5 предложения за късо детско кино

Детска радост на 1-ви юни с вълнуващи късометражки

0 коментара Сподели:

Откакто включихме късото кино в редовно наблюдаваните от нас потоци с изкуство, култура и развлечение, открихме, че има прекалено много силни заглавия, които ще грабнат вниманието на малчуганите и твоето.

Късите филми имат феноменалната способност да провокират и да събуждат въображението по житейски теми, които не са толкова лесни за хлапетата.

Какъв по-добър повод от 1 юни да помолим нашите приятели от Кинематограф да подберат, както обичаме ние – най-доброто:

Време е за обяд гледайте тук.

Знаете ли, че България е една от държавите в Европа с най-богато биоразнообразие? Да, вероятно всички сме го чували, но знаете ли за последните 50 години колко много видове са изчезнали и колко са застрашени? Българското студио Beardfrost productionsнаправиха този филм наскоро, за да ни въведат успешно за няколко минути в един сложен проблем, чието опознаване изисква много време и специфични познания, които повечето хора нямаме. Готиният глас на Леонид Йовчев и достъпният за деца подход на киноразказ прави филма разбираем за всички възрасти.

Драсканица гледайте тук.

Още един сладък български филм на режисьора Любомир Печев, които ни разказва за премеждията на персонала в една детска градина с едно хлапе, което се заключва в килера. Освен че зад това се крие оригинална идея, филмът е много свеж и си личи успешно изградената връзка между екипа на филма и децата в градината – едно не толкова лесно начинание.

Tolerantia гледайте тук.

Сюжетът на този филм се завърта около два първобитни индивида, които се заемат насред нищото да изградят свои храмове. Забележете страната, от която идва – Босна и Херцеговина, като че ли няма по-подходящо място, от което да дойде такъв филм, изобличаващ безсмислието на нетолерантността между хората. Взаимната приемственост спомага света да е по-мирен и цветен, и начинът, по който филмът синтезира това послание, намираме за провокативен за децата.

Добри гледайте тук.

След Tolerantiaза по-големички деца препоръчваме българския “Добри“ на режисьора Орлин Милчев – Атила. Много добро продължение, вече насложено в по-реален сюжет – някъде из китния Балкан, появата на един имигрант ще всее толкова смут, че провокира много посоки на дискусия. Освен че е и актуална, темата за „различния“ е особено важна, защото случаите са много в образователната ни система, в които „различните“ стават и „жертви“ на различни видове тормоз – извод от множество изследвания, които са правени.

Orbit Ever After гледайте тук.

Колегите от Кинематограф предупредиха да не го гледаме целия офис вкупом, защото някой ще плаче на него… Една красива и трогателна история, разиграваща се високо в небесата, където множество хора живеят в остатъци от огромна космическа станция, която някога е била цяла. Филм за мечтите, силата на любовта и желанието за нещо повече от комфорта, безопасността и предвидимостта.

Потопете се още малко в детския свят и разберете повече за култовото филмче "Том и Джери".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *