Течението на река Лета

Елина Кешишева, пандемията, близостта и нимфите

0 коментара Сподели:

Елина Кешишева, личен архив

Горещ летен ден, в който въздухът е застинал сякаш на пауза, над паветата се издига мараня, а най-силния звук е туптящото ми сърце от забързания ход покрай „Александър Невски“. Бързам, за да стана свидетел на нещо, изпълнено с емоция. Бързам, за да изпреваря другите, за да се докосна до майсторите на фотографията първа. Казвам задъхано „Здравейте“ на портиера и влизам в прохладното фоайе на Квадрат 500.

Първото нещо, което мина през ума ми, беше в колко странна държава живеем.

Кофти пътища, политика, корупция, великолепни изложби, понякога по няколко по едно и също време.

Фондация „Музис“ е виновна за случващото се в момента тринадесето издание на „Майстори на фотографията“. Уж фатално число, но нищо в този морен следобед не се усеща фатално. Освен може би ако не се вгледаш дълбоко в себе си и изкуството не те жегне само по онзи остър начин, по който само то може.

Втората самостоятелна изложба на Елина Кешишева у нас я представя в едно по-различно амплоа. Фотографката е известна с невероятните си кампании за Dior, Vogue, Numéro, W и други.Непрекъснато търсеща обединяващата връзка между природата и човешките емоции, Елина неизменно вижда своите творби през призмата на безкомпромисната ангажираност на артиста. В LÉTHÉ изследва тихото и бавно течение на реката, а заглавието носи мощен емоционален и философски заряд.

Лета е нимфа на забравата, с която в древногръцката митология се свързва една от реките в подземния свят.

Душите пиели от водите на Лета, за да забравят земния си живот. И така, вглеждайки се в лентовите кадри, някак забравяш живота извън пространството, което обитаваш.

Кешишева снима широкоформатните изображения с естествена светлина, сред идилична френска природа, по време на пандемия, край близката река и тотално извън времето. Изпълнените с живот фотографии на голите приятелки на Елина сякаш продължават нейния интерес към антична история и митове.

Фотографиите, в рамки от светло дърво, провокират желание да се вгледаш навътре, да пречистиш ума и съзнанието си, сякаш се потапяш във водите на тихо ромоляща река. Невинноста и близостта на приятелките ѝ сякаш философски ни пренасят в един древногръцки мит, в който пътуването към себе си ни дистанцира от пандемията и проблемите на новото време и ни приближава до природата и първичната красота.

Това не е комерсиална фотография.

Тук изображенията показват мимолетните мигове, споделени от няколко скрити сред върбите жени, изпълнени с душа, далеч от времето и пространството. Интимна, искрена емоция ни гледа от въздействащите кадри, чиито цветове дорпинасят за усещането, че реката те залива, а течението отнася тежестта на делника.

Фотографската изложба „Лета“ на Елина Кешишева е в Квадрат 500 до 1 август.

А до 27 юни в Credo Bonum можеш да видиш илюстрациите на Михаела Караджова (@stalkersince1993) и Борислава Караджова (@borislavamadeit)

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *