Една Мила Боги сред поля от зелени практики

Пъстра, леко хаотична, пиратска принцеса, с белег от ухапване от акула

0 коментара Сподели:

Световният ден на Земята тази година ни даде много поводи за размисъл. Дали във време на пандемия хората изместиха поглед от доброто за природата? Попитахме една от добрите орисници на зеленото мислене – Богомила Трайкова а.к.а. Мила Боги. Тя е талантлива певица, водещ, инфлуенсър, усмихната градска дама, която носи доброто, слънчев лъч в сивото ежедневие! Запознаваме те с нея и си говорим за добрите практики по пътя към по-устойчиво развитие, нейната гледна точка и днешната реалност!

Как би се описала? Знаем, че си човек с много таланти.

Обичам да казвам, че съм шарена и споделена. Пъстра, леко хаотична, пиратска принцеса, с белег от ухапване от акула. Заставам твърдо зад думите си и не правя компромиси, когато става дума за идеалите ми, работата ми или ценностите, които ме движат. Боря се за нещата, в които вярвам до край, обичам да експериментирам, обичам да изразявам усещанията си навън към света и също като Пипи съм нещотърсач.

Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.

Какво място заема сред тях интересът ти към устойчивото развитие? Както се казва – как се запознахте?

Този интерес е водещ и определящ във всяко мое начинание. Опитвам се да бъда отговорна по всички 17 направления на ООН – от чиста енергия до отговорна консумация и премахване на глада и бедността. Концепцията за устойчивост срещнах в университета във Виена, където повърхностно засегнахме основите ѝ. Мисля, че от цялото си следване, тогава за пръв път получих своя „WOW“ момент. Казах си „това е бъдещето“ и започнах да търся всякакви възможности да науча повече, за да се реализирам успешно в този бранш. Това как управляваме света има нужда да се промени и от това колко бързо ще постигнем промяната зависи как ще живеем в следващите десетилетия и как ще живеят децата ни.

Мислиш ли, че пандемията преобрази съзнанието ни до толкава, че да оставим опазването на Земята на заден план? Промени ли се нещо при теб?

Мисля, че по отделно станахме много по-затворени, много по-егоцентрични. В краткосрочен план много от нас забравиха за своите ценности, свързани с климатичната криза. Дългосрочно обаче пандемията ще засили усещането ни за нужда от промяна. Ясно е вече, че можем да направим много, за да живеем по-добре и да оцелеем. COVID ни даде да опитаме малка хапка от това, което предстои като последици от климатичните промени. Много хора бъркат, че устойчивото развитие е само за опазване на Земята, докато то всъщност е

целенасочено усилие за опазване и подобряване на качеството на живот на планетата.

За себе си в пандемията преоткрих ползата от връзката с природата, удовлетворението от работата си и посоката, която съм избрала, както и привилегията да бъда обичана и да обичам. Станах малко по-притеснителна, счупи се нещо детско в мен… Може да се каже, че пораснах, защото това е първата реална криза, през която преминавам като голям човек.

Какво е твоето #зеленообещание тази година?

Обещавам да продължавам да организирам редица инициативи за подбуждане на иновативно и творческо мислене у малки и големи. Все повече вярвам, че креативността е умението на бъдещето. 

Как си представяш плодовете на тези зелени усилия след 5 години? Какъв е твоят зелен свят – мечта?

Свят, в който вече не правим нещата, защото така е по-лесно или по-евтино, а свят, в който ни движи нуждата да направим нещата по-добре. Свят, в който придаваме стойност на природата, също както в днешно време придаваме стойност на материални активи. Вярвам, че когато това ще се случи, вече няма да бъде по-евтино и икономически смислено да се взимат пагубни за бъдещите поколения решения.

За какво друго мечтаеш?

Мечтая за щастливо, голямо семейство, мечтая си да оставя нещо след себе си на този свят – бих искала някой ден моите деца да се вдъхновяват от примера ми и да могат да стъпят на здрава основа, за да постигнат повече. Мечтая да напиша книга и да снимат филм по нея… На каква тема, още не знам, но имам чувството, че ще се случи.

А в момента точно мечтая за море. Сигурна съм, че не съм само аз.

Създаването на по-чист и добър свят е мисия, която всички изпълняваме заедно. Можете да бъдете част от нея, като се включите в предизвикателствата на новия Зелен наръчник за всеки ден, създаден от ЕКОПАК и ЗАГОРКА.

Павел Петров разказва за музиката, клубовете, вдъхновението и ЕХЕ

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *