Революцията на балканските вина в София

Balkans International Wine Competition 2013 фестивалът на балканските вина, ще се проведе на 18 и 19 май в Grand Hotel Sofia

0 коментара Сподели:

Балканските вина са в подем и светът трябва да ги види и опита, казва инж. Галина Нифору, организатор на фестивала на Balkans International Wine Competition 2013, който ще се проведе на 18 и 19 май в  Гранд Хотел София. Обещано е всеки 20-ти посетител да печели бутилка вино, а един от входните билети на цена 5 лв. и 10 лв. ще донесе късметлийски винен тур за двама.


Ако трябва да опишем винената революция на Балканите в последните няколко години, тя би изглеждала по следния начин: България в последно време демонстрира много активно производство на висококачествени бели и червени вина предимно чужди сортове. В Гърция трудните за произнасяне близо 300 местни лозови сортове като ксиномавро, аджорджитико, москофилеро, асиртико и т.н. вече са се настанили трайно на масата на много световни сомелиери, винени професионалисти и най-вече на милиони консуматори. Тези сортове будят завистта дори на винопроизводителите от Чили и други страни от Латинска Америка, които правят отчаяни опити да ги пренесат на техния тероар.


Румъния като родина на отлични вина от местни и международни сортове също се изкатери в класациите на винените експерти. Румънската винена култура съществува от почти 6 000 години, но неотдавна няколко европейски инвестиции помогнаха за развитието на винарството в почти всички местни големи винени райони по югоизточните склонове на Карпатите и в молдавския регион на Румъния. Румънците пият 27 литра вино на глава от населението за година, като това включва и домашното вино. В Хърватия има около 2500 производители на вино, а  местни сортове неотдавна бяха определени като „ароматите на годината".


Съседна Сърбия също започна да произвежда вина от световна класа, големият интерес обаче е към  словенските вина, които в стилово отношение са своеобразен микс от италианска плодова експресивност и австрийска подчертана киселинност. В Словения в момента има около 40 000 малки винарни, които произвеждат 1 млн хл вино, 75% от които бяло, като по-голямото количество се изпива в страната. Само 50 000 хл се изнасят главно за САЩ, Хърватия, Италия и Германия.

 

Турция премина през истински ренесанс във винопроизводството и винената култура и вече отстоява силни позиции, въпреки че производителите се оплакват, че правителството е враждебно настроено спрямо техния бизнес.  Говори се, че някои собственици на земя умишлено не ги дават на лозари, защото смятат производството на алкохолни напитки за грях. Въпреки това винопроизводството в Турция се развива стремглаво с нови изби, които инвестират в модерни технологии и произвеждат все по-качествени вина. През последните две години турски вина са спечелили над 500 международни награди – подобно нещо не е имало досега. А по данни на Германския изследователски институт за биологично земеделие, Турция е на пето място в света по лозарски площи, които се обработват екологично.

 


Македония също развива  сериозно за мащабите на страната производство на качествени вина и на  лесни за консумация ежедневни вина от местните сортове вранец и плавец. Сърцето на македонското вино е Кавадарци. Това е най-сухото място на Балканския полуостров, където дъжд пада изключително рядко, а лозята са снабдени с капкова поливна система. Но пък жаркото македонско слънце е основата на концентрирания плод, високия алкохолен градус, зрелите танини и обемното тяло на вината от този край.  Ако прибавим и интересните вина, идващи от Черна Гора, Босна и Херцеговина, Албания, Унгария и Молдова е повече от очевидно, че става въпрос за винена революция на Балканите.

Балканските вина са в подем и светът трябва да ги види и опита, казва инж. Галина Нифору, организатор на фестивала на Balkans International Wine Competition 2013

Със своите близо 1.8 милиона тона вино годишно, Балканите се нареждат на 5 място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки – Италия, Франция, Испания и САЩ. За последното десетилетие регионът постигна огромен напредък в качеството на вината си и спокойно могат да заявят претенции за ключов играч на световната винена карта.

 


За това  Balkans International Wine Competition  за втора поредна година ще събере световни винени експерти, Masters of Wine, винени търговци, винени журналисти от САЩ, Великобритания, Русия, Индия, Скандинавия, Германия, Белгия, Холандия и др. В конкурса ще участват винопроизводители от всички балкански страни. Миналата година бяха представени 400 вина от 9 страни и 90 производители.


Професионалистите в областта на експорта, търговията и маркетинга на вино ще разкажат някои от тайните си. Знанията могат да се приложат, ако решите да впечатлите партньора си следващия път, когато поръчвате вино в ресторант.


В специална поредица майсторски класове и лекции, водени от световно признати експерти и членове на международното жури може да се научи повече за комбинирането на виното с храна.


Програмата на фестивала включва и премиера на филма "Българското вино", който представя основните винени маршрути в България, както и най-известните традиционни български сортове вино. Андреас Викофф , управляващ  директор на Premium Estates of Austria –  група, обединяваща водещи австрийски изби ще представи „Какво ново в света на виното в Австрия!“. Проф. дфн Христо Кафтанджиев ще сподели ефективните и печеливши комуникативни стратегии в рекламите на вино на основата на най-доброто и най-новото от световната рекламна практика. Така, че всеки, който участва може само да спечели!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *