3 книги, които са вечно лято

Сериозни сме, не очаквай "плажни романчета"

0 коментара Сподели:

Лятото е онова време в годината, когато изглежда, че целият свят е в ръцете ти и можеш с босите си крака да прегърнеш пясъка. Сухите ти устни сякаш могат да целунат облаците. Подобно на Малкия принц, и ти имаш по 44 залеза. Опитваш се да комбинираш почивки, проекти, партита, хобита. Редом с всичко изброено в чантата за плажа ти винаги има и книга, която събира пясък между страниците си и ти носи онова тихо вдъхновение, което прави ментата по-вкусна, а залеза по-червен. Днес няма да ти говорим за леки свежи плажни четива, защото, честно казано, не вярваме особено в тях. Литературата е литература и няма нужда от олекотяване… Днес ще ти предложим три подкожни романа, които устояват на всички изпитания на времето и винаги ще са добра идея да съберат лятото ти в шепа и да превърнат плажа ти в поезия. 

АЛЕКСИС ЗОРБАС, Никос Казандзакис

С написването на “Алексис Зорбас” Никос Казандзакис всъщност полага основите на философията за истинското живеене. Отваря те и те среща с най-големите ти страхове. Големият и свободолюбив Зорбас умее и знае как да се наслаждава на всяка малка радост в този живот. Краката му смело стъпват по пясъка и танцуват със свободата.

Зорбас е вятър в косите и безкрайно слънце.

Смята, че всички мъже на тази земя са виновни, ако една жена заспива сама… Осъзнава колко е важно да скъсаме оковите около врата си и просто да вдишваме и издишваме този живот… Привидната простота на този роман само маскира дълбоката житейска мъдрост, която наистина има мощта да промени живота ти и по най-красивия литературен начин да ти посочи кои са истински важните неща всъщност.

НА ПЛАЖА ЧЕЗЪЛ, Иън Макюън

Скоро стана ясно, че Иън Макюън ще гостува есента за откриването на кино-литературния фестивал CineLibri. С това започнахме да си преговаряме заглавията му и неизбежно отправихме поглед към “На плажа Чезъл”. Безспорно роман, който е едно от най-подходящите четива за плажа.

Фабулата те отвежда в интимния свят на двама млади влюбени, които току-що са сключили брак.

Озовали са се на плажа и това, което им остава, е да се взират в очите си, да галят сърцата си и да повдигат бавно воала на сексуалността, тъй като и двамата са девствени… Любовта им се случва във времена, в които разговорите за голотата на тялото са неприемливи. Изследват всяко кътче от себе си и неусетно, докато събличат дрехите от крехките си тела, оголват и душите си. Роман – брачна нощ, който ще те върне в първоначалните ти копнежи и ще те разтопи така, както само жаркото слънце и добрата литература могат.

ВИНО ОТ ГЛУХАРЧЕТА, Рей Бредбъри

И ако с напредването на годините можем да заключим мъдро, че джин-тоник е лято в чаша, то безспорно книгата, която е лято в страници, е “Вино от глухарчета”.

С всяко изречение Бредбъри събира спомени от жарките дни, грижливо ги прибира в бутилка и накрая ги затваря с тапа.

Всяка страница е докосната от нежния звън на трамваите, наситената зелена природа, сладките мигове от детството. Любовно писмо до онази вътрешна младост, която никога никога не трябва да пускаш да отлети от теб. При Бредбъри няма място за цинизъм. Няма място за този човек, който си в момента. Книга, която ще те направи по-лек. Книга, с която ще можеш да се откъснеш от себе си и да се понесеш по посоката на вятъра. Пък където стигнеш. Все ще е хубаво.

Ако още не си на плажна вълна, припомни си хубавите моменти и какво може би изпускаш тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *