Ново място за спорт в София: игрище за падел

Последната мания в спорта е комбинация между тенис и скуош

0 коментара Сподели:

Чисто ново игрище за падел отваря врати на 23 септември с адрес ул. „Олимпийска“ 4, магазина на Decathlon. Предполагаме обаче, че и ти като нас си си задал един въпрос още с прочитане на заглавието, така че нека започнем по-отдалече с отговор на: какво е падел?

Падел е спорт, който много напомня на тенис, но е значително по-малко техничен.

Игрището е оградено със стени и по модела на скуоша те се използват в играта. Също така напук на слуховете паделът не е от вчера – създаден е през 60-те в Мексико, като днес активно го играят над 8 милиона души по целия свят.

Играе се по двойки, като най-якото е, че не се изисква особена техническа подготовка. Точкуването е същото като при тенис игра – 0, 15, 30, 40, гейм, сет. Сет печели отборът, който пръв реализира 6 гейма с поне 2 гейма разлика. При равенство в геймовете (6:6) се изиграва тайбрек с точкуване 1, 2, 3 и т.н. Тайбрекът се печели от отбора, който пръв реализира 7 точки и има поне 2 точки разлика от противника.

Така де, не е сложно и е далеч от ракетно инженерство.

Основната разлика с тениса идва при посрещане на топката: играчите могат директно да я върнат в полето на противниковия отбор или да изчакат докосване на стената, като тогава изпълнят удара. Стените също се използват и с цел по-изненадващи удари и рикошети. Ако ударената топка попадне директно в една от стените на противниковия отбор, то това се счита за аут. Също както при тениса и скуоша, топката може да отскочи само веднъж в съответното поле или да бъде ударена от воле.

Като всяка игра паделът може да се учи най-добре с приятели в движение. За наш късмет вече разполагаме със страхотно игрище за целта – на паркинга на Decathlon Витоша, където ще има два корта, реализирани по световен стандарт. Локацията е удобна и комуникативна, а от Decathlon може да закупиш цялата необходима екипировка за играта. Още отсега ти казваме, че се подготвя и второ игрище, в Decathlon Подуяне. Падел топките изключително много приличат на тези за тенис – и като характеристики, и като състав.

Тоест падел може да се играе и с тенис топки,

но спецовете препоръчват винаги да се използват продукти, специално изработени за конкретен тип спорт. Така се гарантира тяхната издръжливост и качеството. За разлика от топките, падел ракетата се различава съществено от тази за тенис: тя е по-къса, с глава, изработена от твърд и същевременно лек материал (графит, карбон или титан), като към ракетата има каишка, която играчите закачат на китката си по време на игра. Сигурно има причина за това.

Най-хубавото е, че за да играеш падел, са ти необходими само доза ентусиазъм, трима съмишленици, падел ракета, топки, маратонки и облекло. Звучи забавно и със сигурност е така. Можеш да ползваш игрището за падел тенис в Decathlon Витоша като си резервираш час през дигиталната платформа Play by Decathlon. Ние вече сформираме отбори, така че и ти просто нямаш причина да не опиташ!

Когато огладнееш след спорт – интернационалните ресторанти в София.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *