Вкусовите ни рецептори празнуват: Chilli Hills отвориха първия си магазин

Александър, Боряна и тяхната люта кауза

0 коментара Сподели:

Михаил Новаков

I've been to mushroom mountain, once or twice but who's countin'
But nothin' compares to these CHILLI Hills

Лютите чушки присъстват в менюто на хората от векове – едни от първите култивирани растения в Южна Америка, в Индия и Зимбабве ги употребяват, за да опазват реколтата от слонски нашествия.

Chilli Hills пък ги използват, за да развият гурме чили културата в България.

Chilli Hills Farm е бутиковата ферма на Александър и Боряна, в която отглеждат редки видове люти чушки от цял свят, обработват ги и ги превръщат в разнообразни лютивини, с които възпитават в лютивост и създават искрени нови фенове.

Все още с неофициално отворени врати, Александър ни посрещна топло, почти горещо на ул. “Солунска“ 29 – новия дом на Chilli Hills и най-доброто място, което да приюти прекрасния дизайн на Studio Yan. Разказа ни за това, как се удовлетворяват желанията на всички онези закъсали за люто хора и какво е да имаш кауза, която да те движи ежедневно.

Решението за физически магазин започва от „няма ли да е яко…“ и ги води до реалното съществуване на този малък остров, събиращ в себе си най-голяма им любов – лютите чушки и всичките им производни, а също и лимитирани серии от новите им продукти и колаборации с български брандове като Blek Pine, Бял щърк, Karabunar Winery и великите шоколади Гайо, защото, „ако можем да се придържаме към родното, ще е супер“. Въпреки съществуването на магазина Chilli Hills ще продължат с участието си на базари, продажбите в партниращите магазини и онлайн. Идеята е всеки да може да погледне лютото директно в лицето – да види, да пипне, да опита, да се научи да разбира културата и да предаде нататък.

Разказа ни и за една от мисиите им –

популяризирането на единствения сорт българска чушка, позната извън пределите на България – #българскиморков, връщането ѝ в България и поставянето ѝ на световната карта на лютото.

Прилича на малък морков по цвят и форма, с постоянна лютивост и аромат. Изнесена е от тук по време на комунизма и е селектирана извън България. Гордеят се с това, че в момента отглеждат все повече и повече от нея и правят лютия сос Bulgarian Carrot. Най-хубавото е, че с всеки закупен сос от тази серия получаваш пакет семена, с който да продължиш рода. Помогни им с това, прочети за повече за каузата им тук.

Успя и да ни забърка в нея – получихме семенца и задачата да се погрижим за тях със скритото послание – „Предай нататък, без да връщаш“.

Срещна ни с един изключително специален вид хималайска сол с хабанеро, лайм и мащерка. Вкусовите ни рецептори празнуваха синтеза на тия три неща след минаването през грайндера.

След тази среща хабанерото е новият ни най-добър приятел.

Нещото, което ни изненада и вдъхнови до безумие, беше Smoked Chilli Honey – блажен медец от района на Сакар планина, другаруващ със старателно отгледани и опушени чушки чипотле. Каза ни, че най-добре се комбинира с меса, сирена и плодове. Повярвахме му – прав и мъдър човек, с тежест в думите и разбиращ от делата си.

Разказа ни и за една от изненадите, които готвят – срещата на най-лютата чушка в света Каролина Рийпър с български плод, поставящи началото на нещо красиво, което ще можеш да опиташ след месец.

Не отлагай посещението си дотогава, от 4 април можеш да ги посетиш на ул. „Солунска“ 29.

снимки: Михаил Новаков

Запознай се с MIAM – Отличителна храна за всички

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *