Wanderlust: 5 причини Да стъпиш и 5 дa Не стъпиш в Индия

Двупосочен билет и макро поглед към 5-те "уау" и 5-те "еее" за Индия

0 коментара Сподели:

Wanderlust е рубриката на нашите пътуващи агенти, чрез които отскачаме до знайни и незнайни места, разглеждаме божествени плажове, събираме вежди заради мръсните улици и странните храни, бърчим чело в учудване на странните привички на хората, но най-вече напълно безплатно опознаваме малко повече някои от най-желаните дестинации. Този път двупосочният ни билет до Индия е Йорданка Райкова – блогър, кулинар, пътешественик, горда мама и човек с особено дълъг списък от дестинации зад себе си. Повече за нея в блога й: Wine, dine and travel with Dani.

За Индия е изписано толкова много, че всеки нов опит да се обхване и интерпретира тази необятна вселена може да си навлече разтърсваща критика. От друга страна за най-голямата демокрация и втората най-населена държава в света винаги има какво да се напише. Защото за Тадж Махал и Ганди си чувал вече, нали?

Ако си се запътил натам за първи път и ти предстои да разбереш дали ще се влюбиш в пъстрите контрасти, или ще си тръгнеш тичешком със заканата: "Никога повече!", плъзни поглед по редовете надолу, където ще споделя искрено и лично част от моя опит.

5 различни причини, заради които си заслужава да стъпиш в Индия, и 5 недотам привлекателни факта, с които е добре да си наясно.

Слон, джогар или камила

Със слизането от самолета ще усетиш, че си пътувал по-скоро с машина на времето, която те е стоварила на място, където са се застъпили минало и настояще. По улиците ще видиш някои от най-чудатите превозни средства на твоето съвремие – велосипедна и моторикша, шарени камиони, отрупани с религиозни слогани, приличащи по-скоро на подвижни хиндуистки храмове, джогар – авторска сглобка с каквото намерили (движещи се без лиценз, но неофициално толерирани като подпомагащи дребните земеделци), нарисувани слонове и татуирани камили. И да знаеш – места има както вътре, така и отвън, а най-често и на покрива.

Кхаджурахо или 69 причини да посетиш Индия

Сексът не е единствено биологичен начин за размножаване на видовете, но и част от живота, удоволствие и експеримент. Разгледай храмовете на Кхаджурахо, за да видиш, че индийските прародители не са си губили времето в създаване на табута. Няма да попаднеш на знак 18+, но бъди готов за сцени с интензивен еротичен характер, в които жени, мъже и животни участват заедно, заемайки видимо невъзможни за изпълнение пози и всичко това в непосредствена близост до някое божество, усмихващо се блажено на вярващите.

Танци и музика в пустинята Тар

Ако си любител на необичайни преживявания, отиди да пояздиш камила в пустинята Тар. Красотата на залеза ще бъде озвучена от докосващата душата манганиарска музика на бродещите сред туристите музиканти. Ако момиченце с пъстра раджастанска носия и накити закърши снага насреща ти, последвай го в екзотичния танц. И не забравяй накрая, че и артистите семейство хранят – бакшиш за музиканта и шоколад за детето.   

По следите на Джеймс Бонд

В "Октопуси" Агент 007 преплува езерото Пичола в Удайпур, преоблечен в крокодилски костюм, за да стигне до "плаващия дворец", населен с красавици. Известен още като Венеция на Изтока, Удайпур заслужава вниманието ти не само заради сцените от шпионската филмова поредица. Помпозните дворци и градини ще развихрят фантазията ти за разгулния живот на махараджите, ще те подканят да изпиеш питие сред натруфен декор и изящна резба върху слонова кост. В края на приказката облечен в джама и с тюрбан на главата келнер ще те съпроводи до лодката, за да се понесеш на разходка из спокойните води на езерото.

С хаусбоут из лагуните на Керала

Ако трябваше да избера мястото, където Кари Брадшоу ще каже заветното "Да" на мистър Биг, това щеше да се случи на хаусбоут из лагуните на Керала, на фона на пурпурния залез.Традиционно използвани за превоз на ориз и подправки, днес плаващите домове са любимо бягство от реалността за много посетители на Керала. На борда ще разчиташ с капитан и личен готвач. Останалата част от плана е в твои ръце.

И понеже всеки медал има две страни, ето и 5 неща, които призовават: "Не!":

"Беднякът милионер" не лъже

Не вярвай на критиците на филма, нито на сладникавите боливудски приказки в розово. Улицата е мястото, където се случва всичко – хората се раждат и умират, готви се, жените перат, децата прекарват детството си, всички физиологични нужди се извършват естествено и непринудено пред шокираните погледи на туристите, а оцеляването в хаотичния трафик е сравнимо с правилата на руска рулетка.

Индия мирише. И не на ароматни пръчици и аюрведични масла. Свещените крави ядат съвсем не свещени отпадъци, хигиена липсва и ако не подбираш местата, на които да се храниш и пиеш, рискуваш най-малкото десетдневно хранително разстройство, способно да развали всяка ваканция.

Паричка – царичка. Но ми писна от бакшиши!

В Индия никога не вярвай на обявената крайна цена. Винаги има добавена стойност. Неписано правило, но ако не го спазиш, няма да получиш обещаното напълно. Всеки ще ти се оплаче от малкото пари, които шефът му плаща, и ще очаква да го подпомогнеш като съвестен благодетел. Само дето много често босове са си самите те. Дори в храмовете духовните водачи ще ти поискат рупии за червените конци на ръката  или накривеното бинди, кацнало между веждите, за да ти отвори третото око.

Паан и ръждивите петна

Сигурно ще ти е любопитно да опиташ от странните зелени неща на уличните сергии, опаковани като лозови сарми. Всъщност листата са от бетелова палма, със странно отвратителен пълнеж за освежаване на дъха, напомнящ по-скоро на вар.

Странната композиция се дъвче и генерираните сокове се изплюват многократно и шумно. Няма как да не забележиш навсякъде множеството петна от сдъвкан и употребен paan, чийто червен цвят прилича на ръжда. Накъдето и да се обърнеш, следите от тази отврат текат навсякъде. От прозорците на автобусите, шофьорите на рикшите, уличните търговци. Зловещата картина се допълва от кърваво-оранжевите оттенъци, наслоени по зъбите на пристрастените – виждаш насреща си усмивката на Дракула.

Залезът е на всички! Но не и селфи с мен по бански!

Залезът на Гоа е споделено преживяване, така че, ако очакваш романтика и йога, най-добре е да си останеш в хотела. На плажа всяка вечер се струпват стотици местни, които шумно и дълго ще изпращат слънцето в индийския океан заедно с теб. Срещите продължават и през деня. По брега ще те пресрещат и следват десетки облечени безделници мъже, безсрамно снимащи те с телефона си, ако попадаш в таргета светлокожа туристка по бански. Ругатните и протестите ти няма да срещнат разбиране и срам.Върха на наглостта е някой по-отракан да застане пред теб в селфи готовност и като наближиш да те крадне за снимка.

Индийските улици са тесни и опасни

Не си го причинявай! Без превозно средство и гид, ако обикаляш сам, ще си навлечеш опашка от просещи, пребъркани джобове, откраднати вещи, а ако си и от нежния пол, се излагаш на риск от дребно до едро сексуално посегателство. Имай предвид, че някъде някоя недоволна биволица може да ти организира неочакван Сан Фермин и да те приклещи с рога в тъмен ъгъл. Може би защото са й отнели фекалиите, за да бъдат изсушени за огрев. Личен опит от Варанаси.

Предния път летяхме до Грас и си направихме собствен парфюм. Припомни си…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *