Новите дрехи на интериора: как да обзаведеш в крак с тенденции 2021

Световните тенденции в интериорния дизайн, обяснени

0 коментара Сподели:

Pinterest

С идването на новата година се появиха доста материали, в които разни хора предвиждат какво ще бъде тренди и какво можем да очакваме от интериорните дизайни тази година. Любопитството ме отведе в дълбока заешка дупка, след която реших да се опитам да систематизирам наученото за теб. Ако чувстваш, че видът на стаите, в които прекарваш най-много време, не ти носи усмивки, продължавай да четеш, за да се вдъхновиш за реновации.

Знаем, че процесът от създаване на тенденция до момента, в който тя е достъпна за масовите потребители, отнема поне няколко месеца. Това ни дава възможност след преглед на тенденциите на „високо ниво“ – луксозни марки, големи дизайнери, да предвидим какво ще извърви пътя до по-достъпните магазини и масовата публика. Освен това със сигурност си чувал за теорията на 20-годишния цикъл, според която всяка мода се завръща през 20 години. 60-те и 80-те споделят любовта си по ярки цветове и смели комбинации, докато 70-те и 90-те са белязани от повече земни тонове и органични форми. Това също ни дава идея за облика, който да очакваме това десетилетие.

Вдъхновена от материал в Apartment Therapy 2021, събрах доста идеи.

От позицията на любител с огромен интерес в дизайна ето погледа ми над тенденциите за годината:

Материали – веган кожа, букле, травертин, светло дърво, ратан

Причината зад избора на точно тези материали е много проста. Сред лудостта навън всеки човек търси усещане за спокойствие и уют в дома си. Тези материали, богати на нюанси и текстури, в голямата си част излъчват усещане за близост до природата и натуралните богатства. В сравнение с материалите на предишното десетилетие – бетон, мрамор и мед, виждаме много повече хармония и топлина сред тях.

Цветове – топло бяло, пясъчни тонове, теракотени нюанси

Отново в тон с природата, цветовете на новото десетилетие ще внесат усещане за натурални материали и багри. Много хора решават да живеят по-екологично и в хармония със заобикалящия ни свят, което диктува използване на материали като лен и памук в техните естествени тонове.

Домашни растения – големи листа, евкалипт, клонки, сушени треви

Най-лесния начин да внесете уют и живот в едно пространство е чрез растенията, които винаги ще бъдат на мода в една или друга форма. Според експертите цветя като монстера и трилистник ще бъдат на дневен ред. Бих добавила и по-нежните за окото детайли за вкъщи като сушен евкалипт, красиви букети от различни клонки и сушени треви. Те определено ще бъдат по-примамливи за тези от вас, които не вярват на градинарските си умения.

Откритите рафтове и дисплеи ще бъдат заменени със затворени шкафове

Логиката в тази тенденция е много проста. Прекарвайки повече време вкъщи, постоянно виждаме нещата, които притежаваме. Докато понякога това може да изглежда много стилно, в голяма част от случаите е просто разхвърляно и най-лесният начин да се справим с това е да сложим вратички на етажерките си. Тук е и полето за изява на тези от вас, които обичат да майсторят и добавят своя почерк към пространството си. YouTube се напълни с DIY видеа и идеи за ъпгрейд на стари мебели.

Акцентиращи стени

Това може да ви звучи познато от последните 10 години. Пребоядисването на стените е един от най-лесните начини за трансформиране на едно пространство, но докато досега акцентът се постигаше с едноцветни стени, тенденциите за бъдещето готвят още по-интересни неща. Текстурирани мазилки, тапети с оригинални модерни принтове, цветни тавани и много ламперия, тамбур, изкуство.

Мебели с повече извивки

Седемдесетте определено раждат доста интересни форми за мебели и през последните месеци виждаме завръщането на точно този тип дивани. С форма на бъбрек, заоблени ъгли, плюшена тапицерия и много обем, тези големи мебели носят усещане за удобство и релакс.

Кът за медитация или йога

Налага ни се да се справяме с огромно количество стрес всеки ден. Това се отразява на качеството на живота ни и неизбежно имаме нужда от разтоварване. Психическото и физическото ни здраве са изключително важни и начинът да материализираме тази мантра е да отделим конкретно пространство в дома си за йога или медитация. След като се научихме да работим от къщи, е време да се научим да сме вкъщи, без да работим.

По-малки, отделени пространства

Имаше един период в интериорните тенденции, когато всеки избиваше стени и създаваше огромни пространства в дома си, които да служат за повече от една дейност. С фокусирането на работата ни вкъщи обаче разбрахме колко е трудно да водим конферентен разговор в същата стая, в която друг прави онлайн упражнения, а трети има час по математика. Временните паравани, гипсокартонът и металните рамки се притичват на помощ. Освен че изглеждат шик, тези неща могат да спасят деня ти от кошмарни ситуации.

Максимализъм срещу минимализъм

В последните години се научихме да се разделяме с тези неща, които не ни носят усмивки. Всички сме благодарни на Мари Кондо, която ни помогна да разчистим пространството около себе си и да позволим на енергията да се завърта из дома. Със сегашната ситуация в света обаче и с увеличаването на времето, което прекарваме вкъщи, се увеличават и притежанията ни. Вместо да се чувстваме зле, ще се научим да ги подреждаме и презентираме в най-добрата им светлина.

В заключение – научих че 70-те са изключително богат източник на вдъхновение, природата може да бъде близо до нас дори в дома ни, а личният почерк на всеки от нас ще си проличи благодарение на новите тенденции. Отивам на разходка в Pinterest, а ако съм те вдъхновила за същото, не пропускай да разгледаш профила ни там.

2020: Благодарим и довиждане!

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *