УЛИЦА ШИШМАН

Тръгваш по "Шишман" и попадаш на едни от най-кокетните заведения, малки магазинчета и галерии в София

0 коментара Сподели:

„Шишман“ е една от най-любимите ни улици в центъра на столицата. Изпъстрена с кокетни заведения за пийване, ресторанти за хапване и малки магазинчета с красиво подредени витрини, тя е истинско богатство за софиянци и готин маршрут за шопинг разходка за всеки гост на града. На няколко странички събрахме най-харизматичните места по продължението от „Графа“ до площад „Народно събрание“. Последвай любимия си гайд.

SUPA STAR
Случайно или не, нашият маршрут започва от царството на супите в София – Supa Star. Още от появяването си през 2010 те спечелиха страхотна популярност с нестандартния си и артистичен дизайн (дело на Funkt) и с всекидневното разнообразие от лековита храна. В иначе малкото двуетажно пространство крак подгъват стотици любители на звездните супи. Така заведението се превърна в едно от разпознавае­мите места на „Шишман“.
 


LAVANDA
Преди около година етажът над One More Bar отново се превърна в ресторант. Един от най-добрите, в които сме били, а ние от Go Guide доста обикаляме. Страхотна храна, уют и френдли атмосфера струят отвсякъде.

 


ONE MORE BAR
Често, когато си правим среща в центъра, се разбираме пред или направо в One More. Харизматичният бар е сред най-желаните местенца за лафче с кафенца или по-серизони питиета след работно време. И така One more day, one more night, one more friend, one more drink, one more, one more…


КЬОШЕ
На ъгъла на „Шишман“ и „Иван Вазов“ скоро отвори страхотно магазинче с винтидж стоки, които идват директно от Франция, Италия, Белгия и Германия. Изящно изрисувани чашки, канички, ретро закачалки, гевгир или стенен часовник могат да са страхотни коледни подаръци.



SILQ & ACCESSORIES
Зад красивата бяла дограма на „Шишман“ 20 от известно време е домът на младата българска марка SILQ. Линията на облеклата е женствена и романтична, рокли от времето на Евита Перон в нов прочит.


TESTA GALLERY
Ако си човек на изкуството професионално или по душа, едва ли ще направиш разходка по „Шишман“, без да се отбиеш в галерия Testa. Тя е създадена още през 1999 година като арт пространство, в което се представят автори, работещи в областта на дизайна, съвременните бижута и керамиката.

 


LIDY`S LINGERIE SHOP
Маршрутът ни е толкова пъстър и шарен, колкото е голямо разно­образието от бельо в Lidy’s. Витрината на иначе женския магазин грабва окото и на силния пол, привлечено от предизвикателните манекени и артистичната декорация. Lidy’s е на този адрес от 4 години, значи си тежи на мястото.


ГАЛЕРИЯ ЛИРИДИ
Магазинчета като това дават онази романтика и атмосфера на любимата ни улица „Шишман“. На малкото пространство са събрани много ръчно правени джунджурии, които радват окото на всеки случаен минувач. Буркани за свещи, кутии за скъпоценности, малки бижута са само част от тях. 


МЕСО И ПТИЦИ
Тези от вас, които нямат ярки спомени как са изглеждали хранителните магазини преди 90-те, могат да минат през месарницата на „Шишман“ 16. Магазинът е един от най-старите в София, като отваря врати още през 1934 година. Любимият ни чичко с бялата престилка – Анжело, е там още от 94-та.


THE COMPANY
Бившият Machu Picchu се превърна в страхотен вино бар и ресторант. Главният готвач, както и собственикът са ирландци и са решили да ни се докажат като добри кулинари със специалитети от цял свят. Казват, че правят страхотен стек black angus, който идва директно от Небраска. Обещаваме да проверим!


ELEPHANT BOOKSTORE
Още с влизането в книжарница Elephant се пренасяш някъде на „Портобело Роуд“ в Нотинг Хил. Освен богато изобилие от англоезични четива може да намерите всякакви джунджурии, картички и бележници с весели послания.


МАЙСТОРА И МАРГАРИТИТЕ
„Майстора и Маргаритите“ е цветарското магазинче, което всяка сутрин е кокетно декорирано с всякакви сезонни шарени и сукулентни растения. 

Разходи се и по маршрута с кокетните пекарни на София.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *