Visit Lemnos: син код за вятър и приключения

0 коментара Сподели:

снимка: @evanvangelisphotography

Ако си фен на водните спортове, със сигурност знаеш, че Лимнос е един от най-добрите спотове за каране на сърф, кайт и уиндсърф. Ако си фен на туристическите гръцки острови с красиви плажове, готини заведения и онзи хедонистичен живот, трябва да знаеш, че Лимнос не предлага такива условия. Тук пътищата са черни, тесни и прашни. Повечето плажовете са пусти, осеяни с бели пясъчни лилии и ако има „прогноза“, всички хора са в морето. Спи се в каравани, а не в лъскави хотели. Тук е за хора, които летят над водата и нещата, пълни с адреналин, гонейки дивото и вятъра. За тях Лимнос е рай! Така го усетих и аз, поне за седмица безвремие. 7 дни, в които всеки ден бях в морето за първите ми кайт уроци. Като любознателен пътешественик обаче успях да обиколя някои от най-интересните местенца и локал таверни, за да препоръчам в стила на Go Guide.

На острова има доста сърф училища, като повечето от тях се намират в източната част на острова, в залива на Keros Beach. Тук дълбочината на водата и посоката на вятъра са перфектни за начинаещи, какъвто бях аз. Вече 10-а година родното Siroko Wind Club се слави като едно от най-добрите на Лимнос. От училището ми осигуриха мега екипировка Cabrinha и индивидуален учител. Вальо изглежда като момчетата от рекламите за сърф. Перфектно контролира вятъра и вълните и още по-важното – знае как да извлече максимума от всеки ентусиаст и да го качи на дъската. При мен това се случи на шестия ден. След като овладях кайт контрола, боди драга, стъпих и върху водата. Мега яко усещане, за което мечтая отдавна.

Обикновено уроците ми започваха между закуска и обяд, затова хапвах на крак от суровите барчета на Livity със семена от чия, богати на антиоксиданти какаови зърна и суров шоколад с живи култури. Адреналинът и тези вкусни супер храни ми даваха пауър, който ме качваше на върха на вълната, и тонус, който още ме държи. От тази година Livity има огромна дървена щайга, служеща за чил зона на хората на Keros Beach.

 

Ежедневно на Livity спота се провеждат йога сесии за ума и тялото.

Във високите части пък може да откриеш доста причудливи забележителности. В района на Гомати се намира истинска пясъчна пустиня. Едва втората в Европа, местната Сахара се простира на цели 70 декара.

Релефът на острова е предимно равнинен, с не особено високи хълмове и почти без гори. Поради тази причина тук вятърът е господар и всичко е подчинено на неговата сила. Повече от селцата са скрити в ниската част на острова. Къщите са стари и обрасли в зеленина, цветни храсти и дървени капаци. Уличките са толкова тесни, че е почти невъзможно да се разминат две коли. Колорит, така типичен за юга.

Отиди там след 18 часа, когато слънцето и пясъкът само галят. Задължително си вземи сноуборд дъска за един тегел по голямата отвесна дюна. Колкото и странно да звучи, един от най-красивите залези на острова се вижда от Ghost Town над плажа Саравари. Недовършеният хотелски комплекс е една от популярните атракции тук. В края на едно от най-красивите селца на Лимнос – Кондиас, пък се намират стари вятърни мелници, реновирани и превърнати в хотел.

Друго екзотично за нас място са вулканичните скали в района на Фаракло. Те са естествени образувания от изстинала лава, дошла след изригването на вулкан преди много години. Доста инстаграмабъл място!

Див и по-свой начин красив, Лимнос е спасение от цивилизацията 

Фанараки пък е един от малкото плажове тук, където има страхотни скали за скачане. На една от най-високите точки в острова има бивша военна база на НАТО, където има изоставени сгради, контейнери и спиритуал надписи върху тях. Не пропускай да видиш и солните езера. В различен период от годината те сменят тотално визията си. Ранна пролет са пълни с вода и розови фламинги, в летните месеци обаче пресъхват и побеляват.

Pezoula Café: В центъра на втория по големина град на Лимнос – Мудрос, се намира най-фенси мястото тук. Силно препоръчвам за закуска или обяд. Кафе, питателни сандвичи, яйца в различни вариации, като например омлет с тиквички. Прясната паста, варена в овче мляко, е нещо като специалитет. Ямии…

Mantella се намира в селото под пустинята, така че не го пропускай. В него ни заведе слухът за най-вкусните зайчета и петлета на острова. Вярно е! Супер вкусно, а порциите са обилни, особено салатите, които се сервират в голям ламаринен леген. Каничка ципуро и айде лека нощ! 

Ennoia PoXs: Дойде ли време за вечеря, всеки ще ти каже да отидеш в Лихна. Там се намира популярният гастро рай Ennoia PoXs. Страхотен семеен ресторант с авторска кухня. Задължително трябва да си поръчаш патладжан, пушена скумрия, октопод, хорта, салата с домати и хляб и си чаЛ!

Още гледки от дивия Лимнос може да откриеш в инстаграм профила на Влади Герасимов, както и във видеото на KitePack долу.

 

Виж кои са любимите ни острови в Черно море.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *