За Барселона, пътуването след пандемия и как да се подготвиш

Или няколко неща, които всяка двойка не е лошо да направи преди пътуване в чужбина

0 коментара Сподели:

В материала има продуктово позициониране.

Какво открих с последното ми ходене до Барселона? Всяка ваканция е толкова приятна, колкото е добра подготовката за нея. Това беше урокът, който научих по трудния начин. Историята ми е доста типична за сезона: след безброй месеци на скука, студове и затворени граници преди няколко седмици реших да действам спонтанно и си взех билети, както се казва, „от днес за утре“. Все пак цена на билета 33 евро без таксите – какво му плащаш, какво да му се чудиш. Готова за силни емоции, с гаджето в ръка, аз не бях нащрек за точно такъв тип преживявания.

Ето какво се случи при въпросното трипче, поучете се от грешките ми.

Първото и най-важно нещо – не мога да го подчертая достатъчно дебело, но… хора, направете си списък. „Умните си записват, а останалите помнят!“ – защо винаги народните поговорки накрая се оказват истина? В резултат на прекомерната си самоувереност аз бях убедена, че няма какво толкова да забравя. Оказа се, че винаги има нова глупост, с която да изненадаш себе си. Почвам напосоки да изреждам негативни ситуации, които с доза планиране можех да си спестя. Добре че, колкото и да съм разсеяна, не ме домързя за застраховката. То пък и там в УНИКА вече е улеснена процедурата, всичко си се случва онлайн, без да търсиш време за посещение на разни застрахователни офиси и да кръжиш 30 минути само за място за паркиране.

Така… Как започна всичко. Аз говоря за себе си, но в това пътуване сме двама – аз и моята половинка – на външен вид сериозен мъж с брада и прическа, често даже с риза, но отвътре: момченце и половина. Сериозно, за малко да изпуснем самолета – то не беше „айде сега, за толкова рано няма да навивам будилника“, през „още пет минутки само“ и снузване за час, а накрая се почна едно оправяне на къдрици и смяна на тоалети, все едно отиваме в Барселона по покана на Доня Летисия и крал Фелипе Испански.

Едвам хванахме такси, защото уцелихме дъжд, приложенията забиха, телефоните даваха заето, накрая със сълзи в гласа се примолих на първата такси компания, която се отзова, и после за първи път се радвах, че шофьорът кара като вятъра. Накрая, докато чакахме гейта, си погледнах хороскопа и какво да видя – ретрограден Меркурий. Нямам оправдание в случая обаче. Поуката – друг път да не става така, тръгвайте навреме, приятелчета. Времето е единствената величина, която не подлежи на застраховане.

Самолетните компании леко са сменили изискванията за багажите,

аз не бях разбрала, в резултат на това на опашката пред всички събирах от две раници в една, а мама получи задача да ми пази купа излишни вещи. Колко срам брах, пък и милото покрай мен, само аз си знам. 

После се оказа, че за малко да не успея да се кача на самолета. Някак си съм успяла да си причиня явлението невалидна лична карта. Последно помнех, че е напълно изрядна, с лъскав търговски вид, а кога съм ѝ причинила огромно мастилено петно – така и не съм разбрала. За щастие съм леко Плюшкин, та си бях взела с мен червения паспорт, за всеки случай. За още по-голям късмет той важеше буквално до няколко дни след прибирането.

Уф, на най-тънкия косъм минах… мани, мани.

Виж, за ситуация унищожени документи преди пътуването никой не е предвидил застраховка. Но ако паспортът ти изпадне, докато търсиш ентусиазирано фотоапарата да се увековечиш със селфи на Таймс Скуеър например, това е друго нещо. Не пожелавам на никого тази драма, но… знае ли човек, не е лошо да си имаме едно наум, ей така, чисто превантивно. Иначе това е съвсем друга история, мани.

Стигам до хотела, голям филм. Не съм проверила резервациите, почват се едни ситуации – дублирани стаи, сгрешена резервация, ама тоя четвъртък ли оня четвъртък ли. Мацката е супер учтива, само че нейният английски е по-зле от моя испански – леле, голям филм. Докато се разберем, ме заболяха ръцете от обяснения. Накрая двеста пъти съжалих, че не написах един мейл преди това, ей така, да проверя дали всичко е наред. Така де, намериха ни места в съседното хотелче, малко по-компромисно, но пък като си сложил хиксче на полицата за Помощ при пътуване в графа „кражба чрез взлом на багаж“, си над тези неща.

Ужас. Един списък да си бях направила със задачките и после да го бях спазила, хич нямаше да е никак зле. Най-хубавото оставих за последно. След всички тези премеждия ваканцията тръгна по-мед и масло, или като за Барселона – по палми и златни залези. Направихме плажче, танцувахме в Danzatoria, после приятен туризъм: селфи от Саграда Фамилия, снимка с гущера в парка Гуел, музея на Пикасо. Хапнахме в ресторанта на El Corte Inglés, онзи със смазващата гледка. Бяхме в Hard Rock Café, ходихме в Catwalk, Pacha и La Terrazza, изобщо доста приятно се получи.

После обаче милото намери за нужно да се контузи.

Няма да влизам в детайли, за да не го излагам, но се наложи да ходим по лекари. Хубавото при УНИКА е, че застраховката, с всички документи, идва директно в телефона и съответно ти е винаги в джоба. Иначе забрави да нося с мене разни папки, джобчета и хартиени носители. Така де, свършихме работата, излекувахме пациента и накрая след ден почивка, който аз използвах да разгледам Готика, Равал и още няколко места, за които моето момче мрънкаше, всичко приключи с хепиенд.

За да не ви се случи никоя от тези мои несполуки, следвайте тези пет стъпки на успеха:

Направете списък

Проверете резервациите

Уверете се, че имате всички нужни документи

Тръгнете навреме

Направете си Застраховка при пътуване в чужбина

Последното е най-важното: аз вече без подобна застраховка пръстчето си извън България няма да покажа. Освен това вече има и покритие Ковид, да ни е още по-спокойно, когато сме на път. Никоя двойка не планира да си прекара ваканцията вкарани в премеждия и все пак понякога се случва. А нищо не ни помрачава хубавите емоции така, както непредвидените обстоятелства. Затова предварителната подготовка предотвратява провала на пътешествието.

Тук ти разказваме за една изложба, която ни отвежда в света на любовта.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *