Ново място в София: Стек и вино

Или къде е раят за сетивата ни на месната кулинарна сцена

0 коментара Сподели:

Като истински изследователи на софийската кулинарна сцена смело можем да кажем, че тя все повече се доближава до така желаните световните гастрономически висоти. Затова се облизваме лакомо за пореден път, докато те въвеждаме в най-новата месна магия на местна територия. За любителите на сочния стек това ще е следващият им любим спот по няколко причини, които нямаме търпение да споделим с теб. А за всяко градско фууди посещението на тази вълнуваща комбинация от няколко компонента в едно е задължителна… и то не само веднъж. 

Зад покоите на ърбън оазиса, по-познат като култовата градина "Кристал", достолепно се разтварят две големи врати. "Сезам, отвори се", биха казали някои, но портата към добрия вкус всъщност е за заблуда на противника. Входът към най-новата кулинарна дестинация в сърцето на столицата – "Стек и вино", е само на няколко метра. На любимата ни ул. "Георги Сава Раковски" 123 откриваме не просто ресторант, предлагащ крехко и чисто месо и вечната класика – Блек Ангъс. 

Новата фууди локация комбинира в себе си заведение и месарница. Какво обаче ни очаква във всяка една от двете и как те намират пресечните си точки? 

В месарницата откриваме крехко, сочно и най-вече изцяло чисто и без всякакви хормони месо. Всяко от предложенията зад витрината е от Абърдийн Ангъс – говеждо месо, което зрее 21 дни в специална камера в самото заведение. Именно заради това месарницата се казва "Абърдийн". Освен месо обаче там откриваме и невероятно разнообразие от млечни продукти, като всички те идват в сърцето на столицата от малки локални ферми. 

Виж повече: Опитай: новите сезонни менюта на софийските ресторанти

"Стек и вино" от своя страна е абсолютният рай за всеки истински фен на Блек Ангъс.

Още с влизането си усещаме аромата на добрия вкус, който се носи от отворената кухня, и с наслада наблюдаваме как месото се приготвя директно пред нас. Атмосферата ала Италия е пиршество за очите ни, а всяко следващо ястие гали небцето ни и ни пренася в кулинарния Едем. Винената листа на "Стек и вино" не само е изпълнена от горе до долу с предложения от българските земи, но и предлага подбор, пасващ перфектно на месата от менюто –  Мелник 55, рубин, сандански мискет и още типични български сортове като мавруд, предложенията на изба "Кортен" и тези от серията на "Катаржина" очакват хедониста в нас да се потопи във вкуса им. Да, дори Дионис жадно преглъща, докато чете, не си само ти.

"Стек и вино" и месарница "Абърдийн" преплитат пътищата си не само заради местоположението и фантастичното месо, което ни предлагат. За пръв път в столицата попадаме на място, в което, след като опитаме дадено ястие, директно можем да закупим опитаното крехко предложение. Нещо повече – имаме право да поръчаме дегустационно меню, което започва с карпачо, преминава през сочни наденички и приключва с най-хубавата част от животното – рибая. Месната фиеста достига до кулминацията си със следващата върховна изненада. Всеки сам може да избере месото, което да му се сготви, и вечер, уморен и гладен след работа, може да вземе поръчаното и да му се наслади у дома или просто да посочи от витрината какво точно иска и да получи желанието си, приготвено в чиния.

И ние определено нямаме търпение да развихрим фууди въображението си за още месни изживявания. 

А ти виж 3 места за барбекю и грил в София

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *