Оскар предсказания: Кой ще спечели в основните категории?

Наградите вече са предопределени, остава само да ги раздадат

0 коментара Сподели:

Оскарите са политически коректни награди, които отразяват процесите в обществото, не толкова чистите постижения в областта на киното. В текста по-долу са посочени предсказанията на база на експертната система на Александър Митев, представена в канала му по темата с кодово име Любо Питков. На базата на дългогодишен опит, следене на фестивали преди Оскарите и желязна логика, предсказанията му за основните 10 категории в наградите на Академията дотук всяка година се сбъдват на 100%.

Ето какво се очаква да стане на Оскар церемонията в неделя:

 

Най-добър актьор в главна роля

Доста конкурентна категория с впечатляващи актьорски изпълнения на доказани звезди като Антъни Хопкинс и Гари Олдман, както и нови попълнения като Риз Ахмед и Стивън Юн. Фаворитът обаче е един и той е сигурен победител – Чадуик Боузман, посмъртен Оскар за „Ма Рейни: Майката на блуса“.

Най-добър актьор в поддържаща роля

Отново пълна с достойни претенденти категория и имена като Саша Барън Коен и Пол Раджи, но сигурен фаворит в роля от филма Judas and the Black Messiah. Интересен факт – двете главни роли в това заглавие всъщност присъстват тук като поддържащи, но Оскарът ще отиде при Даниел Калуя.

Най-добра актриса в главна роля

Една от малкото категории, където експертите имат разминавания в мненията –

везните клонят в посока на Кери Мълиган за смазващата роля в Promising Young Woman. Другото най-спрягано име обаче е Вайола Дейвис, която вече има Оскар за поддържаща роля и известни шансове да спечели такъв и за главна. Франсис Макдорманд просто е в грешната година, иначе заслужава всички статуетки на света.

Най-добър анимационен филм

Всяка година това е най-лесната за познаване категория, защото винаги има един категоричен фаворит, почти без никакви изненади. Тази година това е Soul, макар че Wolfwalkers също заслужава специално споменаване.

Най-добър режисьор

Без никакво съмнение тази награда ще отиде при Клои Чжао за Nomadland – първата режисьорка от азиатски произход, получила номинация за Оскар. Също така фаворит както на публиката, така и на критиката.

Най-добър чуждоезичен филм

Безапелационна победа се очаква за епичната епика Another Round (популярен също като „Още по едно“ и Druk).

Напълно заслужено Томас Винтерберг и Мадс Микелсен ще имат сериозен повод за празнуване.

Най-добър филм

В жестока конкуренция с Minari, Mank и Promising Young Woman се очертава, че Nomadland ще спечели най-престижната награда. Има известен шанс за The Trial of the Chicago 7, чиято тема за съжаление е особено актуална за сезона, но по-скоро залагаме на Номадите.

Най-добра актриса в поддържаща роля

Всички българи искат победителка да е Мария Бакалова за ролята си в „Борат 2“, но шансовете това да се случи са доста нищожни. Особено в конкуренцията на Глен Клоуз, Оливия Колман и Аманда Сийфрид, а най-вече при фаворит на всички фестивали Юн Ю-джун за ролята си на бабата в Minari. Нищо де, както гласи бг версията на олимпийския принцип – „Важно е участието“.

Тук си говорим за френско кино

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *