Sofia MENAR Film Festival

Фестивалът пътешества из непознати кътчета по света и нетрадиционни арт пространства

0 коментара Сподели:

За втора година в програмата на Sofia MENAR Film Festival присъства селекцията за пътешественици „Керван Сарай”, в която зрителите ще могат да посетят непознати кътчета от африканския континет и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи.

„Краят на пътя”кани зрителите заедно сдвама от най-известните стенд-ъп комици на Лондон – Алексис Дабъс и Сай Томас, да предприемат едно вълнуващо пътуване по маршрут дълъг 6000 километра и включващ колоритните пейзажи на Мароко, Мавритания, Сенегал и Гамбия.

Режисьорът Дан Прибан лично ще обясни какво еда пътуваш 20 000 км. в най-евтината кола на света през най-бедния континент, по време на българската премиера на филма му „С трабант из Африка”. Едно изпълнено с приключения пътуване от Либия до нос Добра Надежда, без резервни превозни средства и гаранции за щастлив край – само с два трабанта с двутактови двигатели.

„Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка”проследява околосветското пътуване на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра приживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.

Подгответе се и за дълго чаканата премиера на голям екран на визуалния пир „Самсара”. Заснет за период от 5 години, в повече от 25 държави, „Самсара” ни пренася на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства.

За първи път Sofia MENAR ще представи секцията MENAR Contemporary, в която са включени 4 филма, представящи съвременното изкуство в региона. Отличеният на „Берлинале” „Изкуство/Насилие” е вдъховен от героите на „Алиса в Страната на чудесата“, пиесата на Самюъл Бекет „В очакване на Годо“ и древногръцката трагедия „Антигона“. Млади палестински актриси трябва да се справят с военното положение и неравенството между половете, насилието и тъгата, както на сцената, така и в живота. Те подхождат с неочаквано въображение в една брутална обстановка за да създадат своя артистичен бунт – живо и смело изобразяване на младото активно поколение в Палестина.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *