Новият нощен градски и всички „приятелчета“ в него

Вече е факт след дълго чакане и призиви

0 коментара Сподели:

Владимир Петров, CometBG

Вече е официално – от 7 април срещу скромните 2 левчета за возене София ще бъде с постоянен нощен градски транспорт, който ще продължи около година, а ако има интерес – и по-дълго. Идеята е супер, изпълнението – ще го видим, но нека в името на общото возене и световния мир си представим всички интересни и нестандартни типажи, които ще използват тази екзотична нова услуга –
софийски нощен градски.

Като в онова култово парче „Птичи вирус, H5, N1“ и родните нощни линии ще са разделени на N1, N2, N3, N4 и ако си мислиш, че дотук няма нищо странно, то да ти напомним, че си в София, транспортът е нощен, а Пеко Крика, Ицката Омлета и Гошко Джудото най-вероятно ще се присъединят към теб на някоя от следващите спирки. Седни близо до шофьора и чети смело. И както е прието да се казва, качвайки се в автобус някъде край Обеля по това време на денонощието – наздраве!

КУЛТУРЛиния N1

Не знаем дали знаеш, че абревиатурата КУР принадлежи на звено Контрол на уличните ремонти, но и да не знаеш, ще те разберем, ако това е настолната ти абревиатура по линия N1 жк „Люлин 1, 2“ – жк „Младост 4“.

Казвали сме ти, че Околовръстното не е място, на което е оферта да замръкваш, а автобус, който го минава цялото от 0:00 до 04:00 часа, направо си е като снимачна площадка, на която небрежно си пият Кустурица и Гай Ричи.

Тук може спокойно да си завършиш висшето по културология, бактериология и международни отношения, и то само с едно кръгче, защото в превозното средство те очакват аверчета от всякакви етноси, форми и цветове, плюс стабилно международно присъствие – сирийци, иракчани и африканци са ти само на ръка разстояние. В този автобус забременяването може да стане още с качването, а ако не говориш езици, но искаш да заздравиш дружбата между народите, то това е мястото да извадиш бутилка мастика и да видиш, че „всеки душа носи“, както се казва – независимо от вяра, пол и етнос. Единственият ни съвет е да не гледаш никого право в очите и със сигурност да не заговаряш каките, които се качват някъде около Суходол – просто скъпо излиза.

КОКАЛиния N2

Тази линия е на магистрали буквално. Тя чертае ли, чертае маршрута от кв. „Обеля“ до Студентски град, като всички вътре правят същото. „СкандаУ“ изпяха „С теб е като на наркотици“, а в нощните автобуси по този маршрут няма „като“. В „Обеля“ го произвеждат най-добре, в Студентски го консумират още по-добре, а сега си представете целонощен градски транспорт между точка А и точка Б – красота, кила, красота! В автобуса по тази линия може да срещнеш еуфория, каквато не си виждал и на Световното 94-а. То млади хора, то активни, енергични, с блеснали очи, с големи зеници – прогрес! От грам до кило, тук любовта ще се лее на вагони, особено след втората врата, а според наредбата – „Превозните документи ще се продават от служител на Центъра за градска мобилност, който ще контролира влизащите“, но на тебе ти е ясно, че тук служителят се нарича с малко име, номера му го знае всяко хлапе и обикновено продава от скъпото.

НароднаЛиния N3

Ако още не си сложил зелето на балкона да втасва, не си затворил компотите, а живееш на „Раковска“, и не си осолил сланината в качето – не се притеснявай. Линията между жк „Овча купел 2“ и жк „Левски“ (Автостанция „Изток“) ще ти даде всичко от домашния уют, на който си свикнал. Тук миризмата на готвено дори посред нощ, анцузите с ленти, чантите диагоналки, седемте малки ромчета, агресивните момчета с въпросните анцузи и кожени якета, както и класически джебчии, дребни мошеници, леко луди джънкита, плюс леля ти Пепи от нощна и баче ти Илко за дневна смяна ще са само част от идилията. Шофьорите по тази линия също са култови – те пушат, черпят те с цигари, ако си седнал близо до тях, а Цеца и Лепа са постоянният саундтрак на тази нощна веселба. В автобусите от линия N3 си си „баш у дОма“, а вероятността да се почувстваш сред роднини, братовчеди и столичани в повече е като на събиране пред блока, когато бате ти Танци коли прасе – сигурна!

РапЛиния N4

Линията, свързваща жк „Дружба 2“ и жк „Гоце Делчев“, или по-точно стария „Емил Марков“, е по-рап от всичко, което познаваме. Ние някой, който не е рапър от жк „Дружба“, не знаем. То Ембата Бийта, то Киро Саунда, то Станчо Микрофона – тук рими се леят на килограм, даже автобусът по тази линия върви не с нафта, а с фрийстайли от по-добрия левъл. Естествено, когато рейсът се клати по пътните неравности, звучи „Клати го клати, клати за мама, клати за тати“ на Килата, а когато започне нощното му дежурство, шофьорът задължително пуска „Една луна н**ба звездата“ на „Ъпсурт“. Разбира се, той често чува: „Колега, сега амортисьорът ти тропа, говориш ми за залеза на хип-хопа“, и в замяна припомня, че при качване в превозното средство е редно да изпеете „Дошъл съм за нещо сухо“, ако желаете билетче.

За финал казваме – скачай смело в нощното возене и не му мисли. Ако не друго, поне преживяването обещава да е от онези, които се помнят дълго.


А сега сериозно! Имаме си нощен градски транспорт благодарение на "Спаси София". За да бъдеш и ти спасен към вкъщи или към някоя друга точка, до която си се запътил е хубаво да знаеш:

– Билетът за нощен транспорт струва 2 лв и важи за цялата нощ за всички линии;

– Във всеки автобус има контрольор, който ще продава билети. Не пречете на шофьора.

– Спирките, които обслужват само линиите на нощния транспорт са отбелязани с новото лого на Център за градска мобилност;

– На спирките се спира по желание. Моля, използвайте STOP бутона ако сте в превозното средство. Ако сте на спирката, бъдете на видимо място и махнете с ръка, когато автобусът наближи, за да сигнализирате на шофьора, че искате да се качите;

– пл. Батенберг е обща трансферна спирка, на която разполагате с 5 минути, за да се прекачите на всяка една друга линия от системата

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *