Café 1920 – пътеводител на кулинарния стопаджия

Едно пътуване във времето и историята на София

0 коментара Сподели:

Точно в центъра на историята на София, Café 1920 ни посреща, за да разкаже спомени за отминалите дни на столицата. Прекрачваме прага на портата на София и пристъпваме с лъвска стъпка в пространството с високи тавани и прозорци, обърнали поглед към Лъвов мост. Трамваите кръстосват пътищата на модерния вкус и спомените от кухнята на баба.

Тук всичко е построено с идеята да обърнем поглед към историята на емблематичната локация в столицата, за да започнем да я ценим повече и в съвремието си. 

Тънка струйка аромат се понася от кухнята, за да погали обонянието. Една милисекунда по-късно и се излюпваме изпод меките завивки, затичваме се сънени и сядаме боси на масата за закуска, събудени не от забързана аларма, а от уханието на домашна храна. Спомняме си детството веднага след като влезем в Café 1920, а едно от нещата, които обожаваме в концепцията на мястото, е ранната закуска – една от малкото възможни опции в София. Всеки ден вратите на заведението се отключват точно в 7:00, за да отворят очите ни с ароматно кафе и предложения за вкусно начало на деня – сандвичи, мекички, бухти, палачинки. Компания им правят не какви да е, а сладка от село, а рецептите са старателно издирвани от старите рецептурници на бабите из родопските села. 

Café 1920 е истински рай за всички любители на яйцата. Тук те са пухкави, поднесени в унисон с модерните начини за презентация и напълно отразяващи концепцията за пътуване във времето, която се долавя още от наименованието. Откога не сте попадали на място, на което да предлагат яйца на вестник? Ако пък се чудите кои да изберете, няма как да сбъркате с традиционните яйца по панагюрски, но поднесени така, че още от пръв поглед да се влюбиш във вкуса на кухнята от историята.

Освен за яйцата няма как да не загатнем за вкусните тиганици, които идват в няколко варианта и угощават дори най-лакомите стръвници. 

Една от каузите на мястото е да извади района от стереотипа за неприветлива локация в покрайнините на центъра. Дори да се отбиеш тук само за кафе (макар да е почти невъзможно да останеш само с него, веднъж щом разлистиш менюто), веднага започваш да търсиш повече за историческия маршрут на София, от който локацията е част. Напълно запазената фасада и облик на стария хотел „Савой“ пък те пренася във времето, в което през портите на София са минавали карети, а не железни коне. 

1920 или 2019 – сам избираш коя епоха да те погълне. А ако имаш притеснения да се отпуснеш, на мястото са се погрижили и за коктейлите. Те отново не са случайни и са вдъхновени от напитките, които са били популярни през  двайсетте години на XX в., а още по-добрата новина е, че от октомври мястото ще работи и вечер.

Щастливи сме, че има кой да вълнува сърцето на стара София и да се грижи за градската еволюция.

Café 1920 на Лъвов мост вече пише глава I от новия завет на района.

Виж кои са другите кафе и чай места в София.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *