Малките кокетни пекарни на София

0 коментара Сподели:

Слънцето вече изгря и на нашата улица и времето е перфектно за разходка из малките павирани преки в централното каре на София. В тази си част старата ни столица е запазила романтичния си дух, украсен от малки бутикови магазинчета и кокетни сладки пекарни, които с аромата на прясно изпечен хляб и кроасани те хващат за носа и те изпращат директно в Прованс. С лист и химикал тръгнахме на околовкусно пътешествие, за да съберем някои от най-симпатични места, в които можеш да хапнеш прясно изпечена багета, мек и пухкав ръчно направен кроасан със златист загар и плънка, която се топи в устата, лимонов кейк или мини мъфин със сушени смокини и синьо сирене… Ммм, нали?

НАШИЯТ МАРШРУТ
Започваме разходката си от улица „Христо Белчев“ 6 и нашите приятели от Ciccione. В малката пекарна от рано сутрин до късно вечер може да намериш разнообразие от тестени изкушения. За старт на деня препоръчваме класическия френски кроасан с масло, по-късно през деня пробвай panini сандвичите с прясно изпечено хлебче по италианска рецепта, гарнирано с деликатеси, върху дървени табли.

В края на „Ангел Кънчев“, откъм НДК, бързаме към холандската пекарна, която за кратко време доби страхотна популярност. Там можеш да откриеш типичните тестени изделия от половин Европа. Немски оберлендер, чабата, багета рустик, ябълков пай или козунак алмондс с нежен аромат на бадеми, лешници, стафиди и сушени плодове, перфектен за предстоящите великденски празници. Около Коледа там се майсторят сладкиши от цял свят и се вият опашки, които стигат чак до „Патриарха“. Всички гледаме пекарната на Рудолф, нали, той също е холандец!

… И НЕЩО СЛАДКО
Ъгълът на „Раковски“ и „Неофит Рилски“ е домът на Sofi French Bаkеry. Те пренасят традиционната атмосфера и автентичното качество на френските багети и пухкавите кроасани с шоколад и масло. Неустоимата миризма на прясно печен хляб може да те отведе там, без да си го планирал предварително. Плетеничка с пекан, орехи и кленов сироп или френският киш, предлаган на щедри парчета, са просто съблазън.

За десерт тръгваме към сладката пекарна Take a Cake, която се намира на „Тулово“ 1, срещу телевизията майка. Те отдавна са ни спечелили не само с безкрайно вкусните си капкейкове и мъфини, но и с креативните си декорации, с които миниатюрните кексчета придобиват такъв вид, че ти се иска да ги запазиш задълго непокътнати. Ние опитахме мъфин със сушени смокини и синьо сирене – 6 броя.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *