Kokimoto и шоколадовото яйце

Предстоящата изложба на художника ще те върне право в Кореком

0 коментара Сподели:

Kokimoto фактически е Калоян Илиев. Художник, роден във Варна, който е посветил времето си на изкуството. Така го чувства. В тази сфера или се отдаваш напълно, или се движиш половинчато. Средното положение е нещо като половин крачка. Половин идея. Половин картина. Тук нещата не седят така. Ръцете и въображението му не спират да творят, затова са десетки изложбите, застанали зад гърба му. На дневен ред е новата. Обект в нея е консуматорското общество и шоколадовото яйце, което авторът консумира редовно. Споделя, че съвсем съзнателно и все по-често черпи вдъхновение от световната потребителска култура. Все пак живеем, работим и се развиваме в консуматорско общество и консумираме всичко, което ни попадне. Мисли си, че колкото по-бързо свикнем с този факт, толкова по-ясно ще си дадем сметка, че консуматорът е най-важната единица на това общество. В същото време е напълно наясно до какви застрашителни нива на консумация сме достигнали, но се успокоява с правото си и властта да променя търсенето, съответно и предлагането.

„Чрез избора на неща, които консумирам, мога да променя както тяхното количество, така и тяхното качество. Като осъзнат и разумен консуматор си давам сметка за тази своя отговорност и се възползвам от даденостите на системата.“

Всичко това е онагледено в един от дългосрочните му проекти, наречен Kokimoto SUPRISE. Централен обект на тази трансформация е шоколадовото яйце, което консумира редовно от ранна детска възраст до днес. Балансирайки между два свята, материален и духовен, художникът опитва да увековечи този любим свой образ, като го развие систематично в серия от произведения. Индивидуалните вкусови и визуални качества, елементът на изненада, високите нива на въздействие на шоколадовото яйце като идея и реализация, детските спомени и носталгия по миналото, в което въпросното яйце бе достъпно за някои и лукс за много други… Това са едни от причините Kokimoto да създаде тези творби.

Именно изхождайки от това минало, Калоян Илиев – Kokimoto, развива продукта по свой образ и подобие в настоящето, с все по-ясна визия за него в бъдещето, за да го представи като символ на цяло едно поколение. С целия този преход може да се срещнеш, да го почувстваш и да му позволиш да разсъни малко спомените ти на предстояща изложба Kokimoto SUPRISE. Графики, рисунки, обекти и колажи ще застанат чинно в галерия „Интро“ (ул. „Цар Самуил“ 28) и ще чакат срещата си с теб, твоето мило минало и скъпо бъдеще. Откриването на изложбата е на 3 април от 19:00 до 22:00 часа, а творбите ще бъдат изложени до 28 април.

Проектите на художника може да видиш тук.

Посети още.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *