво да отлагате повече: теснолинейката Септември – Добринище е нещо, което всеки трябва да преживее поне веднъж. Кога, ако не сега?

Ресторантите с летни градини, в които пускаме корени

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *