Дните от седмицата в музика: 21-28 май

Представяме ти седем парчета, облечени в седем житейски мъдрости – по една за всеки конкретен ден от седмицата.

0 коментара Сподели:

ПОНЕДЕЛНИК/stelli belli Go Alone

Да умееш да бъдеш сам е също толкова важно, колкото да знаеш как да се разбираш с другите.

Понякога дори по-важно. Докато не овладееш трудността да бъдеш сам себе си и да ти е приятно от факта, лековатото общуване с другите е в сферата на висшия пилотаж. Ако си се събудил в понеделник сутрин с неясната идея, че да бъдеш някой друг ще е определено по-весело, то тогава давай сам.

При всяко положение животът е хубав.

ВТОРНИК/Las Aves N.E.M.

Понякога малко мистерия е далеч по-интересна от това да знаеш всички отговори. И това е абсолютен и неоспорим факт, върху който насочваме вниманието ти във вторник. Освен ако не си герой от детективски роман, непрестанното ровене във факти, аргументи и универсални истини е не просто ненужно, но е и своебразен убиец на въображението. Думите си илюстрираме моментално със заглавието на вторнишкото парче. N.E.M. може да означава New Economic Model, National Equality March, име на криптовалута или абревиатура на Nothing Else Matters. Ние обаче се задоволяваме с простичкото that’s my nickname.

СРЯДА/Low No Comprende

И най-тъжните неща могат изобщо да не бъдат тъжни, стига да имаш правилното поведение спрямо тях. Или както често умуват източните философи: зелена ли е тревата наистина, или това е просто някаква масова заблуда на човечеството. Е, не казваме, че трябва винаги да се правиш на паднал с пролетния дъжд и да отказваш да разбереш ситуацията, но част от ултимативното знание е именно това: да знаеш точно какво да не искаш да знаеш. В този смисъл No Comprende e добра формула. Върши работа и репликата от стар български филм, която обожаваме да припомняме често – „Аз съм късоглед и пея в хора“.

Тук е най-важно да стане ясно едно: всичко наоколо е твоя воля.

ЧЕТВЪРТЪК/Clip: Ma Benz (cover Brigitte)

Домът е там, където са приятелите ти, а не където държиш вещите си. Не казваме, че вещите са съвсем ненужни, разбира се. Тяхната роля действително е да ни служат за едно или друго и да правят, доколкото е възможно, ежедневието ни по-лесно и подредено. Обаче приятелите, приятелите – те да са живи! Те са онези, с които ще се отправиш на пътешествие, ще пиеш по бира в градинката или ще ти помогнат да удариш една ръка латекс в хола при нужда от освежаване. Противно на всяко очакване, илюстрираме мъдростта с парче с корпоративно заглавие, но то е, за да ти кажем: ето това, приятелче, не ти е нужно. Плюс това, този кавър на френската рап класика на NTM ни е едно от любимите.

ПЕТЪК/Fyfe Relax

Нощта може да бъде страшна или страхотна – зависи единствено от компанията. На път, казват, се тръгва денем, на пътешествие винаги нощем. Не сме съвсем съгласни. За някои пътешествие може да бъде дори отпътуването от тук до „белия блок със сладкарничката“ в квартал „Левски“ Г. И всичко зависи само и единствено от нещата, които ще ти се случват по пътя. Както и от компанията, с която ще ги споделиш, разбира се. Затова мъдростта, че нощта, а убедени сме – което и да е друго време от денонощието, зависи от това, кой е край теб, до теб или редом, приемаме за истинна. Единственото условие тук е да бъдем спокойни. Или както казваше инструкторът ни по кормуване: „Стягай се!“, не върши никаква работа, затова от известно време насам повтарям на всеки начинаещ шофьор: „RELAX, бе братле!“.

СЪБОТА/Janelle Monae PYNK

Дори хората, които ни се струват най-странни, на практика често биват безкрайно полезни на света като цяло. Или ако го извъртим по друг начин, можем да обобщим така: да се впишеш в ситуацията, компанията или обществото далеч не е най-важното нещо. В клипа на живота собствен, пееше Димитър Воев, аз съм главният герой. Така че всички очаквания, предразсъдъци и социални конструкти моля да отиват по дяволите. Животът е такъв, какъвто сам го виждаш. Включително и в розово.

НЕДЕЛЯ/The Kills List of Demands

Днес няма да даваме повече мъдрост. В неделния ден дори боговете почиват. Но ние все пак сме човеци и нищо грешно не ни е чуждо, затова ще те оставим да умуваш върху мъдростите от останалите дни от седмицата. Направи си списък с препоръки, заръки, пожелания, обещания и ултимативни искания… но не към нас, а към самия себе си. И действай. Умуването си е чисто и просто мечта. Действието обаче вече преобръща нещата в планиране.

Ако тази музика не ти стига и искаш още, но на принт – виж 90-тарски банди по тениската ми.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *