Малко Търновo: улица в един дубъл

0 коментара Сподели:

Да започнем с това, че най-късата улица в София е една от най-фотогеничните ѝ точки. И освен ако не си пасивен потребител на социални мрежи, със сигурност назад във времето си ѝ посветил поне един пост или стори. Някак сгушена между високите сгради, умълчана, като сцена от филм, тя носи спомена за София през всичките ѝ трансформации. 

По тези 60 метра, на които се е излегнала протяжно, е осеяно с графити, има само стълби и никога не минават автомобили.

Всъщност историята говори, че преди много години това е бил най-краткият път от североизточните махали на стара София към Градската градина, от трамвая на „Дондуков“ към неделна пешеходна разходка из центъра. Тази къса улица е запечатала много моменти от градската история и много важни градски истории. 

Под жълтите ѝ павета лежат праисторически останки от 4500 г. пр.н.е., там можете 
да чуете легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за цар Борис III и любимия му бар „Луна“,

който той често е посещавал. 

After 5 – заведението сгушено между стъпалата на ул. "Малко Търново"

Сградата, в която днес се помещава Държавният архив, някога пък е била използвана от Държавна сигурност. Желязната врата на улицата е била вход към тайни килии, които са били използвани за репресии над буйни младежи, несподелящи политическите идеологии на режима. Днес ул. „Малко Търново“ е емблематично градско място, любим спот за райтъри и домът на момичето и странника, може би два от най-разпознаваемите графити из целия град.

Именно заради тези исторически моменти и значимостта на тази градска отсечка е създаден проект за реновиране на улицата, 

който се осъществява като публично-частно партньорство по инициатива на Столичния общински съвет и строително-инвестиционна компания BLD.

Предстоят обновление на захабените настилки, ново осветление, почистване на фасадите, както и създаване на информационна система, която да представи разкази от различните епохи в развитието на София като столица на България. 

Емблематичните графити на ул. “Малко Търново” ще бъдат запазени и след реновирането на улицата.

City walk: Оборище

Маршрут на кв. Лозенец

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *