7 житейски урока, които научихме от детските книжки

По повод 1 юни - виж мъдростта на детските литературни класики

0 коментара Сподели:
kids reading a book

Детството е време, което оставя отпечатък за цял живот. Безспорно герои, които са ни впечатлили като малки, могат да се превърнат в модели на подражание и да ни научат на уроци, които няма да забравим и като големи. В чест на Деня на детето обръщаме поглед към онази литература, която може да четеш като малък, но продължаваш да усещаш и като пораснеш.

Ето кои са онези мъдрости, които научихме от страниците на любимите томчета:

„Най-същественото е невидимо за очите” – „Малкият принц”

Малката книжка на Антоан дьо Сент-Екзюпери се превърна в такава световна класика именно заради мъдростите, които носи на малки и големи. В нея Малкият принц се бори за любовта на капризна, но красива роза и заради нея започва междупланетно пътешествие.

Тогава той среща една умна лисица, която му казва, че именно неговата любов е тази, която прави розата специална,че най-съществените неща са невидими за очите. 

И че трябва да се доверяваш на сърцето си, защото то знае кое е най-добре за теб.

„Цени приятелството” – „Мечо Пух”

Мечо Пух заслужено е коронован за най-мъдрия герой от детска книжка, защото ни е научил на много. От всичките приключения в гората и извън нея може би най-важното е да цениш приятелите си и да им казваш колко много значат за теб.

„Знанието е най-мощното оръжие” – „Матилда”

Роалд Дал обича да поставя героите си в среда, която да им контрастира, и Матилда е квинтесенцията в неговото творчество. Въпреки че малкото момиче притежава свръхестествено знание и любопитство, то израства в семейство на глупави и арогантни родители. Нейната жажда за книги обаче я крепи и в крайна сметка се оказва най-силното ѝ оръжие. Матилда се научава да надхитря своите жестоки и апатични родители, че дори и да издейства по-щастлив живот за себе си.

„Различното е хубаво” – „Алиса в Страната на чудесата”

В книгите на Луис Карол се запознаваме с какви ли не чешити – от говорещи котки и гъсеници, през Луд шапкар и смахната кралица, до бягащ заек, който все закъснява. Но не е ли точно тази различност това, което ни очарова най-много в тази книга? Не е ли различността солта на земята като цяло?

Алиса приема другия с всичките му странности, без да го съди или да го намира за враждебно.

Тя ни учи не само на толерантност, но и на приятелско отношение към различните.

„Бъди смел и търси приключенията” – „Пипи Дългото чорапче”

Пипи е една от най-смелите и решителни героини от детската литература, която ни учи да търсим приключения навсякъде. Тя е призната и с богатото си въображение, което може да те отведе при царя на канибалите или при пиратски кораби. Нейната огромна енергия и заряд могат да докажат, че не е нужно да имаш големи мускули, за да повдигнеш цял кон – достатъчно е само да си вярваш.

„Обичай животните и помагай на слабите” – „Белият Бим, черното ухо”

Белият Бим е едно умно, добро куче, на което се случват поредица от неправди. След като изгубва своя стопанин, то е изложено на произвола на съдбата и се запознава с жестоката страна на човека. Бим ни научи, че животните имат фина душа, която побира само обич и към тях трябва да се отнасяме само с грижа и любов.

„Не оставяй другите да ти поставят граници” – „Тайната градина”

Героят на Франсис Бърнет е малко момче, което е приковано за инвалидна количка и не може да се наслади на откритата от неговата братовчедка Мери градина. Малката Мери е сигурна, че недъгът на Колин е само в главата му, и започва да го учи да ходи. Всички възрастни са шокирани, като откриват, че момчето може да ходи и играе като всяко друго. Тази детска книжка ни научи, че никога не трябва да позволяваме на другите да ни поставят граници и да преценяват възможностите ни, дори това да са най-близките ни хора.

Още книжни класации и коментари виж тук, а ако си в читателски застой – виж пет трика как бързо да излезеш от него

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *