Фениксите в Сливен съществуват

"Жар" на Насимо е най-големият графит в Източна Европа

0 коментара Сподели:

Насимо е сред най-великите български творци на всички времена, като не спира да защитава тази титла с всеки свой следващ проект. Неговите графити са навсякъде из България: този на Дядо Добре в „Хаджи Димитър“, момичето с птицата и цветето в Сухата река, Дар Божи на „Шандор Петьофи“, ликовете на Иван Вазов, Христо Ботев и Никола Вапцаров в Шумен, детето All we need is love в Пловдив. С негови произведения са украсени даже влакове на БДЖ, което не му пречи да е първият графити-артист у нас с изложба в Националната художествена галерия „Квадрат 500“. Също така негови творби красят фасади на сгради от Канада до Китай.

Последната му епична картина е най-големият графит в Източна Европа,

който е разположен в избата на Domaine Boyar в Сливен. Произведението се е разпростряло върху 11 индустриални контейнера за вино, като общата му изрисувана площ е над 1 декар (точно така – 1000 кв.м!). Това е най-големият и най-трудният за изпълнение проект в кариерата на Насимо, който отнема 45 дни рисуване, по 10 часа на ден, a в процеса са използвани над 600 литра боя.

Графитът носи името „Жар“ и е художествена композиция, която с 12 картини абстрактно разказва етапите от живота на виното, много наподобяващи човешкия живот, всичките издържани в стила на Насимо. Той залага на смесица от най-добрите техники и похвати от съвременните графити с класическото изкуство и живописта, като нарича тази симбиоза Fine Graff Art, а резултатът винаги е еднакъв

– картини, наситени със силна емоция и дълбоко послание.

Композицията „Жар“ е създадена по случай рождения ден на Domaine Boyar, защото тази година компанията празнува 30 години от своето създаване, а проектът е комплимент към всички ценители на виното и изкуството, които изберат да се насладят на творбата и опитат от богатото портфолио вина на избата.

Тук сме събрали 50+ причини да обичаме слънцето

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *