10 причини защо филмът I Care A Lot е гениален

Заслужено или не – Розамунд Пайк разбуни духовете

0 коментара Сподели:

Рядко има логично обяснение за силните емоции, особено тези, насочени към филмите. По някаква причина изпитваме безкрайни симпатии към едни герои и започваме да точим гилотината, когато други се появяват на екран. Розамунд Пайк е страхотна актриса, може би една от най-добрите на своето поколение, но това не ѝ пречи да е царицата на негативните емоции. Тя е най-дразнещото Бонд момиче в историята (Die Another Day), не съвсем симпатичната Джейн в Pride & Prejudice, полуморална адвокатка в Jack Reacher и едно най-смразяващите лица на Злото в Gone Girl. Явно подобни роли просто ѝ се удават. Може да се каже, че тя е една от причините за повсеместната омраза към I Care A Lot, между другото напълно незаслужена.

Ето защо смятам, че  I Care A Lot е един изключително добър филм:

1. Розамунд Пайк убива с роля – мразите я, дразни ви, искате да я удушите през екрана. Честито, значи актрисата перфектно си е свършила работата.

2. Всички други актьори също са велики – Питър Динклидж свива всяка сцена, Ейса Гонсалес мачка, а Даян Уийст показва истинска класа.

3. Филмът е сатирична комедия – това е визуализирана ирония, нещо като черна приказка. От типа на Monty Python филмите – абсурдна трагедия, на която се смеем, защото вътре има някоя неудобна истина за живота.

4. Сценарият е пълен с обрати – това е била целта. Не реализъм, не документалистика, със сигурност не и сериозна драма.

5. Финалът разцепва – няма да спойлвам, но ако някой твърди, че се е досетил какво ще стане накрая, сигурно също така знае числата за тотото и кога ще свърши пандемията.

6. Мацка рита задници наред – какво толкова нереалистично има в това?

Том Круз е метър и 70, ако яко се повдигне на пръсти, а не спря да убива гиганти с голи ръце. Проблем?

7. Визията е смазваща – I Care A Lot изглежда като фешън филм за рекламна кампания, тоалетите са безупречни, а всяко косъмче в прическите си е на мястото.

8. Режисьорът/сценарист е култов – Джей Блейксън има само още един авторски филм дотук – The Disappearance of Alice Creed. Толкова е добър, че даже и само той му стига.

9. Филмът хвърля светлина върху реален проблем – случаите, показани във филма, са реалност в САЩ, където десетки хиляди стават жертва на дупка в съдебната система и безскрупулни частни попечители.

10. Смелото кино заслужава публика с отворено съзнание – списъкът с неразбраните филми при излизането им е безкраен. Явно, да бъде смлян I Care A Lot от масовата публика ще отнеме известно време.

Особености на българския национален хейт

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *