5 филма с Натали Портман с рейтинг над 7

Натали Портман... това чудо на природата с IQ 140 и божествена красота

0 коментара Сподели:

Едва на 36, а вече има зад гърба си завиднните 24 години живот в киното. Или по-точно с него. Висока 160 см, гледаме я и се чудим: къде си го е побрала този талант на гигант? Родена е в началото на лятото в Йерусалим през 1981. Родителите ѝ решават да се преместят в САЩ, когато Натали е на 3. А талантът ѝ е забелязан от човек на Revlon,  когато била на 9 години. Той я попитал дали иска да стане модел, а малката miss уверено заявила, че иска да стане актриса. И добре му е казала, интуицията ѝ не лъже, пък и с това  IQ.

Две години по-късно малката Натали вече е с първата си покана за филма на Люк Бесон:

Leon – the professional, 1994 – 8.6

Абсолютна класика. Навярно малко са хората, които не са го гледали или пък не са чували за него. Причините за това са, разбира се, безброй. Ако все пак си сред тях, направо ти завиждаме!

Филмът е от онези, които трудно биха могли да се разкажат. Сюжетът – да, но усещането – едва ли. С няколко думи – животът е труден, мръсен и кратък.

Най-вече що се отнася до професионалния убиец Леон (Рено), който е наясно както с цената, така и с рисковете му. Майстор в занаята, вълк единак, щадящ емоциите си. Или поне до момента, в който напук на здравия разум и правилата на професията спасява дванайсетгодишната Матилда (Натали Портман) от клането, спретнато от банда гангстери над цялото ѝ семейство. От който момент двамата разполагат само един с друг.

Какво остава да кажем в резюме? – и да си, и да не си го гледал, за този филм няма неподходящ момент да го направиш. В крайна сметка си е класика в най-чистата ѝ форма.

Closer, 2004 – 7.3

Кой не го е гледал… кой не е чувал за него! Е, факт е. Това е филм, който може да се гледа пак и пак. Създаден по едноименната пиеса на Патрик Марбър. Всъщност за първи път историята се среща със зрителите си през 1997 г. в Лондон.

А самата история разказва за животите на четирима души, чиито съдби се преплитат. Филмът започва като романтична комедия, разказваща за онези чувства, които всички ни вълнуват. И в даден момент тази комедия се превръща в хващаща те за гърлото драма, която повлича след себе си както четиримата  си герои, така и теб. Филмът има много добра визуализация, остроумен и хаплив диалог и стилна режисура. И всички тези качества го правят един от готините, красиви съвременни филми.

Garden State, 2004 – 7.6

2004 г. беше сред силните години за Натали Портман. Филмът разказва историята на Андрю – беден актьор, който живее в Лос Анджелис и от години не се е прибирал в родния Ню Джързи. Смъртта на майка му обаче налага осъществяването на дълго отлаганото пътуване. Там среща стари приятели и.. Сам (Натали).

С цялата си прелест, младост и жизненост Сам помага на Андрю да отвори душата и сърцето си и да се справи с каръщината, която удобно се е настанила в живота му.

Музиката е суперска. Ще чуеш любимите Coldplay, Remy Zero, The Shins. Филмът определено се нарежда сред най-култовите за 2004-а. Абе… Дърпай.

V for Vendetta, 2005 – 8.2

Със сигурност напълно заслужена оценка. Създаден от братя Уашовски по комикса на Алън Мур. Под зорката режисура на Джеймс Мактийг. Думата равнодушен е абсурдно да се използва за този филм. Комплексността на чувствата, идеите, които внушава, са на толкова високо ниво, че или много ще го заобичаш, или ще го хейтнеш. Показва много истини за социалното общество, които, както знаем, в повечето случаи остават скрити. Всичко това в съчетание с фантастиката. Общо взето, го нареждаме в топ 3 от личната си класация. Така че… не ти остава друго, освен да го дръпнеш.

Black swan, 2010 – 8.0

Да, няма как да не го споменем. В топ 5 за най-добрите филми на 2010. Лентата донесе и първата, надяваме се, не последна статуетка „Оскар“ на Натали. Защо? Защото е ясно, че зад този филм стои много, ама много добре свършена работа. „Черният лебед“ е красива шизофрения, която прекрасно се развихря и разбива на пух и прах днешното толкова фалшиво и забързано време. Позволи си това страшно изцеждащо, емоционално изтезание. В най-добрия смисъл, разбира се. Ще си поразмишляваш в следващите нощи върху въпроса: „Какво бих дал, за да съм съвършен/а?“.

Завеса.
Е, това е нашата класация на филмите с Натали, които можеш да си пуснеш пак. За някои от тях не ти е нужен повод или подходящо настроение, а просто малко свободно време. Хайде, грабвай нещо вкусно и приятно гледане. Дано днес е твоят чийт дей.

Eто и още няколко филма, които не трябва да пропускаш този месец.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *