KвАРТал Фестивал

Уикенд пълен отгоре до долу с неща за правене

0 коментара Сподели:

Чисто нови и неотваряни до този момент пространства, над 70 функциониращи локации със специални програми и още толкова артисти, лайв концерти и пърформънси, мащабен форум с участието на представители на общинските власти, урбанисти и културни мениджъри, развлекателни гурме, графити, архитектурни и исторически турове, атрактивни арт изложби от всякакъв характер, литература и поезия, театър, богата детска програма, работилници, танцови и спортни уъркшопи и какво ли още не ще предложи KвАРТал Фестивал 2017 на всички гости и жители на София в дните 15-17 септември.

Второто издание на атрактивния градски фестивал ще се разположи в карето бул. „Дондуков“, бул.  „Мария Луиза“, бул. „Левски“ и бул. „Сливница“, както и в специалната Зона +, обхващаща Софийската синагога на ул. „Екзарх Йосиф“ 16 и пространство Шоколадова фабрика на ул. Георг Вашингтон 12.

Какво най-интересно ще видим и преживеем тази година:

Вече добре познатите локации в квАРТал ще отворят вратите си и забавляват гостите на фестивала с разнообразни индивидуални тридневни програми. Дом на киното, официалната инфо точка на фестивала, ще предложи поредица разнообразни прожекции, сред които "Солта на земята" на Вим Вендерс,"Сафари" на Улрих Зайдл, придружен от дискусия за бракониерството, както и премиерата на късометражния филм Мартин Илиев „Може би утре“. Официалното откриващо парти с участието на Groovy Sessions на квАРТал Фестивал на 15 септември, ще се случи в разположения в същата сграда CUSH Bar. Отново там, на 17 септември, ще бъде открита изложбата „Една неделя в квАРТала“ на фотографа Иван Шишиев, създател на набралия огромна популярност  проект „Етюд-и-те на София“, а по-късно и закриващото парти с гост диджей.

Арт коуъркинг пространство SOHO се отличава с богата програма и тази година със следните акценти. Стартира с отворени врати за коуъркинг, за да приключи първият ден от Фестивала с „ранното“ му откриване с джаз-фънк концерт на формация Tripple. Уикендът се заформя под знака на вкусен кулинарен SoSTREET FOOD camp, който събира любими магьосници зад скарата, тигана, черпака и котлона, докато междувременно се набират необходими за учебния процес пособия за деца на бежанци в рамките на инициативата SoEMPATHY. Подготвен е и „сериозен“ SoKIDS camp с работилници за роботи и възобновяема енергия, с пъстри издателства като Рибка и Точица и с грънчарското колело на художника Марио Ангелов, чиято изложба “Отпечатъци” ще бъде открита в събота. Там е и началната точка за Алтернативния тур на квАРТала – най-новия проект на Free Sofia Tour.

Отново в SOHO, дигитална агенция ATHLON ще покани посетителите в света на виртуалната реалност и ще отвори диалог за това какво се крие зад термина “hackerspace”, като въвлече аудиторията в игрови модел.

Кокетният бар French 75 ще предложи музикални уъркшопи с дръм машина, диджей сетове и суинг танци на открито, дегустации на френски вина и крафт бира, както и попарт изложбата "У-хромозома" на Ралица Стоянова. Френският му съсед, ресторант L'Etranger ще поблазни сетивата на посетителите с френски деликатеси, аперитиви и коктейли.

От SITO Studio са подготвили интересни работилници по ситопечат за най-малките, а в рамките на фестивала студиото ще отпразнува своя трети рожден ден по възможно най-креативния начин – с изложба и демострационен ситопечат. Съседите им от  Т Е З Г Я Х пък ще представят изложбата на Николай Божинов „СКАРАТА.

Ателие Пластелин е подготвило интересна артистична програма, включваща фотографски изложби, театрални пърформънси и концерти. Като по-интересни от музикалните събития там се очертават лайва на THE STRAWBERRY FINS – събота от 19 часа и "СътвоРиМи" концерт пред и около ателието в неделя от 12 ч.

Многопрофилната социо-обществено-културна платформа Move.bg, ще отвори варите на сградата на бившия хотел Прентан на ул. Сердика 20, превърнала се в архитектурна забележителност на града, и ще запознае всички заинтересовани с организациите от своята структура – Носия, Моята Българска История, Инициатива за социално израстване (ИСИ) и студио Змей – създатели на атрактивния анимационен сериал „Златната Ябълка“. Там ще се случат лекции, дискусии и различни уъркшопи. Тук е мястото отново да ви напомним да търсите специалните жълти пинчета, позиционирани пред ключови места в квАРТал и да разберете тяхната история.

Новата сграда на 24 часа (ул. Кирил и Методий 84) също става част от новите локации на фестивала! Там ще видим изложбата "Фрагменти от  ул. Св.св. Кирил и Методий" на фотографа Десислава Кулелиева, както и концерт на музиканта Явор Велчев – Yavi в двора на сградата в събота от 18 часа.

Столичната пожарна на 1 ва Районна служба на ул. Екзарх Йосиф също се присъединява към квАРТал Фестивал 2017! Сградата ще отвори врати в петък, 15.09, и ще направи специални демонстрации с автомобилите и оборудването за всички малки и големи любопитковци.

Crafts&Arts се нарича официалната чил зона на квАРТал Фестивал 2017! Бял Щърк, Гларус, Витошко Лале и Pivoteka.bg очакват всички зажаднели за качествено крафт пиво и атрактивно улично изкуство на ъгъла на ул. Сердика и ул. Триадица, под величественото дъбово дърво.

Архитектурни и исторически разходки– квалифицирани гидове ще развеждат посетителите из квАРТала и ще им разкриват архитектурните, историческите и културните забележителности скрити там.  На 16 и 17 септември очакваме всички пред  Дом на киното от 11 и от 16 часа. За любителите на стрийт културата пък са подготвени атрактивни графити турове – събота и неделя, от 18 часа пред Статуята на София.

И това съвсем не е всичко!

Арт Фондация ДОМА ще преобрази вътрешността на старата Шоколадова фабрика (ул. Вашингтон 12) и ще префасонира залите в атрактивни pop-up галерии за съвременно изкуство, дизайн и мода. Из етажите на неотваряната до този момент сграда, ще могат да се видят изложбата „Гравитации около конструкцията“, курирана от Надя Тимова, шоурум и pop-up sotre от концептуална дизайнерска платформа ИВАН АСЕН 22, изложба и работилница с моноциклети на Галина Рьом-Рьожбек и Mini Art Foundation и др.

ДОМА ще представи още изложбата „POST FAKT UP“ на стрийт артиста Драгомир Костадинов – PXRN в галерия „Гешов“, както и изложбата на младата авторка Златена Анеталз "ПоПАрти" във Фабрика ДЪГА.

И като стана въпрос за Шоколадовата фабрика, квАРТал Фестивал дебютно представя…

квАРТал LIVE!

Дворът на Шоколадовата фабрика ще се превърне в музикална парти зона и една от най-горещите точки на фестивала, защото там ще се случат два концептуални концерта със свободен достъп. На 16 септември, от 19:30 лайв гиг ще направят Psych / Surf / Garage Punk първенците THE BLACK SWELLS, а ден по-късно, 17 септември, празникът на София ще празнуваме заедно с хип-хоп любимците на народа  ЖЛЪЧ/ГРИГОВОР/ГЕНА, отново с вход свободен!

kvARTal LIVE, powered by Starobrno е концепция, която има за цел да подкрепи качествената българска музикална сцена и да разкрие потенциални нови места за нейното случване.

…и още

квАРТал на покрива!

В събота, 16 септември, от 17:30 на покрива на Шоколадова фабрика, иновативният и познат в цяла Европа артист Войн де Войн ще представи „Верижна реакция“колективно представление – пърформанс. Ден по късно, 17.09, на покрива ще се качат и застанат едни срещу други „Актьори срещу поети“ в артистична битка , в която лъсват десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското й изпълнение като монолог. Участват добре познатите и признати Стефан Иванов,  Стефан Икога, Иван Ланджев, Иван Димитров и др., водещ Лилия Гелева.

ФОРУМ – всички са поканени!

Преди неделните артистично-музикални соарета, квАРТал фестивал кани всички с отношение към бившия Еврейски квартал и към София генерално, на официален форум, който ще се случи в неделя, 17 септември в Дом на киното от 14 часа. На събитието редица изявени представители от общинските власти, архитекти, урбанисти, културни мениджъри, социални активисти и др. ще представят добри практики, свързани с градското развитие у нас и Европа, ще дискутират проблемите на района на квАРТал и ще търсят взаимен диалог и начин на разрешаването им. На форума присъствие са потвърдили Васил Цолов – Кмет на Район Оборище, Арх. Здравко Здравков – Главен архитект на Столична община, Д-р Николай Венков – социолог и антрополог, изследвал Жeнския пазар, Арх. Ивайло Петков (ГРУПА ГРАД, 10 Architects), Арх. Любо Георгиев – директор на Софпроект, Калин Радулов – социален предприемач и съосновател на Абордаж, Никола Сивков – организатор на Капана Фест, Надежда Сучева от сдружение Термално-Нормално, Гергана Данева от платформата Move.bg и др.

квАРТал – мост между културите

Организацията на еврейската общност „Шалом“ ще припомни историята на Стария еврейски квартал и тази година! Софийската синагога и музеят към нея ще отворят вратите си за всички посетители на 15.09 от 16 часа. А в неделя, от 10 ч. ще се случи презентация на проф. Хени Лорер за еврейските диаспори по повод Европейския ден на еврейската култура. Традиционните турове Еврейска София пък ще върнат множеството желаещи назад във времето и ще ги разходят из ключовите точки на най-проспериращата част на София до средата на XX в.

Полският институт в София отваря вратите си и тази година в дните 16-17 септември. От  13.00, в галерията на института ще могат да се видят прожекции на промоционални филми за Полша, изпълнения на популярни полски музиканти, презентация за възстановяването на Варшава след войната, документална изложба „Известни българи в подкрепа на полската кауза“ и др.

AGBU Sofia – Общоарменският Благотворителен Съюз “Парекордзаган”на ул. Бачо Киро 29, дебютно се присъединява към квАРТал Фестивал. Той ще представи арменската култура посредством изложби графика и живопис, експозиция на традиционни арменски носии, фотографии на бележити местности на Армения, вкусни арменски ястия, традиционна музика и какво ли още не!

Специална селекция международни видео арт филми ви очаква на 16-ти септември в Гьоте-институт в София. Традиционният за Пловдив от 8 години Facade Video Festival гостува тази година за първи път в София само по време на квАРТал Фестивал 2017!

За кварталните хлапета….

Богата детска програмаочаква най-малките посетители на квАРТал Фестивал: тази година участие взима проекта ТЕХНОКРАТИ (в пространство SOHO) – образователен център за деца с фокус технологии. Двама квалифицирани ментори ще обучават децата и ще развиват потенциала им в посредством специални хардуери – роботи, които трябва да се програмират, сетове за извършване на химически експерименти и т.н. Съветваме малчуганите да се оглеждат и и за рикшата „Свежите приятели“ на Кауфланд, която ще обикаля по ул. „Цар Симеон“ на 16 и 17 септември от 15 до 18 часа и ще раздава свежи и вкусни плодове и други подаръци от веригата хипермаркети. Множество работилнички и атрактивни занимания очакват всички деца и традиционните локации на карето на квАРТал.

 Smart Brokers застават зад тазгодишната кауза на квАРТал „Хвани се за зеленото“. Те ще облагородят градинката на ул. Симеон 58 с инициативата „Pop up garden“ със съдействието на  магазин за цветя “Nea flowers”.

Нямаше как да бъдем по-кратки, но накратко очертава се този уикенд да е доооста интересен!

И ние сме част от тази колекция!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *