Пет неща, които трябва да знаете, ако ще посещавате зоната около Чернобил

Не всеки, който иска, може да посети призрачния град

0 коментара Сподели:

Ти планира ли почивката си през лятото? Къде реши да пътуваш? Ако си гледал минисериала „Чернобил“ и искаш да се докоснеш до историята, да видиш как изглежда градът днес, то ти вече не си от малцината престрашили се да отидат в радиоактивната зоната, а си един от 200-те туристи, които на ден посещават Чернобил. Да,

екскурзиите до града Припят вече са масови, след като сериалът предизвика огромен интерес.

Но турът до призрачния град не е като да отскочиш просто на разходка, има някои неща, които трябва да знаеш, преди да резервираш тур до там.

Не всеки, който иска, може да посети призрачния град

Въпреки че повечето туристи в града са в интерес на туроператорите, които организират разходките до Чернобил, не всеки, който иска, може да отиде. Украйна трябва да издаде специално разрешително, но никой не знае на базата на какви критерии казва „да, ти можеш да посетиш зоната“. Групата на един туроператор обикновено е между 8 и 14 души, а за резервация ти е нужен само валиден паспорт.

Храненето в зоната е забранено, както и редица други неща

Както разбираш, има правила, които трябва да се спазват в зоната.

Абсолютно забранено е да се храниш или пиеш вода навън по време на екскурзията.

Има определени локации, на които можеш да обядваш, една от тях е бусът, с който ще стигнеш до града. Причината е радиоактивният прах, който при вятър се разнася, и може да го погълнеш заедно с храната, а това хич не е безопасно. Пушенето също е табу извън местата, регламентирани за това.

Не може да пипаш сградите, мебелите в тях, дърветата, да късаш растения или диви плодове, да вземеш предмет за спомен с теб. Абсурд. Забраняват да оставяш дори чантата си на земята. Влизаш в сградата и следваш правилата.

Виж повече: Как да разбереш "Чернобил" още по-добре

Има задължителен дрескод

Ако си мислиш, че през лятото ще може да си направиш фотосесия по къса пола или джапанки, на фона на изоставения лунапарк или други интересни локации, се лъжеш.

Няма да те пуснат без дълги ръкави, дълги панталони, затворени обувки и яке.

Колкото и градуса да е, има дрескод, който е задължителен за екскурзията. Изрично са написали без къси поли, явно има защо. Не сядай никъде, има случаи, в които могат да те оставят без дрехи, защото има шанс да са радиоактивни и не може да напуснеш града с тях. 

Няма да видиш всичко, което искаш 

Ако не си учен или изследовател, не може да видиш, всичко в града, дори и ключови за зоната обекти. Мазето на болницата, където и до момента има останки от униформите на пожарникарите, гасили пожара, е забранено за достъп с екскурзоводи. Там дозиметърът направо може да се счупи.

Има специални турове, които показват ключови за сериала локации, като например реакторът отвън. Разходката в Припят е само по определени маршрути.

Увеселителният парк, читалището на града, училището, както и при определени разходки се влиза в апартаменти, изоставени от жителите там през 1986 г. 

Виж повече: "Чернобил" – сериалът, който ще ви накара да се разтреперите

Радиация има, има и нива над нормите  

И не на последно място, зоната не е толкова безопасна, колкото всички твърдят. Според разказите и снимките на посетители дозиметърът на места е отчитал над 160 сиверта при „здравословна доза“ от 0,40. Разбира се, има значение колко време стоиш до радиоактивен обект.

Няколко секунди може да са жизненоважни за твоето здраве.

Според туроператорите радиоактивността в Припят е равна на облъчване от дълъг трансатлантически полет. Но да не се лъжем, в 30-километровата зона около фаталния инцидент има радиация и тя хич не е толкова безопасна.

Най-нелепите кадри на инфлуенсъри от Чернобил

Още пет филма за Чернобил

Гледа ли новото ни видео?! Виж кои са топ местата за брънч в София

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *