Морска храна и с какво вино да я съчетаеш

Добре е да мерим теглото на храната, която ядем, с плътността на виното, което пием

0 коментара Сподели:

За лятото пишем и чувстваме в повече напоследък, затова правим скок във времето, за да споделим с теб едно наистина важно за хранително-вкусовия бранш и Хорека сектора събитие, което ще се проведе между 6 и 9 ноември под небето на Inter Expo Center и ще събере на едно изложенията на Месомания, Булпек, Светът на млякото, Интерфуд & Дринк, Салон на виното и #Retail Show. През следващите месеци предстои да бъдат разкрити още изненади по програмата, а ние сме решили да ти разказваме за тях и своевременно да ти даваме насоки за това, как можеш да комбинираш и приложиш някои неща на практика. 

На следващите редове говорим за неразривната връзка между рибата и виното. 

Добрата вечеря с морски дарове може да стане съвършена, ако добавим зашеметяваща гледка към безкрая на морето във фонов режим и чаша добре подбрано вино на масата. Макар да сме сигурни, че като истински фуди човек добре познаваш някои класически двойки риба и вино, малко по-надолу ще се опитаме да затвърдим вкуса и аромата на комбинациите, които ние най-много харесваме и търсим. 

Какво вино да изберем зависи от структурата, вкуса и аромата на рибата.

Например всичко, от което се нуждае лавракът, е плоча за печене, зехтин и бутилка Пино Гриджо, което да събуди всичките му вкусове. Така както сьомгата върви наистина добре със светъл и свеж Пино Ноар, който е не само неоспоримо добра нейна партия, а и допълва цялото ѝ вкусово изживяване. 

От друга страна черупчестите морски деликатеси пък са склонни да се привързват към бели вина.

Подходящи са и пенливите, подобни на шампанското, които направо си умират за порция стриди. 

Това са все комбинации, които те отнасят директно в безкрая на морските ширини.

Въпреки че и добре приготвените миди със Совиньон Блан могат да се конкурират с тях за най-оргазмично преживяване. Шампанското и хайвера ги пропускаме, защото са банални за споменаване, и се гмурваме към дъното с бялата риба, която, приготвена в сос с маслена основа, е точният повод да отворим бяло бургундско, произведено от Шардоне. Средноплътните риби като пъстървата пък могат да се сервират с леко сладникави бели вина. 

Изключителен пример е немският Ризлинг, който е сред най-впечатляващите в Германия, където се произвеждат множество негови разновидности. 

Не само цветово, но и вкусово се уцелват в десетката розето и рибата тон. Плодовият гъдел по небцето от виното нежно балансира сочността на рибата и я прави истинско съвършенство в чиния. 

Ако пък не можеш да избереш от предлаганите вина или си на маса с прекалено различни неща за хапване, шампанското е универсален пехотинец, който ще те спаси във всяка морска ситуация и се комбинира добре с почти всеки вид храна. Запомни това, в случай че забравиш всички подсказки, които ти дадохме по-нагоре.

Ако ти не отидеш на остров Крит, Крит ще дойде при теб с 3 вина.

Кратък вино наръчник от Оля идва: Четирима италианци.

Гледа ли новото ни видео?! Виж заедно с Тео Чепилов и Драго Симеонов кои са най-добрите моменти от хит сериала Stranger Things и спечели награда.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *