Jameson представя: 5 хипарски филма, които ни вдъхновяват

Времето на свободната любов и музиката

0 коментара Сподели:

Шейсетте на свободната любов, музиката, особената политическа ситуация, наркотиците и дългите коси са нещо особено любопитно. Ето защо преравяме архивите за онези филми, които най-добре илюстрират хипарския начин на живот и се вдъхновяваме от свободата в него, пък току-виж осъмнем на нудистки плаж.

EASY RIDER (1969)

В тази абсолютна класика можеш да видиш истинския Питър Фонда и истинска… марихуана. Знаков филм за преминаването към нов холивудски стил на прага на 70-те. Също така Easy Rider се смята за „обръщението“ на онова объркано поколение и огледало на неговите особености, контрастни ценности и страхове.

YELLOW SUBMARINE (1968)

Филмът логично е вдъхновен от музиката на The Beatles, като включва техни инструментали, но не и гласовете им до самият край, когато… има изненада. Един от най-добрите анимирани филми за времето си, като самите музиканти избират германеца Heinz Edelmann да нарисува основната част, подкрепен от още 39 артисти.

PSYCH-OUT (1968)

Трудно можем да говорим за кино качествата на филма, но едно е сигурно – това е единствената история, в която младият Джак Никълсън играе хипи на име Stoney, който логично свири в банда в Сан Франциско и още по-логично – има вкус за приключения и спасяване на дами „в беда“.

THE TRIP (1967)

Наричат го LSD лентата на Roger Corman. Написан от Джак Никълсън и изигран от Питър Фонда и Денис Хопър, филмът разказва за режисьор, депресиран от разпада на брака си и неудовлетворен от работата си. Теми като Hell’s Angels са още една причина класиката (в наши дни) да не е добре приета за времето си.

EGGSHELLS (1969)

Преди Tobe Hooper да ужаси света с Тексаско клане той написал Eggshels – психаделичен, политически и най-вече дълго изгубен филм. Интересът към тази историята за алтернативния хипарски начин на живот (също така първи филм на режисьора) бил огромен и за късмет след години лентата се появява на бял свят.

Разгледай тук и на кои сериали ще можеш да се насладиш през юли.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *