Какво любимият ти коледен филм казва за теб

Всеки има вкус и зад всяка любимост се крие причина

0 коментара Сподели:

Коледните предпочитания в киното разкриват много повече за теб, отколкото предполагаш. Особено в година на пълно откровение като сегашната. 2020 може да уби повечето празнични традиции като например партито на 25 декември и коледната вечеря с вашите, но пък има един обичай, на който ще се отдадем с пълни сили повече от всякога. Точно така: гледането на любимия коледен филм. За всеки той е различен, строго индивидуален и разкрива както отношението към живота, така и степента на тежко детство, през която конкретният човек е преминал.

Ето какво любимият ти коледен филм казва за теб като човек:

LOVE ACTUALLY

Love Actually на Ричард Къртис е наистина пълен с любов, дава надежда за бъдещето и зарежда с позитивизъм. Също така във филма проблемите по сюжетните линии се решават с магическа пръчица, като в една истинска приказка. Ако това е любимият ти филм, имам лоша новина: ти отказваш да приемеш истинския свят, мечтаеш за принца/принцесата на белия кон и си представяш, че маргаритата за 1,80 в ръцете ти е гурме кухня. Също така най-вероятно си едностранно влюбен в някой изключително неподходящ човек. По колко точно точки познах?

HOME ALONE

Става ли дума за празнични филми, Home Alone е класиката на класиките. Разбира се, когато си дете или имаш собствено поколение, на което да предадеш това познание от ефира на всички телевизии. В случай че гледаш точно този филм всяка Коледа сам вкъщи – нещо не е наред с живота ти. Вместо да натискаш плей за пореден път, отдели 1 час и 43 минути да се върнеш в предишните Коледи, за да анализираш грешките си. После направи план от 10 точки за собственото си изкопаване. Успех!

EYES WIDE SHUT

В случай че намираш красота в хладния, държащ в сексуално напрежение до последната секунда трилър на Кубрик, най-вероятно Коледа въобще не е твоят празник. Не е ли така? Ръка на сърцето, ако никой нямаше да се обиди, не би ли го описал с думите „ден като ден“? Също така шансовете да си в нещастна връзка са повече от очевидни. Все пак си избрал за коледен филм нещо, чиято най-известна сцена включва оргия с венециански маски. Какво точно не е наред с теб? Въпросът е риторичен, не искаме да знаем.

CAROL

Carol също като Eyes Wide Shut е кино шедьовър, поръсен с малко Коледа за цвят. Без съмнение красив и съвършен, който обаче се бие с концепцията на типичния коледен филм. А именно: сладникава тъпотия, с която се опитваш да избягаш от факта, че си си затворен със семейството си прекалено дълго време. Ако това е любимият ти филм за празниците – имаш вкус. Също така най-вероятно имаш проблеми със себе си, света, мястото си в обществото и, общо взето, всичко, до което се докоснеш. Като ти писне да се депресираш, пробвай да гледаш нещо по-празнично, примерно The Holiday.

IT’S A WONDERFUL LIFE

За съжаление It’s A Wonderful Life се е превърнал във „Война и мир“ на Лев Толстой – хората го споменават с уважение, но малко са стигнали до края му. Причините? Стар (1946), дълъг (2 ч 12 мин) и черно-бял (не по хипстърския начин, а ретро SD монохром). Ако ти си превъзмогнал тези три гигантски спънки, които са пречупили желанието да видят за какво става въпрос на 98% от многоуважаемите зрители, явно си смел откривател, който също така мъничко обича да се прави на интересен, нали така? Сигурен съм, че не пропускаш повод да споменеш колко пъти си гледал този шедьовър на Франк Капра. Имаш характерни шумни мнения и по други теми, няма как да е иначе.

НЯКОЯ РОМАНТИЧНА ЛИГОТИЯ ПО NETFLIX

Ако не се спрат навреме, Netflix скоро ще се превърнат в Hallmark. В случай че заглавия като A Christmas Prince, The Princess Switch и Christmas: Made To Order те накарат да кликнеш върху тях, имам добра новина за теб: животът ти явно е толкова хубав, че за забавление нямаш нужда нито от драма, нито от фалшиво щастие. Бози като тези са таргетирани към богати хора с висок стандарт на живот, най-често зад Океана. Честито, живееш като типичен американец! За съжаление обаче явно покрай яденето на бургери за по 15 долара и пиенето на вино от долината Напа явно си закачил една друга национална особеност, която доброто възпитание не ми позволява да кажа на глас. Помисли си по темата, искрено се надявам да греша.

DIE HARD

Истинските мъже нямат право да харесват коледни филми с едно голямо изключение – семейна история за баща, който се опитва да бъде със семейството по празниците, но съдбата му изпраща изпитание след изпитание. Точно така, това е сюжетът на Die Hard, на български носещ звучното заглавие Умирай трудно. Характерното за този филм е, че той не просто има фенове – Die Hard е религия и създава фанатици. Не вярваш ли? Само кажи на произволно парти: „Die Hard е най-якият коледен филм!“, и гледай какво ще стане. Само че бъди готов да те изгонят от купона – кой знае защо истинските мъже, особено тези, които приемат „Умирай трудно“ прекалено на сериозно, не навсякъде са на мода напоследък. Светът се променя и трябва да поемеш в една от двете посоки – адаптация или напускане на цивилизацията. Е, поне имаш избор.

Тук има още една селекция с филми

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *