Вилияна Карушкова: Non-persona и модната седмица в Париж

Говорим си с Виляна за марката й Seddum и представянето на дебютната модна колекция в Париж

0 коментара Сподели:

Виляна Карушкова е момичето зад модната марката Seddum. Дни след като се завърна от участието си в Седмицата на модата в Париж, си говорим за характера на модерния човек, философията на изразяването и минимализма в ежедневието.

На фокус е желанието да изпъкне истинското в човека дотолкова, че да не бъде изгубено.

Споделя мисли за настроението в новата ѝ колекция non-persona, а ние се отправяме към алтернативното пространство Spazio, където можем да се докоснем реално до нея.



 

 

Какво символизира името Seddum?

Всичко зад името се върти около числото седем. Чисто концептуално може да се забележи в почти всяка дреха под една или друга форма. Символно е обвързано с много неща: седемте букви в моето име, седемте чакри в човешкото тяло. За мен лично то е перфектното число. Имам и много лични преживявания, които свързвам с него.

За какво мечтаеше като дете?

Винаги съм знаела, че ще се занимавам в изкуство. Дойде момент, в който започнах да си задавам въпроса, какво точно искам да правя в тази сфера. Бях на около 12 години. Тогава все още живеех с родителите си в Испания. Съвсем случайно се загледах в едно ревю, което провокира огромен интерес, и оттам нататък нещата малко по малко доведоха до това.

Разкажи ни за ежедневието ти като млад дизайнер.

Ежедневието е един хаос. Хубавото и лошото на модата е, че всеки ден е различен. Много държа на сутрешния си момент и кафето, споделено с любимия. И двамата тихо и кротко прекарваме сутрините заедно, без да навлизаме в дълги разговори. Това е любимата част от деня. Всичко останало не може да бъде поставено в график. Понякога прекарвам цял ден в социални мрежи, друг път цели дни в шиене и проектиране на следващ проект, има и дни, в които залагам само на работни срещи и всякакви контакти с хора. Нямам строго определен план. Обикновено се случва от седмица за седмица



 

Какво обличаш най-често?


Опитвам се да насоча креативността си повече в собствените си проекти, отколкото да отделям внимание на екстравагантна визия. Комфортът седи преди всичко.

Любимият ти акцент от облеклото?

Обичам да сменям много често чантите си. Аксесоарът завършва визията на едно облекло, освен това показва до голяма степен цялото ти ежедневие. Вътре е целият ти ден.

Каква е философията зад non-persona?

Аналитичната психология е отправната точка. Колекцията се отнася до идентичността на човека, тази, която губи. Тя е порив към това човек да се опита да премахне маската, представяща го в обществото.

Какъв е характерът на съвременния човек?

Хората се влияят много от тенденции и чуждо мнение, което води автоматично до изчезване на характерното на всеки от нас.

В този ред на мисли кой е човекът, който носи твоите дрехи?

Освободен, което може да се забележи в силуетите. Човек, който се интересува от същината на всяка дреха, защото тя е това, което те представя пред останалите и по този начин иска да бъде видян съответният човек. Затова и

апелирам хората да се доверяват на инстинктите си и на собствената визия, което води до изграждане на идентичност.

Разкажи ни повече за участието ти в Седмицата на модата в Париж.

Всичко започна от един имейл с покана за участие. Първоначално не можех да повярвам, че има вероятност да се случи такова нещо. Преди заминаването имаше главно напрежение и много работа. По време на представянето не можех да осъзная какво се случва. Асимилирах ситуацията, след като приключи. Идеята беше да се развият бизнес ситуации с хора от тази естетика и среда, но покрай тях се родиха и много приятелства.

Какво предстои да се случи на теб и Seddum?

 

В близко бъдеще ще има онлайн магазин на марката. В момента можете да разгледате колекцията в алтернативно пространство Spazio до 13 април

 


 


 

Извънредно положение – започва "Антистатик"

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *